Klopsiki w paprykowo - musztardowym sosie
Jak już zrobiłam galuszki to musiałam je podać w duecie z czymś pysznym - i musiał być sos bo kluseczki kochają sosy i różne omasty. Może klopsiki ? Tak, klopsiki w aromatycznym sosie będą w sam raz :)
czas przygotowania : 80 minut
składniki na 4 - 5 porcji :
czas przygotowania : 80 minut
składniki na 4 - 5 porcji :
- KLOPSIKI - 400 g mięsa wieprzowego - zmieliłam chudy warkocz od schabu środkowego
- 110 g startej na wiórki marchewki
- 100 g posiekanej drobno cebuli
- 40 g bułki tartej
- 100 ml mleka
- do smaku - sól, pieprz mielony czarny, przyprawa ognista
- 3 łyżki masła klarowanego
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki mąki
- DO SOSU - 2 cebule posiekane w drobną kostkę
- 3 łyżeczki musztardy z kawałkami wędzonej papryki
- 3 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
- ok. 200 ml bulionu cielęcego
- ew. trochę mąki do zagęszczenia
ło matko, aż zgłodniałam:)
OdpowiedzUsuńPychota :)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie a smakuja pewnie o niebo lepiej :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
mniam!już wiem co jutro będzie u mnie na obiad:)
OdpowiedzUsuńAkurat pozostało mi kilka kuleczek mięsnych, więc dorobię do nich taki sosik jak Twój i będzie pysznie :)
OdpowiedzUsuńO ranyyyy ale się nastałam dziś w kuchni.... ale masz tyle przesmacznych przepisów, że trudno się oprzeć. Dziś chałka na kolację a klopsiki na jutrzejszy obiad. Jestem pod wrażeniem :) Nie wiem czy Twoich przepisów czy mojego gotowania ;) ;) ;) A to dopiero początek....
OdpowiedzUsuń