Klopsiki w paprykowo - musztardowym sosie

Jak już zrobiłam galuszki to musiałam je podać w duecie z czymś pysznym - i musiał być sos bo kluseczki kochają sosy i różne omasty. Może klopsiki ? Tak, klopsiki w aromatycznym sosie będą w sam raz :)


czas przygotowania : 80 minut

składniki na 4 - 5 porcji :
  • KLOPSIKI - 400 g mięsa wieprzowego - zmieliłam chudy warkocz od schabu środkowego
  • 110 g startej na wiórki marchewki 
  • 100 g posiekanej drobno cebuli 
  • 40 g bułki tartej 
  • 100 ml mleka
  • do smaku - sól, pieprz mielony czarny, przyprawa ognista 
  • 3 łyżki masła klarowanego 
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki mąki

  • DO SOSU - 2 cebule posiekane w drobną kostkę
  • 3 łyżeczki musztardy z kawałkami wędzonej papryki
  • 3 łyżeczki słodkiej papryki mielonej 
  • ok. 200 ml bulionu cielęcego
  • ew. trochę mąki do zagęszczenia
sposób przygotowania: zmielone mięso przełożyłam do miski. Dodałam bułkę tartą i mleko, wymieszałam.  Marchewkę i posiekaną cebulkę wrzuciłam na patelnię z łyżką oleju i podsmażyłam aż zmiękły, dodałam do mięsa. Doprawiłam masę solą, pieprzem i przyprawą ognistą, dobrze wyrobiłam. Mokrymi rękami formowałam nieduże klopsiki wielkości orzechów włoskich - wyszło mi ich 22 sztuki. Gotowe obtoczyłam w mące, otrząsnęłam z jej nadmiaru. Smażyłam na patelni z masłem klarowanym aż się zrumieniły ze wszystkich stron. Dorzuciłam posiekaną cebulkę i potrząsając patelnią poczekałam kilka chwil aż zaczęła się złocić. Wlałam bulion, dodałam musztardę i dusiłam całość na niedużym ogniu ok. 30 minut. W połowie duszenia dodałam jeszcze paprykę mieloną. Na koniec można sos odkryć i lekko odparować albo zagęścić niewielką ilością mąki rozmieszanej w odrobinie zimnej wody - ja właśnie tak zrobiłam.

6 komentarzy:

  1. ło matko, aż zgłodniałam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają bardzo apetycznie a smakuja pewnie o niebo lepiej :)

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam!już wiem co jutro będzie u mnie na obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Akurat pozostało mi kilka kuleczek mięsnych, więc dorobię do nich taki sosik jak Twój i będzie pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O ranyyyy ale się nastałam dziś w kuchni.... ale masz tyle przesmacznych przepisów, że trudno się oprzeć. Dziś chałka na kolację a klopsiki na jutrzejszy obiad. Jestem pod wrażeniem :) Nie wiem czy Twoich przepisów czy mojego gotowania ;) ;) ;) A to dopiero początek....

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger