Lody z malinami, bez maszynki

Lody, lody, dla ochłody :) albo tak po prostu bo lubię. Może maszynkowe będą bardziej gładkie, ale bez urządzenia też się da.



składniki: 
  • 1/2 l śmietany kremówki
  • 4 jajka, bardzo świeże
  • 1/2 szkl. drobnego cukru
  • 3 - 4 łyżki syropu malinowego dobrej jakości, takiego do rozcieńczania
  • 2 łyżki likieru malinowego
  • 1 szkl.świeżych malin 

sposób przygotowania: Jajka umyłam dokładnie pod bieżącą wodą i sparzyłam wrzątkiem. Wybiłam je do miski. Ubijałam z cukrem aż jego drobinki były niewyczuwalne a masa wyraźnie zbielała. Śmietanę ubiłam oddzielnie na sztywną pianę. Obie masy delikatnie, ale dokładnie wymieszałam. Maliny po opłukaniu i dokładnym osączeniu lekko rozgniotłam widelcem i dodałam do masy. Dolałam też syrop malinowy i likier, wymieszałam. Przełożyłam całość do szczelnie zamykanych pojemników i wstawiłam do zamrażarki na kilka godzin - czas zależy od wielkości pojemnika i ustawienia mocy zamrażarki. Co godzinę dobrze jest masę przemieszać żeby równo się zamroziła.

5 komentarzy:

  1. Hmmm..bez maszynki powiadasz.... muszę spróbować :} bo wyglądają baardzo zachęcająco. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. nie ma to jak domowe lody:) moja babcia zawsze w lato robiła nam śmietankowe(też bez maszynki)i sklepowe nie mogą się z nimi równać;)

    OdpowiedzUsuń
  3. JUŻ CZUJĘ JAKIE PYSZNE SĄ - POPATRZEĆ WYSTARCZY NA FOT. A CÓŻ DOPIERO SKOSZTOWAĆ
    POZDRAWIAM
    SKORZYSTAM Z PRZEPISU

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger