Zupa krem z marchewki i gruszek
Kremowa, gęsta zupa doskonale zaspokaja głód i to na dłużej niż taka zwykła z kawałkami warzyw - prowadzono badania naukowe na ten temat i wykazały, że nasz organizm takie kremy traktuje raczej jak pokarmy stałe i dłużej je przerabia, lepiej wykorzystując zawarte w nich składniki pokarmowe. Dłużej jesteśmy syci więc to bardziej ekonomiczne i zdrowsze bo w sumie zjemy mniej.
składniki:
sposób przygotowania: marchewkę i gruszki obrałam, pokroiłam na mniejsze kawałki. Marchewkę, pokrojoną w kostkę wrzuciłam do garnka. Dodałam miód, trochę soli i 1 szkl. wody - gotowałam na małym ogniu pod przykryciem aż była zupełnie miękka. Gruszki skropiłam sokiem z cytryny, podlałam ok. 1/3 szkl. wody i gotowałam w rondelku 5 minut.Obraną szalotkę pokroiłam i zeszkliłam na maśle dodając posiekane chili. Podsmażoną cebulkę i podduszone gruszki dodałam do marchewki, zmiksowałam na gładką zupę. Zagotowałam ponownie, doprawiłam do smaku papryką i cynamonem, zmiksowałam ponownie wlewając śmietankę. Ja lubię dość gęste zupy, ale możecie swoją rozrzedzić dolewając bulionu albo wody. Podałam z grzankami.
składniki:
- 4 duże marchewki
- 4 - 5 niedużych gruszek
- 1 szalotka
- 1/2 papryczki chili
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka miodu
- 1 czubata łyżka masła
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- papryka słodka mielona
- sól do smaku
- 4 łyżki śmietanki słodkiej
- grzanki z bułki
sposób przygotowania: marchewkę i gruszki obrałam, pokroiłam na mniejsze kawałki. Marchewkę, pokrojoną w kostkę wrzuciłam do garnka. Dodałam miód, trochę soli i 1 szkl. wody - gotowałam na małym ogniu pod przykryciem aż była zupełnie miękka. Gruszki skropiłam sokiem z cytryny, podlałam ok. 1/3 szkl. wody i gotowałam w rondelku 5 minut.Obraną szalotkę pokroiłam i zeszkliłam na maśle dodając posiekane chili. Podsmażoną cebulkę i podduszone gruszki dodałam do marchewki, zmiksowałam na gładką zupę. Zagotowałam ponownie, doprawiłam do smaku papryką i cynamonem, zmiksowałam ponownie wlewając śmietankę. Ja lubię dość gęste zupy, ale możecie swoją rozrzedzić dolewając bulionu albo wody. Podałam z grzankami.
pyszna kombinacja smaków
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł :) Musi być słodkawa, bo zarówno marchewka jak i gruszki nadają słodyczy :)
OdpowiedzUsuńtak, jest słodkawa - i dlatego dodawałam sok z cytryny i chili, żeby nie była mdła
Usuńostatnio się przekonałam do kremów.
OdpowiedzUsuńale marchewkowy jeszcze przede mną.
ma zabójczy kolor ;]
chyba trzeba będzie spróbować - brzmi nieźle :) Myślę, że chili dobrze jej robi :)
OdpowiedzUsuńTrochę zmieniłam. Zamiast cynamonu dodałam wywar z imbiru, bo mąż nie przepada za cynamonem i mniej gruszek. wyszła pyszna. Jak jutro wrócę z pracy, to pewnie zastanę wylizany garnek. Dzięki za przepis.
OdpowiedzUsuń