Sałatka z wędzoną sielawą, patisonami i dressingiem gruszkowym
Czasami wystarczy kilka składników i dosłownie kilka chwil żeby zrobić coś pysznego - oczywiście jeśli akurat mamy pod ręką dobre produkty. Co tu więcej pisać ? Było pysznie i już.
składniki:
składniki:
- 6 liści sałaty rzymskiej
- 2 wędzone sielawy
- 3 mini patisony
- 1 słodka gruszka
- garść liści koperku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 5 łyżek oleju rydzowego
- do smaku - sól , pieprz mielony
- ew. 1/2 małej łyżeczki miodu
sposób przygotowania: oczyszczone liście sałaty podzieliłam na mniejsze kawałki, dodałam
pokrojone w cienkie plasterki patisonki - umyte, surowe - i obrane ze skóry i ości kawałki
ryby. Gruszkę obrałam cienko i miąższ pokroiłam w drobną kosteczkę, zmieszałam z olejem oraz sokiem z
cytryny, doprawiłam do smaku odrobiną soli, pieprzu i miodu. Polałam
sałatkę, posypałam listkami koperku.Bardzo proste i szybkie danie a co tego bardzo pyszne.
Niżej zamieszczam zrzut ekranu z podsumowania konkursu, do którego właśnie tę sałatkę zaproponowałam. Bardzo miła i rzeczowa opinia Pani dietetyk oraz jury więc chwalę się :D
ja w ogóle sałatki lubię więc dla mnie taka pyszna propozycja jak najbardziej ;)
OdpowiedzUsuń