Sałata z wędzoną rybą
Zwykła, prosta, szybka, pyszna - taka sałatka.
składniki:
sposób przygotowania: Cebulę obrałam, pokroiłam w ćwierć plasterki, przełożyłam do miseczki i skropiłam octem, wymieszałam, odstawiłam na 15 minut. Pomidora sparzyłam i obrałam ze skórki.
Bułeczkę pokroiłam na dość cienkie kromki - ok. 1/2 cm a nawet cieniej. Ułożyłam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 160 st. C - piekłam aż wyschły i lekko zaczęły się rumienić. Wyjęłam i ostudziłam.
Z obranego pomidora usunęłam gniazda nasienne a miąższ pokroiłam w drobną kostkę. Dodałam do cebuli. Wlałam olej i dobrze wymieszałam, doprawiłam do smaku.
Mięso ryby obrałam od skóry i ości robiąc to bardzo dokładnie. Na talerzach ułożyłam porcje sałaty umytej, osuszonej i porwanej na mniejsze kawałki. Posypałam kawałkami ryby i listkami natki pietruszki. Polałam sosem z kawałkami cebuli i pomidora. Podałam od razu po przygotowaniu , z chrupiącymi grzankami z bułki.
składniki:
- kilka liści sałaty dębowej
- 1 - 2 wędzone sielawy
- 1 dojrzały pomidor
- 1 nieduża czerwona cebula
- 3 łyżeczki octu jabłkowego
- 4 - 5 łyżek oleju roślinnego
- garść listków natki pietruszki
- 1 bułka grahamka, niezbyt świeża
- do smaku - sól, pieprz kolorowy mielony, szczypta cukru
sposób przygotowania: Cebulę obrałam, pokroiłam w ćwierć plasterki, przełożyłam do miseczki i skropiłam octem, wymieszałam, odstawiłam na 15 minut. Pomidora sparzyłam i obrałam ze skórki.
Bułeczkę pokroiłam na dość cienkie kromki - ok. 1/2 cm a nawet cieniej. Ułożyłam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 160 st. C - piekłam aż wyschły i lekko zaczęły się rumienić. Wyjęłam i ostudziłam.
Z obranego pomidora usunęłam gniazda nasienne a miąższ pokroiłam w drobną kostkę. Dodałam do cebuli. Wlałam olej i dobrze wymieszałam, doprawiłam do smaku.
Mięso ryby obrałam od skóry i ości robiąc to bardzo dokładnie. Na talerzach ułożyłam porcje sałaty umytej, osuszonej i porwanej na mniejsze kawałki. Posypałam kawałkami ryby i listkami natki pietruszki. Polałam sosem z kawałkami cebuli i pomidora. Podałam od razu po przygotowaniu , z chrupiącymi grzankami z bułki.
U mnie też wędzona rybka ale w spring rollsach :)
OdpowiedzUsuńdziś jemy sałatkę .. postanowione :)
OdpowiedzUsuńfajne:) i takie jesienne kolory...trzeba wyprobowac jak tak zachwalasz:)
OdpowiedzUsuń