Bułeczki leniwej pani domu
Dlaczego leniwej ? Bo nie chciało jej się iść rano po świeże pieczywo - wolała zagnieść szybkie ciasto i niech sobie samo rośnie :) Ale choć leniwa ta paniusia to przy bułkach wykazała się niezłym pomyślunkiem i do jednej dużej misy pododawała resztki mąk i innych dobroci znalezionych w szafce kuchennej - żeby nic się nie zmarnowało.
składniki:
sposób przygotowania: drożdże, oba rodzaje, wymieszałam w kubeczku razem z cukrem, 1 łyżeczką mąki pszennej i połową mleka, odstawiłam na 10 minut żeby zaczęły pracować. W misce wymieszałam wszystkie mąki razem z sypkimi dodatkami. Gdy drożdże się spieniły wlałam je do suchej mieszanki. Wbiłam jajko, wlałam olej i resztę mleka oraz wodę. Zagniotłam ciasto. Nie trzeba go wyrabiać - wystarczy zagnieść, uformować kulę i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. godzinę.
Gdy ciasto podwoiło swoją objętość zagniotłam je ponownie i podzieliłam na 8 części. Z każdej uformowałam okrągłą bułeczkę. Ułożyłam je luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczyłam dłonią i ostrym nożem nacięłam wierzch. Przykryłam ściereczką i zostawiłam na kolejną godzinę żeby bułki wyrosły.
Bułeczki posmarowałam mlekiem i posypałam słonecznikiem. Piekłam 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st. C grzanie góra/dół. Studziłam na kratce.
składniki:
- 265 g mąki pszennej luksusowej
- 85 g mąki gryczanej
- 40 g mąki pszennej graham 1850
- 20 g otrąb pszennych prażonych
- 20 g maku niebieskiego
- 30 g słonecznika łuskanego
- 1/2 łyżeczki soli
- 25 g świeżych drożdży
- 3 g suchych drożdży
- 2 czubate łyżeczki cukru
- 125 ml ciepłej wody
- 125 ml ciepłego mleka
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 jajko
- do posmarowania - 3 łyżki mleka
- do posypania - garść słonecznika łuskanego
sposób przygotowania: drożdże, oba rodzaje, wymieszałam w kubeczku razem z cukrem, 1 łyżeczką mąki pszennej i połową mleka, odstawiłam na 10 minut żeby zaczęły pracować. W misce wymieszałam wszystkie mąki razem z sypkimi dodatkami. Gdy drożdże się spieniły wlałam je do suchej mieszanki. Wbiłam jajko, wlałam olej i resztę mleka oraz wodę. Zagniotłam ciasto. Nie trzeba go wyrabiać - wystarczy zagnieść, uformować kulę i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. godzinę.
Gdy ciasto podwoiło swoją objętość zagniotłam je ponownie i podzieliłam na 8 części. Z każdej uformowałam okrągłą bułeczkę. Ułożyłam je luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczyłam dłonią i ostrym nożem nacięłam wierzch. Przykryłam ściereczką i zostawiłam na kolejną godzinę żeby bułki wyrosły.
Bułeczki posmarowałam mlekiem i posypałam słonecznikiem. Piekłam 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st. C grzanie góra/dół. Studziłam na kratce.
Ale jakie śliczne i smakowite:)
OdpowiedzUsuńGdyby faktycznie była leniwa, to by zamówiła pizzę do domu... a tu... pracowicie zakasała rękawy i zrobiła pyszne bułeczki! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńmniam....
OdpowiedzUsuńbardzo ladnie wygladaja. cos dla mnie, bo ja jestem strasznym leniuchem :)
OdpowiedzUsuńsuper:) ciekawe, czy jestem tak leniwa, zeby je zrobic:)
OdpowiedzUsuńCudowne te bułeczki! :)
OdpowiedzUsuńI Ty tę Panią nazywasz leniwą?! Może by poleniuchowała u mnie, co? ;)
OdpowiedzUsuńPoważnie, to ponotowałam składniki, bo często po pieczeniu chleba zostają mi różne resztki w torebkach i lubię w nich mieszać ;) Myślę, że z niesolonymi pestkami dynii bułeczki wyjdą tak smaczne, jak Twoje.
Mam pytanie, używam zwykle świeżych drożdży-co daje pomieszanie ich z "torebkowymi"?
ja też wolę pracować na świeżych drożdżach bo te suche jakoś mnie nie lubią, ale miałam resztkę z opakowań jednych i drugich - stąd to zamieszanie :)
Usuńjak to są bułeczki leniwej pani domu, to aż boję się zapytać jak wyglądają bułeczki pracowitej pani domu;) hihihi wyglądają przesamcznie!:)
OdpowiedzUsuńpracowitej pani domu i jej bułeczek proszę szukać gdzie indziej :D bo ja leniwa z natury jestem :)
UsuńA dlaczego dwa rodzaje drożdży -suche i świeże?
OdpowiedzUsuńzupełny przypadek - resztka jednych i drugich się marnowała więc zużyłam
Usuńjeśli używamy tylko świeżych drożdży to w jakiej ilości?
Usuń35g powinno wystarczyć
Usuń