Placki ziemniaczane z pokrzywami i sosem
W lodówce była jakaś bida i pustka bo nie miałam czasu zrobić zakupów. Ale jakaś kiełbasina się znalazła i trochę ziemniaków też. Swoje miejsce w daniu znalazły też niezbyt ładne i na pewno nie jędrne już pomidory. Placki ziemniaczane są pyszne w każdej postaci i tym razem swoimi kombinacjami także nie zdołałam ich popsuć :D
Już odliczam czas do pierwszych kurek a wtedy pewnie powtórzę różowe placki z sosem kurkowym - marzenie !
czas przygotowania : ok. 40 minut składniki na 4 - 6 porcji :
sposób przygotowania : SOS - kiełbasę pokroiłam w niezbyt cienkie plasterki i partiami wrzucałam na rozgrzaną patelnię. Nie dodawałam tłuszczu bo z kiełbasy dość się go wytopi. Gdy kiełbasa była zrumieniona dosypałam pokrojone w ćwierć plasterki cebule, podsmażyłam razem. Pomidory sparzyłam, obrałam ze skórki i posiekałam, dorzuciłam na patelnię razem z koncentratem. Dusiłam wszystko kilka minut aż pomidory zaczęły się rozpadać. Dosypałam groszek i pozwoliłam mu zmięknąć. Mąkę wymieszałam w kilku łyżkach zimnej wody i wlałam na patelnię. Doprawiłam całość do smaku.
PLACKI - pokrzywy opłukałam, sparzyłam i odcisnęłam z wody, posiekałam drobno. Ziemniaki, marchew i cebule obrałam - starłam wszystko na tarce jarzynowej, na średnich oczkach czyli na małe wiórki. Dodałam jajko, mąkę, pokrzywy, dobrze wymieszałam i doprawiłam.
Smażyłam placki na rozgrzanej patelni z olejem nakładając porcje łyżką. Po usmażeniu przekładałam je na ręczniki papierowe żeby odsączyć nieco tłuszczu a potem na talerz. Podałam polewając sosem i posypując szczypiorem.
Już odliczam czas do pierwszych kurek a wtedy pewnie powtórzę różowe placki z sosem kurkowym - marzenie !
czas przygotowania : ok. 40 minut składniki na 4 - 6 porcji :
- PLACKI - 900 g ziemniaków
- 120 g marchewki
- 1 jajko
- 2 garści młodej pokrzywy
- 2 czubate łyżki mąki pszennej
- do smaku - sól, pieprz czarny mielony
- SOS - 300 g cienkiej kiełbasy
- 2 cebule
- 2 dość duże, zmęczone życiem pomidory
- ok. 1/2 szkl. mrożonego groszku zielonego
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki szczypiorku
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
- do smaku - sól, pieprz mielony, mieszanka ognista, papryka słodka mielona
- do smażenia - olej roślinny
sposób przygotowania : SOS - kiełbasę pokroiłam w niezbyt cienkie plasterki i partiami wrzucałam na rozgrzaną patelnię. Nie dodawałam tłuszczu bo z kiełbasy dość się go wytopi. Gdy kiełbasa była zrumieniona dosypałam pokrojone w ćwierć plasterki cebule, podsmażyłam razem. Pomidory sparzyłam, obrałam ze skórki i posiekałam, dorzuciłam na patelnię razem z koncentratem. Dusiłam wszystko kilka minut aż pomidory zaczęły się rozpadać. Dosypałam groszek i pozwoliłam mu zmięknąć. Mąkę wymieszałam w kilku łyżkach zimnej wody i wlałam na patelnię. Doprawiłam całość do smaku.
PLACKI - pokrzywy opłukałam, sparzyłam i odcisnęłam z wody, posiekałam drobno. Ziemniaki, marchew i cebule obrałam - starłam wszystko na tarce jarzynowej, na średnich oczkach czyli na małe wiórki. Dodałam jajko, mąkę, pokrzywy, dobrze wymieszałam i doprawiłam.
Smażyłam placki na rozgrzanej patelni z olejem nakładając porcje łyżką. Po usmażeniu przekładałam je na ręczniki papierowe żeby odsączyć nieco tłuszczu a potem na talerz. Podałam polewając sosem i posypując szczypiorem.
ciekawe połączenie:)
OdpowiedzUsuńnic specjalnego, ale bardzo smacznie wyszło :)
Usuńpysznie wyglądają!
OdpowiedzUsuńA pokrzywy u mnie na wsi pod dostatkiem:)
Aga, to korzystaj póki młoda bo to bardzo zdrowa roślinka
Usuńlubię pani przepisy, zaglądam dość często.
OdpowiedzUsuńUwielbiam placki ziemniaczane,koniecznie z twarożkiem!
Ale wszystkie połączenia typu "ratatuj" także:)
dziękuję bardzo za miłe słowa :) my placki lubimy chyba jednak najbardziej same :)
Usuńostatni podobnie ratowałam sie plackami i wyszlo smacznie ..
OdpowiedzUsuńZdrowe zielsko, pyszne zielsko :)
OdpowiedzUsuńchciałabym się na zielsku znać tak dobrze jak Ty :)
UsuńFantastyczny zestaw!!! Myślę, że wiele osób uwielbia takie domowe jedzenie a pokrzywa przy okazji jest bardzo zdrowa.
OdpowiedzUsuńNiesamowicie Pani gotuje! Bardzo często korzystam z przepisów. Placuszki są po prostu obłędne. Pozdrawiam. Iza
OdpowiedzUsuń