Gulasz z żołądków drobiowych, z pomidorami i papryką
Duszone żołądki drobiowe - zawsze je lubiłam. Wiem, że niektórzy czują obrzydzenie na samą myśl o podrobach, ale przecież przed gotowaniem bardzo dokładnie się je czyści a dobrze przyrządzone są przepyszne !
Dzisiaj w pysznym sosie z pomidorami i aromatyczną papryką. Do gulaszu podałam delikatne kluseczki maślankowe - to był bardzo zgrany duet.
czas przygotowania : ok. 120-180 minut
składniki :
sposób przygotowania : żołądki dobrze oczyściłam i wypłukałam, podzieliłam na połówki a większe na ćwiartki. Wrzuciłam do garnka i zalałam gorącą wodą tak żeby je tylko przykryła. Gotowałam ok. godziny aż nieco zmiękły.
Warzywa oczyściłam. Cebulę i czosnek drobno posiekałam a marchewkę starłam na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Podsmażyłam je na maśle. Kiedy nieco zmiękły dosypałam mąkę i wymieszałam dokładnie, chwilę jeszcze smażyłam razem. Zalałam wywarem spod żołądków, zagotowałam i całą zawartość patelni przelałam do garnka z żołądkami. Dodałam wszystkie przyprawy i dusiłam na malutkim ogniu ok. 15 minut. Po tym czasie wlałam pomidory z czosnkiem, ze słoika - takie moje domowe, ale można użyć po prostu pomidorów z puszki, całych bądź krojonych i dorzucić dodatkowo posiekane 2 ząbki czosnku.
Wszystko dusiłam jeszcze ok. 30 minut aż żołądki były całkiem miękkie. Podałam czas przygotowania jaki był w tym wypadku, ale zdarza się, że żołądki trzeba czasami dusić dłużej uważając żeby sos się nie przypalił. Podałam z kluseczkami, natką pietruszki i świeżymi pomidorkami.
Dzisiaj w pysznym sosie z pomidorami i aromatyczną papryką. Do gulaszu podałam delikatne kluseczki maślankowe - to był bardzo zgrany duet.
czas przygotowania : ok. 120-180 minut
składniki :
- ok. 900 g żołądków z kurczaka
- 1 duża cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 duża marchewka
- 2 liście laurowe
- 3 kulki ziela angielskiego
- 1 łyżeczka papryki wędzonej mielonej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- 1 słoik 0,33l pomidorów siekanych z czosnkiem - mogą być pomidory z puszki
- 1 czubata łyżka masła
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
- do smaku - sól
sposób przygotowania : żołądki dobrze oczyściłam i wypłukałam, podzieliłam na połówki a większe na ćwiartki. Wrzuciłam do garnka i zalałam gorącą wodą tak żeby je tylko przykryła. Gotowałam ok. godziny aż nieco zmiękły.
Warzywa oczyściłam. Cebulę i czosnek drobno posiekałam a marchewkę starłam na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Podsmażyłam je na maśle. Kiedy nieco zmiękły dosypałam mąkę i wymieszałam dokładnie, chwilę jeszcze smażyłam razem. Zalałam wywarem spod żołądków, zagotowałam i całą zawartość patelni przelałam do garnka z żołądkami. Dodałam wszystkie przyprawy i dusiłam na malutkim ogniu ok. 15 minut. Po tym czasie wlałam pomidory z czosnkiem, ze słoika - takie moje domowe, ale można użyć po prostu pomidorów z puszki, całych bądź krojonych i dorzucić dodatkowo posiekane 2 ząbki czosnku.
Wszystko dusiłam jeszcze ok. 30 minut aż żołądki były całkiem miękkie. Podałam czas przygotowania jaki był w tym wypadku, ale zdarza się, że żołądki trzeba czasami dusić dłużej uważając żeby sos się nie przypalił. Podałam z kluseczkami, natką pietruszki i świeżymi pomidorkami.
się zastanawiałam jak przyżadzić żołądki, które czekają w zamrażarce i już wiem :)
OdpowiedzUsuńcieszę się, że mogłam pomóc w podjęciu decyzji :)
UsuńPo przepisie widzę że jest ok... Mam 10 żołądków i już robię .... pozdrawiam
UsuńPierwszy raz widzę tak apetycznie podany gulasz z żołądków:)
OdpowiedzUsuńmiło mi, dziękuję :)
Usuńuwielbiam taki gulasz, ale powiem szczerze, że nie robię, bo nigdy nie che mi się czyścić żołądków :/ nawet ostatnio kupiłam, psy się bardzo ucieszyły...
OdpowiedzUsuńale podejmę jeszcze jedną próbę, to smaka mi narobiłaś :D
ja mam jedno miejsce gdzie kupuję dobrze oczyszczone - płucząc tylko przeglądam czy nie ma gdzieś resztki skórki i ew. usuwam, ale nic więcej robić nie muszę
Usuńgulasz wygląda smacznie, za żołądkami nie przepadam ale mam w domu kogoś kto lubi więc mu zrobię niespodziankę na obiad:)
OdpowiedzUsuńjak byłam mała to o mięso było ciężko więc podroby często gościły w domowym menu i przyzwyczaiłam się :)
UsuńUwielbiam podroby! Co więcej - uwielbiają je moje dzieci i mąż:-) Do tej pory gulasz z żołądków przyrządzałam z cebulą i marchewką, nie wpadłam na pomysł dodania pomidorów i czosnku. Dziękuję za pomysł. Pozdrawiam:-)
OdpowiedzUsuńduszone z dużą ilością czosnku uwielbiam ! świetne są też z dodatkiem mieszanki przypraw curry - zresztą lubię żołądki w każdej postaci
UsuńZabieram sie do pracy, wygląda wyśmienicie ^^
OdpowiedzUsuńUwielbiam!
OdpowiedzUsuńto ja się wpraszam na taki obiadek, bo u mnie w domu to tylko ja jadam żołądki:/ a szkoda..
OdpowiedzUsuńdroga Pyzo właśnie pyrka gulasz na jutrzejszy obiad, oglądam mecz Legii z Realem; zrobię jutro z twojego przepisu po raz pierwszy galuszki, kupiłam specjalną formę do kluseczek, Jolika
OdpowiedzUsuńNigdy nie przygotowywałam żołądków - z bardzo prostego powodu. NIE WIEM JAK PORZĄDNIE OCZYŚCIĆ ŻOŁĄDKI !!! Nie wiem czy usuwać tą twardą część wewnętrzną żołądka czy wystarczy nożem ją zeskrobać. Znowu na obiad przygotuję coś z piersi indyka, karkówki lub łopatki. N9iestety kucharka ze mnie marna. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńżołądki jakie można kupić w sklepach są, a przynajmniej powinny być, już oczyszczone tzn. przecięte i pozbawione resztek treści żołądkowej oraz błony wewnętrznej. Trzeba je dokładnie wypłukać, można poodrywać resztki białego tłuszczu i sprawdzić czy nie ma resztek tej błony wewnętrznej - to taka żółta, żółtkozielonkawa skórzasta błona. Jeśli się trafi to wystarczy ją po prostu oderwać a schodzi łatwo. Nic więcej się nie usuwa.
UsuńZaraz robię według pani przepisu myślę że będą smaczne oczywiście poinformuje wszystkich
OdpowiedzUsuń