Kluseczki na maślance
Kluseczki na maślance bo zamiast wody użyłam do ich przygotowania właśnie maślanki. Wyszły bardzo smaczne i delikatne. Można je tylko okrasić podsmażoną cebulką czy skwarkami, można polać jakimś sosem albo podać jako dodatek do gulaszu, tak jak ja. Lubią je mali i duzi :)
Zobacz też inne kluseczki - kolorowe - Zielone kluseczki dla Ogra i Pomidorowe galuszki
czas przygotowania : 10-15 minut
składniki :
sposób przygotowania : do dużej miski przesiałam mąkę z solą. Jajka roztrzepałam z maślanką i wlałam do mąki. Rozmieszałam ciasto dokładnie przy pomocy rózgi - musi być gładkie, bez żadnych grudek.
W garnku zagotowałam wodę, osoliłam. Na garnku oparłam sito do przecierania klusek i wylałam na nie połowę ciasta - przetarłam szpatułką. Zamieszałam i poczekałam aż zawartość garnka ponownie się zagotuje, gotowałam minuty i wyłowiłam kluseczki łyżką cedzakową na durszlak. W taki sam sposób zrobiłam kluski z reszty ciasta.
Jeśli kluski mają być podane od razu po ugotowaniu wystarczy je osączyć, ale jeśli chcemy żeby postały radzę przelać zimną wodą, osączyć, skropić nieco olejem albo stopionym masłem i wymieszać a dzięki temu nie posklejają się.
Jeśli nie macie takiego sitka do klusek można spróbować przetrzeć ciasto przez durszlak z dużymi otworami albo kłaść kluseczki łyżeczką maczaną we wrzątku. Można też wylewać porcje ciasta na deseczkę i szerokim nożem odcinać kawałki bezpośrednio nad garnkiem.
Ale takie sito kosztuje niewiele - można je dostać w sieci, wystarczy poszukać. Występuje pod nazwą "sito do klusek" albo "przecierak do klusek".
Zobacz też inne kluseczki - kolorowe - Zielone kluseczki dla Ogra i Pomidorowe galuszki
czas przygotowania : 10-15 minut
składniki :
- ok. 500 g mąki pszennej typ 650
- ok. 425 ml maślanki
- 4 jajka, średnie
- 1/2 łyżeczki soli
sposób przygotowania : do dużej miski przesiałam mąkę z solą. Jajka roztrzepałam z maślanką i wlałam do mąki. Rozmieszałam ciasto dokładnie przy pomocy rózgi - musi być gładkie, bez żadnych grudek.
W garnku zagotowałam wodę, osoliłam. Na garnku oparłam sito do przecierania klusek i wylałam na nie połowę ciasta - przetarłam szpatułką. Zamieszałam i poczekałam aż zawartość garnka ponownie się zagotuje, gotowałam minuty i wyłowiłam kluseczki łyżką cedzakową na durszlak. W taki sam sposób zrobiłam kluski z reszty ciasta.
Jeśli kluski mają być podane od razu po ugotowaniu wystarczy je osączyć, ale jeśli chcemy żeby postały radzę przelać zimną wodą, osączyć, skropić nieco olejem albo stopionym masłem i wymieszać a dzięki temu nie posklejają się.
Jeśli nie macie takiego sitka do klusek można spróbować przetrzeć ciasto przez durszlak z dużymi otworami albo kłaść kluseczki łyżeczką maczaną we wrzątku. Można też wylewać porcje ciasta na deseczkę i szerokim nożem odcinać kawałki bezpośrednio nad garnkiem.
Ale takie sito kosztuje niewiele - można je dostać w sieci, wystarczy poszukać. Występuje pod nazwą "sito do klusek" albo "przecierak do klusek".
Super pomysł, uwielbiam wszelkiej maści kluski lane i kładzione- w rodzinnym domu były zawsze podawane do wszelkich mięs z sosem, teraz tak sobie myślę, że nawet mięso było wtedy zbędne, z samym sosem i tak były przepyszne:)
OdpowiedzUsuńto prawda - mogą być z mięsem i sosem albo z samą okrasą - sprawdzi się też wersja na słodko np. z jabłkiem i odrobiną cukru albo miodu
Usuńświetne Ci wyszły:)
OdpowiedzUsuńTakie sito to dla mnie zupelna nowosc, choc bardzo przydatna by byla w mojej kuchni ;) Lubie kluseczki i czesto je robie, ale takich na maslance jeszcze nie probowalam, fajny pomysl!
OdpowiedzUsuńbardzo wygodnie robi się kluseczki przez sito - ma wyprofilowane brzegi więc można je dobrze osadzić na garnku, nie spada a potem wylewasz/wykładasz ciasto i przecierasz szpatułką a one same wpadają do wody
UsuńPani Pyzo, to najlepsze kluski jakie jadłam:), wszyscy się zajadają. Są mega dobre do roladek ze schabu z sosem ogórkowym też z Pani przepisu. Szok! Takie pyszne!
OdpowiedzUsuń