Kruche rożki z powidłami i orzechami
Są przepisy, do których wraca się, czasami po latach, z ogromną przyjemnością. Tak właśnie jest z tym na bardzo smakowite rożki. Piekłam je dawno temu wiele razy a potem jakoś zapomniałam o nich i to na długo. Dobrze, że znów je zrobiłam bo są cudownie kruche i pyszne - jeśli nie wierzycie to koniecznie spróbujcie a będziecie zachwyceni tak jak my.
Zobacz przepis na inne pyszne rożki - Rugelach i Rogaliki z powidłami morelowymi
Przepis pochodzi ze książeczki "Domowe ciasta i ciasteczka" autorstwa Ilony Dąbrowy i Kingi Ośmyckiej
czas przygotowania : ok. 1 godziny
składniki :
sposób przygotowania : mąkę przesiałam do miski razem z solą i cukrem pudrem. Dorzuciłam pokrojone na kawałki zimne masło i roztarłam wszystko rękami aż nie było widać kawałków tłuszczu. Dodałam żółtka i śmietanę - zagniotłam dość elastyczne miękkie ciasto. Gdyby było zbyt suche można dodać jeszcze łyżką śmietany. Uformowane w dysk i zawinięte w folię spożywczą odłożyłam do lodówki na pół godziny.
Schłodzone ciasto podzieliłam na 3 części i każdą rozwałkowałam, podsypując mąkę, na placek grubości 3-5 mm. Wykroiłam kwadraty o boku 6-7 cm i każdy przekroiłam jeszcze na pół, po przekątnej. Małe trójkąty posmarowałam na środku odrobiną powideł i posypałam orzechami. Zaczynając od najdłuższego boku zwijałam malutkie rożki. Układałam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach 2 cm od siebie.
Piekłam 8-10 minut w temperaturze 200 st. C, ale trzeba pilnować bo końce łatwo się przypiekają. Po upieczeniu pozwoliłam rożkom ostygnąć na blasze i dopiero wtedy je zdjęłam. Oprószyłam lekko cukrem pudrem.
Zobacz przepis na inne pyszne rożki - Rugelach i Rogaliki z powidłami morelowymi
Przepis pochodzi ze książeczki "Domowe ciasta i ciasteczka" autorstwa Ilony Dąbrowy i Kingi Ośmyckiej
czas przygotowania : ok. 1 godziny
składniki :
- CIASTO - 400 g mąki pszennej tortowej + ok. 4 łyżki do wałkowania
- 200 g cukru pudru
- 1/4 łyżeczki soli
- 200 g masła
- 1-2 łyżki gęstej śmietany
- 2 żółtka
- NADZIENIE - kilka łyżeczek powideł śliwkowych
- kilka łyżeczek tartych albo drobno posiekanych orzechów włoskich
- do posypania - cukier puder
sposób przygotowania : mąkę przesiałam do miski razem z solą i cukrem pudrem. Dorzuciłam pokrojone na kawałki zimne masło i roztarłam wszystko rękami aż nie było widać kawałków tłuszczu. Dodałam żółtka i śmietanę - zagniotłam dość elastyczne miękkie ciasto. Gdyby było zbyt suche można dodać jeszcze łyżką śmietany. Uformowane w dysk i zawinięte w folię spożywczą odłożyłam do lodówki na pół godziny.
Schłodzone ciasto podzieliłam na 3 części i każdą rozwałkowałam, podsypując mąkę, na placek grubości 3-5 mm. Wykroiłam kwadraty o boku 6-7 cm i każdy przekroiłam jeszcze na pół, po przekątnej. Małe trójkąty posmarowałam na środku odrobiną powideł i posypałam orzechami. Zaczynając od najdłuższego boku zwijałam malutkie rożki. Układałam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach 2 cm od siebie.
Piekłam 8-10 minut w temperaturze 200 st. C, ale trzeba pilnować bo końce łatwo się przypiekają. Po upieczeniu pozwoliłam rożkom ostygnąć na blasze i dopiero wtedy je zdjęłam. Oprószyłam lekko cukrem pudrem.
Jakie słodkie maleństwa! Porywam trochę do kawy :)
OdpowiedzUsuńsmacznego :)
Usuńpyszności :) dziękuję za udział w akcji :)
OdpowiedzUsuńpolecam się :)
UsuńZnam, bardzo lubię i często robię. Dzieci je wielbią:)
OdpowiedzUsuńi wcale im się nie dziwię bo rożki są pyszne
Usuńa wiesz ze chyba zrobiie mam podobny przepis a Ty mnie zainspirowalas :)
OdpowiedzUsuńno to do pieczenia marsz ! :D
UsuńŚwietny przepis:)
OdpowiedzUsuńOstatnio robiłem wg przepisu i bardzo smaczne wyszły :) Polecam wszystkim :) i Smacznego ;)