Sałata. Ser. Szparagi. Sałatka z mizuny ze szparagami , pomidorami i serem Burguitos de arias

Chrupiące szparagi, delikatne liście sałaty, soczyste pomidory, łagodny ser i pachnący sos. To wszystko w kilka minut pozwoliło mi stworzyć pyszna sałatkę. Tak niewiele trzeba żeby zjeść dobry i zdrowy posiłek.  



Sałatka z mizuny ze szparagami , pomidorami i serem

czas przygotowania : 10 minut
składniki na 2 porcje : 
  • 2 duże garści młodych liści mizuny 
  • 1 garstka młodych listków czerwonej sałaty 
  • 4-6 zielonych szparagów 
  • kilka małych pomidorków 
  • 120 g serka naturalnego  Burguitos de arias
  •  
  • SOS : 5-6 łyżek oleju rzepakowego 
  • 1 łyżka wody
  • 3-4 łyżeczki octu jabłkowego 
  • 1 garstka liści bazylii
  • do smaku - sól, szczypta cukru, pieprz mielony 


sposób przygotowania : sałaty i bazylię opłukałam i dobrze osączyłam. Większe liście porwałam na mniejsze kawałki. Pomidorki pokroiłam na ósemki. Szparagi pokroiłam w ukośne plastry odrzucając twardą dolną część pędów a główki poprzekrawałam na połówki.

Składniki sosu umieściłam w pojemniku blendera i miksowałam przez kilka chwil aż otrzymałam zieloną emulsję.

Na talerzach rozłożyłam porcje mizuny przekładając ją kawałkami pomidorków i szparagów. Dodałam listki czerwonej sałaty i kawałki sera. Całość polałam przygotowanym sosem.

Można zieleninę wymieszać najpierw z sosem i dopiero rozłożyć na talerzach dokładając pomidory i ser. Sałatkę podałam od razu po przygotowaniu.


1 komentarz:

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger