Sałata. Ser. Szparagi. Sałatka z mizuny ze szparagami , pomidorami i serem Burguitos de arias
Chrupiące szparagi, delikatne liście sałaty, soczyste pomidory, łagodny ser i pachnący sos. To wszystko w kilka minut pozwoliło mi stworzyć pyszna sałatkę. Tak niewiele trzeba żeby zjeść dobry i zdrowy posiłek.
Sałatka z mizuny ze szparagami , pomidorami i serem
czas przygotowania : 10 minut
składniki na 2 porcje :
sposób przygotowania : sałaty i bazylię opłukałam i dobrze osączyłam. Większe liście porwałam na mniejsze kawałki. Pomidorki pokroiłam na ósemki. Szparagi pokroiłam w ukośne plastry odrzucając twardą dolną część pędów a główki poprzekrawałam na połówki.
Składniki sosu umieściłam w pojemniku blendera i miksowałam przez kilka chwil aż otrzymałam zieloną emulsję.
Na talerzach rozłożyłam porcje mizuny przekładając ją kawałkami pomidorków i szparagów. Dodałam listki czerwonej sałaty i kawałki sera. Całość polałam przygotowanym sosem.
Można zieleninę wymieszać najpierw z sosem i dopiero rozłożyć na talerzach dokładając pomidory i ser. Sałatkę podałam od razu po przygotowaniu.
Sałatka z mizuny ze szparagami , pomidorami i serem
czas przygotowania : 10 minut
składniki na 2 porcje :
- 2 duże garści młodych liści mizuny
- 1 garstka młodych listków czerwonej sałaty
- 4-6 zielonych szparagów
- kilka małych pomidorków
- 120 g serka naturalnego Burguitos de arias
- SOS : 5-6 łyżek oleju rzepakowego
- 1 łyżka wody
- 3-4 łyżeczki octu jabłkowego
- 1 garstka liści bazylii
- do smaku - sól, szczypta cukru, pieprz mielony
sposób przygotowania : sałaty i bazylię opłukałam i dobrze osączyłam. Większe liście porwałam na mniejsze kawałki. Pomidorki pokroiłam na ósemki. Szparagi pokroiłam w ukośne plastry odrzucając twardą dolną część pędów a główki poprzekrawałam na połówki.
Składniki sosu umieściłam w pojemniku blendera i miksowałam przez kilka chwil aż otrzymałam zieloną emulsję.
Na talerzach rozłożyłam porcje mizuny przekładając ją kawałkami pomidorków i szparagów. Dodałam listki czerwonej sałaty i kawałki sera. Całość polałam przygotowanym sosem.
Można zieleninę wymieszać najpierw z sosem i dopiero rozłożyć na talerzach dokładając pomidory i ser. Sałatkę podałam od razu po przygotowaniu.
uwielbiam takie sałatki, mogłabym je jeść codziennie :)
OdpowiedzUsuń