Zupa. Grzyby. Flaczki z żółciaka siarkowego
O żółciaku siarkowym pisałam dokładnie już dawno. Teraz jest doskonała pora na szukanie jego owocników a ponieważ mają intensywny kolor więc wcale nietrudno go wypatrzeć. Do jedzenia nadają się bardzo młode owocniki w dotyku przypominające mokrą gąbkę. Nie sposób pomylić żółciaka z innymi gatunkami grzybów - żaden nie jest taki żółtopomarańczowy ani nie pojawia się o tej porze roku. Żółciak to żółciak i można z niego zrobić naprawdę smaczne rzeczy.
Zobacz inne potrawy z żółciakiem :
- Sznycle z żółciaka siarkowego
- Paprykarz z żółciaka
- Pasztet z żółciaka
Żółciak siarkowy a'la flaczki
czas przygotowania : ok. 30 minut
składniki :
sposób przygotowania : żółciaka siarkowego dokładnie oczyściłam z resztek drewna i opłukałam. Włożyłam do wrzątku i gotowałam 15 minut a następnie odcedziłam. Kiedy nieco ostygł pokroiłam w cienkie paseczki.
Warzywa oczyściłam i starłam na tarce jarzynowej o dużych oczkach. W garnku roztopiłam masło. Wrzuciłam pokrojonego grzyba i starte warzywa. Smażyłam mieszając przez kilka minut. Oprószyłam mąką i jeszcze chwilę smażyłam. Wlałam zimny bulion. Gotowałam 5 minut. Na koniec doprawiłam flaczki roztartym z odrobiną soli czosnkiem, roztartym w rękach majerankiem i papryką.
Podałam ze świeżą bułką.
Zobacz inne potrawy z żółciakiem :
- Sznycle z żółciaka siarkowego
- Paprykarz z żółciaka
- Pasztet z żółciaka
Żółciak siarkowy a'la flaczki
czas przygotowania : ok. 30 minut
składniki :
- ok. 1 kg żółciaka siarkowego
- 1 nieduża marchewka
- 1/2 korzenia pietruszki
- kawałeczek korzenia selera
- ok. 4 szkl. bulionu jarzynowego albo jarzynowo mięsnego
- 4 ząbki czosnku
- 1 czubata łyżka masła
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
- 1 czubata łyżka majeranku
- do smaku - sól, papryka mielona słodka, papryka mielona ostra
sposób przygotowania : żółciaka siarkowego dokładnie oczyściłam z resztek drewna i opłukałam. Włożyłam do wrzątku i gotowałam 15 minut a następnie odcedziłam. Kiedy nieco ostygł pokroiłam w cienkie paseczki.
Warzywa oczyściłam i starłam na tarce jarzynowej o dużych oczkach. W garnku roztopiłam masło. Wrzuciłam pokrojonego grzyba i starte warzywa. Smażyłam mieszając przez kilka minut. Oprószyłam mąką i jeszcze chwilę smażyłam. Wlałam zimny bulion. Gotowałam 5 minut. Na koniec doprawiłam flaczki roztartym z odrobiną soli czosnkiem, roztartym w rękach majerankiem i papryką.
Podałam ze świeżą bułką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.