Domowe pieczywo. Chleb pszenny razowy na zakwasie, ze słonecznikiem
To chlebek z rodzaju cięższych i mniej puszystych bo jest w nim dużo razowej mąki. Ale taki jest zdrowszy - oczywiście dla tych, którym nie szkodzi duża ilość błonnika i naturalny zakwas.
Zobacz przepisy na inne chleby i bułeczki domowe.
Chleb pszenny razowy na zakwasie, z melasą i słonecznikiem
czas przygotowania : ok. 20 godzin
składniki :
- ZACZYN - 100 g zakwasu żytniego
- 160 g mąki pszennej typ 650
- 160 g mąki pszennej typ 1850
- 325 ml wody
- CIASTO WŁAŚCIWE - cały zaczyn
- 100 g mąki pszennej typ 650
- 100 g mąki pszennej typ 1850
- 40 g melasy z cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka soli
- 60 g łuskanego słonecznika
- do formy - 1 łyżka oleju
- 3-4 łyżki otrąb
sposób przygotowania : ZACZYN - mąki wsypałam do miski, dodałam zakwas i wodę, wymieszałam. Odstawiłam w szczelnie przykrytej folią spożywczą misce do lodówki na 10 godzin.
CIASTO WŁAŚCIWE - zaczyn wyjęłam z lodówki i zostawiłam na godzinę żeby się ogrzał. Następnie dosypałam mąkę zwykłą i razową, sól oraz dodałam melasę. Zagniotłam ciasto i wyrabiałam je kilka minut. Uformowane w kulę odłożyłam znów w przykrytej misce na ok. 1-3 godziny aż podwoiło swoją objętość. Po tym czasie wyjęłam na blat, odgazowałam naciskając pięścią i rozpłaszczając. Posypałam połową słonecznika, złożyłam jak kopertę i obsypałam resztą ziaren. Ponownie odłożyłam ciasto do miski, złączeniem do góry, i zostawiłam na 1-2 godziny żeby podrosło. Wyrośnięte znów wyjęłam na blat, odgazowałam, złożyłam w kopertę i przełożyłam do formy 22x12 wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami. W foremce ułożyłam złączeniem do dołu. Przykryłam ściereczką i zostawiłam żeby chleb się napuszył na ok. 30 minut.
Piekarnik nagrzałam do 250 st. C wstawiając od razu na dno naczynie z wodą. Do naparowanego piekarnika wstawiłam wyrośnięty chleb w formie. Piekłam 20 minut po czym zmniejszyłam temperaturę do 220 st. C i piekłam dalej ok. 30 minut.
Świetnie się prezentuje ten chlebek, ja bardzo lubię domowe pieczywo :D
OdpowiedzUsuńWłaśnie taki chlebek uwielbiam czyli razowy ciemny na zakwasie i bez ulepszaczy, po prostu samo zdrowie !!!!
OdpowiedzUsuńChlebek na pewno smakuje wyśmienicie :), jak wszystkie chlebki tego typu, a w szczególności kiedy są w nim jakieś ziarna :)...muszę się jednak przyczepić do nazwy , ponieważ wchodząc w opis tego produktu widzę 1 chlebek, a nie dwa jak wskazuje tytuł przepisu :). Chleb z mąki mieszanej to chleb pszenno-razowy lub razowo-pszenny....w zależności od tego , której mąki jest więcej w recepturze...tutaj tytuł wskazuje na to, ze to przepis na 2 chlebki z różnych mąk...:)
OdpowiedzUsuń