Grzyby. Naleśniki. Obiad z piekarnika. Pomidorowe naleśniki zapiekane z kraśniakami
Obiad z piekarnika, zapieczony i smakowity. I z moimi ulubionymi kraśniakami czyli koźlarzami pomarańczowożółtymi. Lubię je bo są piękne i bardzo rzadko mają lokatorów. Do tego zwykle rosną po przynajmniej kilka obok siebie. Jedyną ich wadą jest to, że miąższ przy krojeniu czernieje i w daniu grzyby są bardzo ciemne. Ale nam to nie przeszkadzało delektować się pysznym obiadem. Wręcz przeciwnie bo przyjemnie zjada się to co samemu się zbierało podczas grzybobrania :)
Zobacz przepis na Kozackie klopsiki z innymi koźlakami
Naleśniki pomidorowe zapieczone z grzybami i serem
czas przygotowania : ok. 1,5-2 godziny
składniki na 4-5 porcji :
sposób przygotowania : FARSZ - koźlarze dokładnie oczyściłam i pokroiłam. Cebule obrałam, posiekałam. Marchewkę po oczyszczeniu starłam na wiórki. W rondlu rozgrzałam masło i zeszkliłam cebulę. Dodałam grzyby oraz marchewkę, smażyłam kilka dłuższych chwil mieszając. Wlałam wino i dusiłam przez kilka minut aż wszystko zmiękło a płyn odparował. Dodałam mascarpone, łyżkę posiekanych liści tymianku i łyżeczkę oregano oraz trochę soli i pieprzu do smaku. Wymieszałam dokładnie i odstawiłam do przestudzenia.
NALEŚNIKI - jajka wybiłam do miski, roztrzepałam z solą, cukrem i koncentratem. Cały czas mieszając rózgą dolałam mleko, olej, wodę i dosypałam mąkę. Ciasto powinno być gładkie i mieć konsystencję lejącej śmietany. Odstawiłam je na ok. pół godziny żeby odpoczęło - po tym czasie trzeba sprawdzić gęstość bo czasami trzeba dolać jeszcze odrobinę wody jeśli mocniej zgęstnieje. Z ciasta usmażyłam na suchej patelni śr. 20 cm 10 niezbyt cienkich naleśników.
Na każdy naleśnik posypałam łyżką sera i nałożyłam po porcji farszu. Składałam je w chusteczkę, na cztery. Następnie ułożyłam naleśniki w lekko natłuszczonej formie do zapiekania. Wierzch posypałam resztką startego sera i połówkami kulek osączonej z zalewy mozarelli. Piekłam ok. 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Podałam na gorąco, że świeżymi pomidorami i posypując ziołami.
Zobacz przepis na Kozackie klopsiki z innymi koźlakami
Naleśniki pomidorowe zapieczone z grzybami i serem
czas przygotowania : ok. 1,5-2 godziny
składniki na 4-5 porcji :
- NALEŚNIKI - 2 średnie jajka
- 3 czubate łyżki koncentratu pomidorowego 30%
- 100 ml mleka
- ok. 200 ml wody mineralnej gazowanej
- 2 łyżki oleju roślinnego
- ok. 100 g mąki pszennej typ 450
- ok. 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- po 2 szczypty soli i cukru
- FARSZ - ok. 1 kg kraśniaków, koźlarzy pomarańczowożółtych
- 3 nieduże cebule
- 1 duża marchewka
- 1 łyżka masła
- ok. 100 ml białego wytrawnego wina
- 2 łyżki mascarpone
- ok. 300 g sera żółtego startego
- 1 op. mozarelli w małych kulkach
- do smaku - sól, pieprz ziołowy, świeży tymianek cytrynowy, świeże oregano
- dodatkowo - 1 łyżeczka masła albo oleju do formy
sposób przygotowania : FARSZ - koźlarze dokładnie oczyściłam i pokroiłam. Cebule obrałam, posiekałam. Marchewkę po oczyszczeniu starłam na wiórki. W rondlu rozgrzałam masło i zeszkliłam cebulę. Dodałam grzyby oraz marchewkę, smażyłam kilka dłuższych chwil mieszając. Wlałam wino i dusiłam przez kilka minut aż wszystko zmiękło a płyn odparował. Dodałam mascarpone, łyżkę posiekanych liści tymianku i łyżeczkę oregano oraz trochę soli i pieprzu do smaku. Wymieszałam dokładnie i odstawiłam do przestudzenia.
NALEŚNIKI - jajka wybiłam do miski, roztrzepałam z solą, cukrem i koncentratem. Cały czas mieszając rózgą dolałam mleko, olej, wodę i dosypałam mąkę. Ciasto powinno być gładkie i mieć konsystencję lejącej śmietany. Odstawiłam je na ok. pół godziny żeby odpoczęło - po tym czasie trzeba sprawdzić gęstość bo czasami trzeba dolać jeszcze odrobinę wody jeśli mocniej zgęstnieje. Z ciasta usmażyłam na suchej patelni śr. 20 cm 10 niezbyt cienkich naleśników.
Na każdy naleśnik posypałam łyżką sera i nałożyłam po porcji farszu. Składałam je w chusteczkę, na cztery. Następnie ułożyłam naleśniki w lekko natłuszczonej formie do zapiekania. Wierzch posypałam resztką startego sera i połówkami kulek osączonej z zalewy mozarelli. Piekłam ok. 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Podałam na gorąco, że świeżymi pomidorami i posypując ziołami.
Nie jestem fanem grzybów, ale chyba aż się skuszę bo to wygląda świetnie. Zastanawia mnie tylko czy w piekarniku naleśniki nie nasiąkną zbytnio?
OdpowiedzUsuńa czym mają nasiąknąć ? sosu nie ma, farsz odparowany, te trochę sera na wierzchu po prostu się zapiekło....
Usuńfajny pomysł na zapiekankę:)
OdpowiedzUsuń