Koktajl pomarańczowo-ananasowy z migdałami
Kolejna odsłona koktajlowa. Dzisiaj koktajl mocno cytrusowy i ananasowy. W trochę tropikalnych klimatach czyli bardzo trafiony w mój smak.
Dzięki migdałom jest pożywniejszy a użycie soku z czerwonych, sycylijskich pomarańczy nadało mu cudownego koloru. Mój ananas i pomarańcze były bardzo słodkie. Jeśli użyjecie kwaśniejszych owoców możecie zrezygnować z dodatku soku limonkowego albo dosłodzić koktajl odrobiną miodu.To co - miksujemy? Do dzieła bo przygotowanie takiego koktajlu trwa zaledwie chwilkę!
Zobacz przepis na bardzo orzeźwiający koktajl z pomarańczy i truskawek.
Koktajl z ananasa, pomarańczy i limonki z dodatkiem migdałów
czas przygotowania: kilka minut + czas moczenia migdałów
składniki:
Jak zrobić koktajl owocowy z migdałami?
Migdały miałam jeszcze ze skórką. Zdecydowanie łatwiej i szybciej będzie użyć takich już zblanszowanych. Ja swoje zalałam w kubku wrzącą wodą i odstawiłam na ok. 15 minut. Po tym czasie osączyłam i obrałam ze skórek. Przełożyłam do wysokiego naczynia. Dodałam kawałki ananasa oraz sok z pomarańczy i limonki. Zmiksowałam blenderem na gładki koktajl, który wypiliśmy zaraz po przygotowaniu.
Dzięki migdałom jest pożywniejszy a użycie soku z czerwonych, sycylijskich pomarańczy nadało mu cudownego koloru. Mój ananas i pomarańcze były bardzo słodkie. Jeśli użyjecie kwaśniejszych owoców możecie zrezygnować z dodatku soku limonkowego albo dosłodzić koktajl odrobiną miodu.To co - miksujemy? Do dzieła bo przygotowanie takiego koktajlu trwa zaledwie chwilkę!
Zobacz przepis na bardzo orzeźwiający koktajl z pomarańczy i truskawek.
Koktajl z ananasa, pomarańczy i limonki z dodatkiem migdałów
czas przygotowania: kilka minut + czas moczenia migdałów
składniki:
- ok. 1 szkl. pokrojonego na kawałki miąższu świeżego, mocno dojrzałego ananasa
- sok wyciśnięty z 2-3 czerwonych pomarańczy
- sok wyciśnięty z jednej limonki
- 15 migdałów łuskanych, najlepiej blanszowanych
Jak zrobić koktajl owocowy z migdałami?
Migdały miałam jeszcze ze skórką. Zdecydowanie łatwiej i szybciej będzie użyć takich już zblanszowanych. Ja swoje zalałam w kubku wrzącą wodą i odstawiłam na ok. 15 minut. Po tym czasie osączyłam i obrałam ze skórek. Przełożyłam do wysokiego naczynia. Dodałam kawałki ananasa oraz sok z pomarańczy i limonki. Zmiksowałam blenderem na gładki koktajl, który wypiliśmy zaraz po przygotowaniu.
Bardzo smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńMuszę kupić w końcu blender :)
OdpowiedzUsuńjeśli nie masz to naprawdę polecam bo to bardzo przydatne urządzenie - do koktajli, sorbetów, dresingów, kremowych zup, musów...
Usuńpyszny koktajl!
OdpowiedzUsuńpożywny i smaczny:)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda, nie wiem tylko, czy mój mikser da radę migdały, muszę wypróbować :-)
OdpowiedzUsuńmikser nie rozdrobni migdałów i większych kawałków owoców - musi być blender z ostrzami stalowymi
UsuńBajeczny koktajl. Idealne polaczenir smakow ;)
OdpowiedzUsuń