Surówka z kapusty kiszonej z papryką i ogórkiem
Dzisiejsza sałatka z kapusty kiszonej gości dość często na naszym stole. To witaminowa bomba, która sprawdza się o każdej porze roku. Taką surówkę podaję po prostu do drugiego dania obiadowego, pasuje do różnych mięs i ryb. Żarłoczek co prawda przeważnie wybiera i oddaje mi paprykę, ale nie narzeka bo surówka jest naprawdę pyszna.
A na drugie śniadanie proponuję orzeźwiającą Surówkę z jabłka i kiwi
Surówka z kiszonej kapusty i ogórków z papryką
czas przygotowania: ok. 10 minut
składniki:
Jak zrobić pyszną surówkę z kapusty kiszonej?
Kapustę pokroiłam na mniejsze kawałki żeby pasma nie ciągnęły się podczas jedzenie. Absolutnie nie odciskam kapusty i oczywiście jej nie płuczę. To drugie uważam za zbrodnię! Przecież płucząc pozbywamy się bardzo cennego i wartościowego soku a kapusta potem będzie bez smaku. Jeśli macie mocno kwaśną kapustę ew. odciśnijcie nadmiar soku i zużyjcie go oddzielne a kapustę doprawcie tak żeby złagodzić kwaśność.
Ogórki kiszone, bez obierania, poszatkowałam na cieniutkie plasterki. Obraną marchewkę starłam na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Cebulę po zdjęciu łupiny pokroiłam w cienkie piórka. Paprykę pokroiłam w paseczki. Wszystkie rozdrobnione składniki połączyłam z kapustą. Dosypałam natkę, wlałam trochę oleju i wymieszałam dokładnie. Doprawiłam do smaku świeżo zmielonym pieprzem i mielonym kminkiem. Odstawiłam surówkę na przynajmniej pół godziny żeby smaki się przeniknęły.
A na drugie śniadanie proponuję orzeźwiającą Surówkę z jabłka i kiwi
Surówka z kiszonej kapusty i ogórków z papryką
czas przygotowania: ok. 10 minut
składniki:
- 300 g kapusty kiszonej
- 2 ogórki kiszone
- 1/3 strąka papryki czerwonej
- 1 mała cebula czerwona
- 1/2 marchewki
- 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 4 łyżki oleju roślinnego
- do smaku - świeżo mielony pieprz czarny, kminek mielony
Jak zrobić pyszną surówkę z kapusty kiszonej?
Kapustę pokroiłam na mniejsze kawałki żeby pasma nie ciągnęły się podczas jedzenie. Absolutnie nie odciskam kapusty i oczywiście jej nie płuczę. To drugie uważam za zbrodnię! Przecież płucząc pozbywamy się bardzo cennego i wartościowego soku a kapusta potem będzie bez smaku. Jeśli macie mocno kwaśną kapustę ew. odciśnijcie nadmiar soku i zużyjcie go oddzielne a kapustę doprawcie tak żeby złagodzić kwaśność.
Ogórki kiszone, bez obierania, poszatkowałam na cieniutkie plasterki. Obraną marchewkę starłam na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Cebulę po zdjęciu łupiny pokroiłam w cienkie piórka. Paprykę pokroiłam w paseczki. Wszystkie rozdrobnione składniki połączyłam z kapustą. Dosypałam natkę, wlałam trochę oleju i wymieszałam dokładnie. Doprawiłam do smaku świeżo zmielonym pieprzem i mielonym kminkiem. Odstawiłam surówkę na przynajmniej pół godziny żeby smaki się przeniknęły.
świetny przepis. z pewnością go wypróbuję
OdpowiedzUsuńsurówka pyszna :) u mnie ze schabowym
OdpowiedzUsuńSurowka super. Coś innego niż kapusta,marchew, jabłko. U nas jemy praktycznie z każdym obiadem w którym występuje mięso.
OdpowiedzUsuńSurówka super ,my ją jadamy do różnych mięs ,ryb czy wątróbki.
OdpowiedzUsuńTo prawda, że pasuje do wielu dań
Usuńrobiłem pierwszy raz ,wyszła super. Kupuję.
OdpowiedzUsuńJa dodaję jeszcze kilka wyciśniętych ząbków czosnku. Po spożyciu nawet covid zdycha od razu a po chuchu z przodu lub z "tyłu" to cała okolica jest wysterylizowana.
OdpowiedzUsuńTylko wtedy wszyscy domownicy lub goście te muszą ją zjeść 😁
Usuń