Sok na dzień dobry i dobry dzień
30 maja to Światowy Dzień Soku a soki lubią przecież wszyscy, wszystkie smoki małe i duże! Jego smak i kolor zależy od tego z jakich owoców, warzyw czy innych roślin go wyciśniemy.
Teoretycznie każdy wie, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. To on daje nam kopa żeby dobrze zacząć pracę czy naukę. Niestety, w praktyce wiele osób zapomina o nim albo nie rozumie jakie ma znaczenie. Często nie jedząc śniadań tłumaczymy się brakiem czasu na ich przygotowanie czy spokojne zjedzenie. Ale jest na to doskonały sposób. Jeśli rzeczywiście nie macie rano czasu na śniadanie warto sięgnąć po prostu po szklankę soku. Już szybciej i łatwiej się nie da. Sok orzeźwi i dostarczy energii na dobry początek dnia!
Sok to naturalny produkt, który otrzymuje się poprzez wyciskanie płynu ze świeżych lub przechowywanych dłużej owoców bądź warzyw, nawet mrożonych. Według obowiązującego prawa do takich soków nie wolno dodawać konserwantów, barwników, cukru, słodzików ani aromatów poza naturalnymi, odzyskanymi w procesie zagęszczania. Sok ma mieć kolor, smak i zapach tych produktów z jakich został przygotowany - bez żadnych poprawiaczy. Tylko soki warzywne doprawia się solą i ew. ziołami. Soki sprzedawane w opakowaniach konserwuje się poprzez odpowiednią pasteryzację.
Każdy może wybrać taki, który smakuje mu najbardziej a wybór jest duży. Moje ulubione soki to marchewka z jabłkiem, samo jabłko i pomarańczowy chociaż lubię właściwie wszystkie. Żarłoczek za to zdecydowanie woli sok pomidorowy albo z czerwonych grapefruitów. Ale nieważne jaki sok wybierzecie - zawsze będzie doskonałym źródłem witamin i minerałów, których nasz organizm bardzo potrzebuje. Ważne żeby był zrobiony rzeczywiście z naturalnych składników i nie zawierał niczego poza prawdziwym sokiem.
Dziennie powinniśmy zjadać 5 porcji owoców i warzyw. Powinny pojawiać się w każdym posiłku. Jedną z tych porcji możemy zastąpić prawdziwym, wartościowym sokiem - choćby takim z kartonu jeśli jest naturalny. Soki są bogate w łatwo przyswajalne węglowodany, nie zawierają tłuszczu, łatwo je trawimy i nie obciążają naszego żołądka. Duża zawartość witamin, w tym karotenoidów, dobrze wpływa na naszą skórę, włosy, paznokcie, wzrok i ogólnie na dobre samopoczucie i odporność.
Dzisiaj nie trzeba mieć w domu sokowirówki żeby cieszyć się smakiem dobrego soku. Wystarczy czytać etykiety i wybierać w sklepach dobre produkty. Takimi są na pewno soki z Tymbarku. Taki sok w kartonie czy butelce możemy zabrać ze sobą do pracy, na wycieczkę czy w podróż i korzystać z niego wszędzie. Zawsze wtedy kiedy będziemy mieli na niego ochotę.
To co, podać szklankę soku? Ja swój już właśnie wypiłam. Na zdrowie!
Teoretycznie każdy wie, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. To on daje nam kopa żeby dobrze zacząć pracę czy naukę. Niestety, w praktyce wiele osób zapomina o nim albo nie rozumie jakie ma znaczenie. Często nie jedząc śniadań tłumaczymy się brakiem czasu na ich przygotowanie czy spokojne zjedzenie. Ale jest na to doskonały sposób. Jeśli rzeczywiście nie macie rano czasu na śniadanie warto sięgnąć po prostu po szklankę soku. Już szybciej i łatwiej się nie da. Sok orzeźwi i dostarczy energii na dobry początek dnia!
Sok to naturalny produkt, który otrzymuje się poprzez wyciskanie płynu ze świeżych lub przechowywanych dłużej owoców bądź warzyw, nawet mrożonych. Według obowiązującego prawa do takich soków nie wolno dodawać konserwantów, barwników, cukru, słodzików ani aromatów poza naturalnymi, odzyskanymi w procesie zagęszczania. Sok ma mieć kolor, smak i zapach tych produktów z jakich został przygotowany - bez żadnych poprawiaczy. Tylko soki warzywne doprawia się solą i ew. ziołami. Soki sprzedawane w opakowaniach konserwuje się poprzez odpowiednią pasteryzację.
Każdy może wybrać taki, który smakuje mu najbardziej a wybór jest duży. Moje ulubione soki to marchewka z jabłkiem, samo jabłko i pomarańczowy chociaż lubię właściwie wszystkie. Żarłoczek za to zdecydowanie woli sok pomidorowy albo z czerwonych grapefruitów. Ale nieważne jaki sok wybierzecie - zawsze będzie doskonałym źródłem witamin i minerałów, których nasz organizm bardzo potrzebuje. Ważne żeby był zrobiony rzeczywiście z naturalnych składników i nie zawierał niczego poza prawdziwym sokiem.
Dziennie powinniśmy zjadać 5 porcji owoców i warzyw. Powinny pojawiać się w każdym posiłku. Jedną z tych porcji możemy zastąpić prawdziwym, wartościowym sokiem - choćby takim z kartonu jeśli jest naturalny. Soki są bogate w łatwo przyswajalne węglowodany, nie zawierają tłuszczu, łatwo je trawimy i nie obciążają naszego żołądka. Duża zawartość witamin, w tym karotenoidów, dobrze wpływa na naszą skórę, włosy, paznokcie, wzrok i ogólnie na dobre samopoczucie i odporność.
Dzisiaj nie trzeba mieć w domu sokowirówki żeby cieszyć się smakiem dobrego soku. Wystarczy czytać etykiety i wybierać w sklepach dobre produkty. Takimi są na pewno soki z Tymbarku. Taki sok w kartonie czy butelce możemy zabrać ze sobą do pracy, na wycieczkę czy w podróż i korzystać z niego wszędzie. Zawsze wtedy kiedy będziemy mieli na niego ochotę.
To co, podać szklankę soku? Ja swój już właśnie wypiłam. Na zdrowie!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.