Pyszne pierogi z białym serem, na słodko
Pierogi z białym serem, twarogiem, robię rzadko. Nawet nie pamiętam kiedy ostatni raz je robiłam więc chyba bardzo dawno. Dobry twaróg wolimy po prostu zjeść z ciemnym chlebem i galaretką porzeczkową albo w postaci twarożku z ogórkiem. Nie ma problemu z lepieniem bo to akurat lubię robić - gorzej jest z jedzeniem. Niby lubimy, ale wolimy po prostu inaczej nadziewane pierogi. Ale czasami, raz na kilka lat, nachodzi nas i to była właśnie taka zachcianka.
Zaopatrzona w pyszny, świeżutki biały ser zabrałam się do roboty. Ciasto do takich pierogów powinno być delikatne i na robię je na maślance bo doskonale współgra z farszem. Spróbujcie koniecznie i sami przekonacie się jakie to dobre!
Jeśli jednak wolicie pierogi z owocowym nadzieniem to zapraszam na dwukolorowe pierogi z jagodami. Jagody jeszcze są więc możecie sobie też takie zrobić!
Domowe pierogi z ciasta maślankowego z farszem z białego sera
czas przygotowania: ok. 45 minut
składniki na 30 pierogów:
Jak zrobić pierogi z twarogiem?
CIASTO - mąkę przesiałam razem z solą. Wlałam olej i maślankę, zagniotłam gładkie, elastyczne ciasto. Przykryłam je i odłożyłam na 15 minut żeby odpoczęło.
FARSZ - biały ser zmieliłam w maszynce. Ja zrobiłam to raz, ale można przepuścić ser 2 czy nawet 3 razy żeby masa była gładsza. Wymieszałam z surowymi żółtkami, pastą waniliową, sokiem z cytryny i posłodziłam do smaku.
Ciasto rozwałkowałam na placek grubości ok. 2 mm. Szklanką wycinałam koła. Na każde nałożyłam czubatą łyżeczkę farszu. Zlepiałam pierogi i odkładałam je na ściereczkę. Gotowe wrzucałam na osolony wrzątek i gotowałam ok. 2 minut od wypłynięcia. Wyławiałam łyżką cedzakową dokładnie osączając.
Pierogi z białym serem podałam zaraz po ugotowaniu. Polałam roztrzepaną śmietanką i płynnym miodem. Posypałam rodzynkami i odrobiną mielonego cynamonu.
Zaopatrzona w pyszny, świeżutki biały ser zabrałam się do roboty. Ciasto do takich pierogów powinno być delikatne i na robię je na maślance bo doskonale współgra z farszem. Spróbujcie koniecznie i sami przekonacie się jakie to dobre!
Jeśli jednak wolicie pierogi z owocowym nadzieniem to zapraszam na dwukolorowe pierogi z jagodami. Jagody jeszcze są więc możecie sobie też takie zrobić!
Domowe pierogi z ciasta maślankowego z farszem z białego sera
czas przygotowania: ok. 45 minut
składniki na 30 pierogów:
- CIASTO - 230 g mąki pszennej typ 500
- 1/4 łyżeczki soli
- 3 łyżki oleju
- ok. 150 ml maślanki
- FARSZ - 500 g twarogu - białego sera półtłustego
- 2 żółtka
- 1/2 łyżeczki pasty waniliowej albo ziarenka z połowy laski wanilii
- 4-5 łyżeczek cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- do podania - gęsta śmietana
- rodzynki
- miód
- mielony cynamon
Jak zrobić pierogi z twarogiem?
CIASTO - mąkę przesiałam razem z solą. Wlałam olej i maślankę, zagniotłam gładkie, elastyczne ciasto. Przykryłam je i odłożyłam na 15 minut żeby odpoczęło.
FARSZ - biały ser zmieliłam w maszynce. Ja zrobiłam to raz, ale można przepuścić ser 2 czy nawet 3 razy żeby masa była gładsza. Wymieszałam z surowymi żółtkami, pastą waniliową, sokiem z cytryny i posłodziłam do smaku.
Ciasto rozwałkowałam na placek grubości ok. 2 mm. Szklanką wycinałam koła. Na każde nałożyłam czubatą łyżeczkę farszu. Zlepiałam pierogi i odkładałam je na ściereczkę. Gotowe wrzucałam na osolony wrzątek i gotowałam ok. 2 minut od wypłynięcia. Wyławiałam łyżką cedzakową dokładnie osączając.
Pierogi z białym serem podałam zaraz po ugotowaniu. Polałam roztrzepaną śmietanką i płynnym miodem. Posypałam rodzynkami i odrobiną mielonego cynamonu.
Pyszne pierożki :) Mniam ....
OdpowiedzUsuńP.S. Pięknie zdjęcia.
To katorga przeglądać blogi kulinarne z samego rana, jeszcze przed śniadaniem! Kubki smakowe szaleją na widok Twoich pierogów!
OdpowiedzUsuńTak mnie inspirujesz swoimi przepisami, że aż w weekend robiłam pierożki z czereśniami a teraz chyba czas na pyszny ser... aż ślinka cieknie patrząc na te zdjęcia! :)
OdpowiedzUsuńNa facebooku pojawił się przepis i sobie myślę fajnie bo mam swojski ser. Zabieram się dzisiaj za pierogi i dopiero teraz czytam, że do ciasta maślanka. Chciałabyś Izo widzieć moje oczy, sobie myślę kurcze zawsze robiłam ciasto zaparzane a tu maślanka? Otwieram lodówkę a tam kefir :) no i robię z kefirem zdziwiona nadal, ciasto fajne elastyczne super się lepi pierogi. Nakładam najpierw mężowi na talerz, zerkam nadal a już piętnasty je hi hi i dopiero pytam czy smakują, a mąż pyyszneee.
OdpowiedzUsuńJeśli ktoś nadal zdziwiony maślanką w przepisie ciasta pierogowego powiem tak: Zabierajcie sie szybko do roboty bo pysznee :)
Zdjęć niestety nie zdążyłam zrobić :)
Dziękuję Izuniu za przepis i pozdrawiam.
Basiu, cieszę się, że smakowało i przepis się przydał :) pozdrawiam!
UsuńZrobiłam te pierożki dzisiaj na obiad. Znikły wszystkie, były przepyszne. Pozdrawiam. Uwibiam Pani bloga :-)
OdpowiedzUsuń