Napój na lato. Lemoniada winogronowa
Miałam ochotę na winogrona a skończyło się piciem lemoniady. Jak do tego doszło?!
W piękny sierpniowy dzień przyniosłam do domu dorodną, dojrzałą kiść jasnych winogron. Poskubałam trochę i ochota na nie gdzieś się ulotniła. Co zrobić z resztą owoców skoro coś czułam, że już ich nie zjem? No przecież nie wyrzucę!
Zjeść, nie zjeść? A może wypić? To dopiero jest myśl! I w takich właśnie okolicznościach powstała winogronowa lemoniada, którą teraz będę robić częściej bo bardzo mi się taki pomysł spodobał.
Domowe lemoniady to świetne napoje na letnie dni a można je zrobić z bardzo różnych owoców czy ziół. Lemoniada pietruszkowa jest u nas hitem tego roku, ale winogronowa już depcze jej po piętach.
Lemoniada winogronowa z miodem
czas przygotowania: ok. 15 minut
składniki:
Jak zrobić napój winogronowy?
Winogrona opłukałam dokładnie i osączyłam. Oberwałam owoce z grona, nieco mniej niż połowę pokroiłam w plasterki a nieco więcej niż połowę poprzekrawałam wzdłuż na pół. Ze wszystkich winogron usuwałam podczas krojenia pestki. Połówki zblendowałam dolewając sok wyciśnięty z dużej cytryny i szklankę wody. Powstały zawiesisty płyn przecedziłam przez gęste sito żeby pozbyć się większych kawałków skórek.
Do zawiesiny dolałam resztę wody, wrzuciłam winogrona pokrojone na plasterki i dodałam nieco miodu do smaku. Podałam z kostkami lodu. To bardzo orzeźwiający i pełen witamin napój. Spróbujcie koniecznie! To jest pyszne!
W piękny sierpniowy dzień przyniosłam do domu dorodną, dojrzałą kiść jasnych winogron. Poskubałam trochę i ochota na nie gdzieś się ulotniła. Co zrobić z resztą owoców skoro coś czułam, że już ich nie zjem? No przecież nie wyrzucę!
Zjeść, nie zjeść? A może wypić? To dopiero jest myśl! I w takich właśnie okolicznościach powstała winogronowa lemoniada, którą teraz będę robić częściej bo bardzo mi się taki pomysł spodobał.
Domowe lemoniady to świetne napoje na letnie dni a można je zrobić z bardzo różnych owoców czy ziół. Lemoniada pietruszkowa jest u nas hitem tego roku, ale winogronowa już depcze jej po piętach.
Lemoniada winogronowa z miodem
czas przygotowania: ok. 15 minut
składniki:
- ok. 2 szklanek zielonych winogron
- ok. 2 l zimnej wody
- 1-2 cytryny
- 1-2 łyżki miodu wielokwiatowego
- kostki lodu
Jak zrobić napój winogronowy?
Winogrona opłukałam dokładnie i osączyłam. Oberwałam owoce z grona, nieco mniej niż połowę pokroiłam w plasterki a nieco więcej niż połowę poprzekrawałam wzdłuż na pół. Ze wszystkich winogron usuwałam podczas krojenia pestki. Połówki zblendowałam dolewając sok wyciśnięty z dużej cytryny i szklankę wody. Powstały zawiesisty płyn przecedziłam przez gęste sito żeby pozbyć się większych kawałków skórek.
Do zawiesiny dolałam resztę wody, wrzuciłam winogrona pokrojone na plasterki i dodałam nieco miodu do smaku. Podałam z kostkami lodu. To bardzo orzeźwiający i pełen witamin napój. Spróbujcie koniecznie! To jest pyszne!
z chęcią bym się taką napiła!
OdpowiedzUsuńFantastyczny przepis i co dla mnie najważniejsze - bez cukru! :) z pewnością wypróbuję :D
OdpowiedzUsuńTego jeszcze nie próbowałam...ciekawe zastosowanie winogron!
OdpowiedzUsuń