Grzyby gatunkami. Twardziak muszlowy
Twardziak muszlowy Panus conchatus - grzyb z rodziny żagwiowatych o ładnym, fioletowawym kolorze szczególnie młodych owocników. Jest nieco podobny do boczniaka ostrygowatego, który ma jednak większe i przeważnie stalowoszare kapelusze.
Ten gatunek znajduje się na Czerwonej Liście Grzybów Wielkoowocnikowych w Polsce ze statusem "R"-rzadkie
Czy wiesz, że grzyby to leśne duszki, które dawno temu zamieszkały w lesie bo nie mogły dotrzeć dalej? Patrząc na dzisiejszego twardziaka podejrzewam, że ten leśny duszek miał fioletowy kubraczek. Zgodzicie się ze mną?
Jak wygląda twardziak muszlowy
Kapelusz twardziaka muszlowego może mieć 13 cm średnicy. Jest muszlowaty, skośnie lejkowaty, czasami rozpostarty lub płaski. Ma kolor bladofioletowy, fioletoworóżowobrązowy, z wiekiem przebarwia się koncentrycznie do cielistobrązowego i ochrowobrązowego. Powierzchnia kapelusza naga, gładka, skórzasta. Może być łuseczkowato popękana. Brzeg u młodych owocników podwinięty, później najczęściej rozprostowuje się, ale pozostaje dość nierówny i pofalowany.
Blaszki gęste i mocno zbiegają na trzon. Początkowo białoszare z liliowym odcieniem, później cielistoochrowe. Ostrza blaszek ostre i czasami biało oprószone.
Trzon dorasta do 3 cm wysokości i 2 cm grubości. Przeważnie ustawiony ekscentrycznie w stosunku do kapelusza, rzadko centralny. Czasami prawie wcale niewykształcony. Kiedy jest to krótki, dość masywny, twardy i pełny w środku. Koloru takiego jak kapelusze. Mocno przytwierdzony do podłoża, na którym wyrasta i często zrośnięty filcową podstawą z innymi.
Miąższ zwarty, jędrny a nawet łykowaty i skórzasty. Koloru białego i niezmienny po przekrojeniu. Zapach korzenny, miły, smak gorzkawy szczególnie u starszych okazów.
Gdzie rosną twardziaki muszlowe?
Twardziaki muszlowe wyrastają od czerwca do listopada. Pojawiają w lasach liściastych i mieszanych, na pniakach po drzewach liściastych takich jak brzoza czy buk. Przeważnie rośnie w kępkach.
Czy twardziak muszlowy jest grzybem jadalnym?
Nie, to grzyb niejadalny
źródło:
E. Gerhardt "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik", KDC, Warszawa 2006
W. Wojewoda „Krytyczna lista wielkoowocnikowych grzybów podstawkowych Polski”, PAN, Kraków 2003
Ten gatunek znajduje się na Czerwonej Liście Grzybów Wielkoowocnikowych w Polsce ze statusem "R"-rzadkie
Czy wiesz, że grzyby to leśne duszki, które dawno temu zamieszkały w lesie bo nie mogły dotrzeć dalej? Patrząc na dzisiejszego twardziaka podejrzewam, że ten leśny duszek miał fioletowy kubraczek. Zgodzicie się ze mną?
Jak wygląda twardziak muszlowy
Kapelusz twardziaka muszlowego może mieć 13 cm średnicy. Jest muszlowaty, skośnie lejkowaty, czasami rozpostarty lub płaski. Ma kolor bladofioletowy, fioletoworóżowobrązowy, z wiekiem przebarwia się koncentrycznie do cielistobrązowego i ochrowobrązowego. Powierzchnia kapelusza naga, gładka, skórzasta. Może być łuseczkowato popękana. Brzeg u młodych owocników podwinięty, później najczęściej rozprostowuje się, ale pozostaje dość nierówny i pofalowany.
Blaszki gęste i mocno zbiegają na trzon. Początkowo białoszare z liliowym odcieniem, później cielistoochrowe. Ostrza blaszek ostre i czasami biało oprószone.
Trzon dorasta do 3 cm wysokości i 2 cm grubości. Przeważnie ustawiony ekscentrycznie w stosunku do kapelusza, rzadko centralny. Czasami prawie wcale niewykształcony. Kiedy jest to krótki, dość masywny, twardy i pełny w środku. Koloru takiego jak kapelusze. Mocno przytwierdzony do podłoża, na którym wyrasta i często zrośnięty filcową podstawą z innymi.
Miąższ zwarty, jędrny a nawet łykowaty i skórzasty. Koloru białego i niezmienny po przekrojeniu. Zapach korzenny, miły, smak gorzkawy szczególnie u starszych okazów.
Gdzie rosną twardziaki muszlowe?
Twardziaki muszlowe wyrastają od czerwca do listopada. Pojawiają w lasach liściastych i mieszanych, na pniakach po drzewach liściastych takich jak brzoza czy buk. Przeważnie rośnie w kępkach.
Czy twardziak muszlowy jest grzybem jadalnym?
Nie, to grzyb niejadalny
źródło:
E. Gerhardt "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik", KDC, Warszawa 2006
W. Wojewoda „Krytyczna lista wielkoowocnikowych grzybów podstawkowych Polski”, PAN, Kraków 2003
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.