Kawowe wariacje. Konkurs z Inką

Mam dla Was konkurs! Nieduży, ale przyjemny i łatwy. Nagrody, widoczne na zdjęciu, ufundował producent kaw zbożowych Inka. Przyznam się, że w dzieciństwie baaardzo nie lubiłam zbożówki, ale później zaprzyjaźniłam się z nią i teraz piję codziennie. Poza tym polecam wszystkim bo jest wygodna w użyciu i pyszna a poza tym zdrowa, szczególne dla osób które kawy naturalnej z różnych przyczyn pić nie mogą. Z całej gamy nowych Inek nie przypadła mi do gustu tylko ta karmelowa, po prostu jest dla mnie zbyt pachnąca. Ale inne lubię bardzo i mam nadzieję, że taki zapas jaki jest do wygrania przyda się w też w Waszym domu.

konkurs z kawą Inka , kawa zbożowa , samo zdrowie , bez kofeiny , do picia , napoje , kawusia , najlepsze przepisy , najsmaczniejsze dania , domowe jedzenie , zabawa , kawowe wariacje


Jak już pisałam konkurs będzie prosty. Wystarczy pod tym postem dodać swój komentarz a w nim napisać jak można wykorzystać kawę Inkę. Czekam na przepisy na kawy smakowe, desery z kawą, potrawy z jej dodatkiem. Ma być smacznie i kawowo. W przepisie oczywiście musi znaleźć się dowolna kawa Inka. Oczywiście jak zwykle mile widziane zdjęcia potraw, które możecie wysyłać na adres izapyzakulinska@gmail.com. Nagrodami w tym konkursie są 2 zestawy kawy Inka i kubeczek z logo sponsora a wszystko zapakowane w płócienną, praktyczną torbę na zakupy.

Winna Wam jestem jeszcze kilka słów wytłumaczenia bo ostatnio mało mnie tutaj, na blogu, i mam nadzieję, że jakoś mi to wybaczycie. Zwaliło się na mnie całe stado mniejszych i większych kłopotów różnej maści - zdrowotnych, rodzinnych a nawet sprzętowych bo mój ukochany aparat fotograficzny musiał pojechać do serwisu i zanim wróci to minie przynajmniej kilkanaście dni. Ja już powoli wstaję z kolan i wracam do kuchni żeby coś nowego ugotować a jeśli chodzi o aparat to na szczęście udało się już załatwić zastępstwo więc jest szansa na nowe zdjęcia.

To co, gotowi do działania? Zaczynamy konkurs? Czekam na Wasze zgłoszenia i życzę powodzenia!

konkurs z kawą Inka , kawa zbożowa , samo zdrowie , bez kofeiny , do picia , napoje , kawusia , najlepsze przepisy , najsmaczniejsze dania , domowe jedzenie , zabawa , kawowe wariacje


REGULAMIN KONKURSU:

1) Konkurs organizuję ja czyli Smaczna Pyza. Zaczyna się dzisiaj, 25 listopada, a trwać będzie przez tydzień czyli do 2 grudnia b.r. włącznie.
2) Zwycięzców wybiorę sama, subiektywnie, wybór nie podlega dyskusji. Nagrody funduje marka Inka. Po wybraniu zwycięzców i otrzymaniu od nich danych teleadresowych przekażę je agencji Synertime obsługującej markę a ta wyśle paczki w ciągu 10 dni roboczych. Wysyłka tylko w granicach RP.

3) Nagrody w konkursie są 2, równorzędne i jednakowe - są to paczki produktów sponsora, każda zawierająca 8 opakowań kawy Inka, 100g każdy, kubek z logo Inka oraz płócienną torbę na zakupy.
4) W konkursie może wziąć udział każdy kto ma na to ochotę i wykona zadanie konkursowe. Ilość zgłoszeń od jednej osoby nie jest ograniczona. Można dodawać przepisy nowe a także napisane i prezentowane wcześniej jeśli są zgodne z tematem konkursu.

5) Aby wziąć udział w konkursie (wykonać zadanie) należy zostawić komentarz pod tym postem o konkursie - w komentarzu powinien znaleźć się pełny przepis na danie, deser lub napój z wykorzystaniem kawy Inka. W przepisie musi znaleźć się przynajmniej jeden konkretny, chociaż dowolny, produkt z oferty sponsora. 
6) Komentarz konkursowy powinien być podpisany, imieniem i nazwiskiem albo nickiem, i nie może zawierać linków do własnego bloga czy strony www - takie wpisy będą kasowane !
7) W jednym komentarzu może być jeden przepis - takie z kilkoma w jednym wpisie nie będą publikowane.
8) Bardzo mile widziane zdjęcia ilustrujące przepis, które możecie przysyłać na mail - izapyzakulinska@gmail.com albo przez wiadomość prywatną w profilu bloga na FB a ja zamieszczę je w specjalnym albumie i podlinkuję tutaj. Nie wolno wklejać samodzielnie zdjęć konkursowych na tablicy fanpagu bloga Smaczna Pyza.
9) Nadsyłane zdjęcia nie muszą być wykonane specjalnie na potrzeby konkursu. Nie jest wymagana żadna karteczka z napisem.
Nie wymagam umieszczenia opakowania z logo na zdjęciu.
10) Przepis nie musi być autorski, ale powinien być spisany Waszymi własnymi słowami. Teksty skopiowane z sieci będą usuwane. Zdjęcie ilustrujące musi być autorstwa osoby zgłaszającej. Osoby dopuszczające się kopiowania cudzych treści i przyłapane na tym zostaną wykluczone z zabawy.   
11) Wyniki konkursu zostaną ogłoszone na blogu, w ciągu 3 dni od zakończenia konkursu.
12) Laureaci zobowiązani są podać dane potrzebne do wysyłki w ciągu 3 dni kalendarzowych od dnia, w którym zostaną podane wyniki -  po tym czasie nagroda zostanie przyznana innej osobie.


47 komentarzy:

  1. Więc ja Inkę pije codziennie rano, kawa do towarzystwa bo nie lubię poprostu zwykłej kawy więc wybrałam kawę zbożową :) Piję ją w różnych wariantach ale przedstawię Wam mój ulubiony.
    1. podgrzewamy mleko około 250ml
    2. mleko dzielę na dwie części
    2/3 mleka wlewam do wysokiej szklanki takiej do latte
    1/3 mleka wlewam do filiżanki i w niej rozpuszczam drobno pokruszoną kostkę białej czekolady
    3. mleko w szklance od latte spieniam
    powolutku wlewam mleczko z czekoladką :)
    4. w filiżance przygotowuję Kawę Inkę(moja ulubiona to klasyczna ale lubię też karmelową )
    5. kawę dolewam naprawdę bardzo pomału do mleka żeby utworzyły się warstwy
    6. Delektuję się wyśmienitym Latte :)
    Polecam Wam naprawdę spróbujcie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też sobie taką robię :) zdjęcie w albumie - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.1079302005436059.1073741907.272642222768712/1079302022102724/?type=3&theater

      Usuń
  2. Aromatyczna kawa:
    składniki na 2 kubki
    1/2 litra wody
    3 łyżeczki kawy INKA
    2 łyżeczki herbaty macha (rodzaj zielonej herbaty)
    cynamon, na czubku łyżeczki (około 1/5)
    3 goździki
    1 łyżeczka kakao
    4 ziarenka kardamonu
    1 łyżeczka miodu
    Wykonanie:
    W małym rondelku zagotować wodę i zmniejszyć ogień.
    Dodać kawę, kakao, cynamon, goździki i kardamon. Gotować na maleńkim ogniu przez około 4-5 minut. Następnie zdjąć z ognia i odstawić na 1 minutkę, aż przyprawy opadną na dno garnuszka.
    Po tym czasie kawa jest gotowa do picia.
    Z tej porcji wychodzą zazwyczaj dwa mniejsze kubeczki. Można ją dosłodzić naturalnym miodem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moniko, ten przepis, słowo w słowo, znalazłam na kilku stronach w sieci - możesz mi to wyjaśnić? Być może ktoś skopiował od Ciebie jeśli opublikowałaś go na swojej stronie. Jeśli tak to podeślij mi link do swojego wpisu na blogu lub stronie.

      Usuń
  3. Gulasz a'la mole
    1kg wołowiny
    2 bakłażany
    1cukinia
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1 liść laurowy, 2 gożdziki
    po 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu, kolendry, ostrej papryki
    1łyżeczka oregano i słodkiej papryki
    1 szkl. kawy inka (zrobionej z podwójnej ilości)
    1szkl. bulionu
    1 puszka pomidorów
    4 kostki gorzkiej czekolady
    1 szkl. czerwonego mocnego wina
    1łyżeczka miodu
    sól i pieprz, masło
    Mięso kroimy w kostkę , smażymu na maśle, zestawiamy mięso z patelni i odkładamy na talerz. Bakłażany i cebulę kroimy w kostkę, cukinię w plastry. Na patelni rozgrzewamy znowu masło, wrzucamy cebule i chwilę szklimy, dodajemy miód, karmelizujemy, wsypujemy bakłażana i dodajemy przyprawy. Smażymy. Dodajemy mięso i mieszamy. Dorzycamy puszke pomidorów i dalej smażymy na dośc dużym ogniu. Nastepnie dolewamy wino, a kiedy troche odparuje kawę, dodajemy czekoladę i bulion, dusimy. Podajemy z bułeczką lub tortillą.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. robiłam kiedyś kurczaka z kawą i wieprzowinę, ciekawy smak chociaż użyłam kawy naturalnej :)

      Usuń
  4. Składniki:

    2 jajka
    2 szklanki mąki
    1/4 paczki margaryny
    3/4 szklanki mleka
    2 łyżki INKI Z MLEKIEM
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 szklanki cukru



    Wykonanie:

    Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do przestygnięcia.
    Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy przestudzoną margarynę.
    Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kawą zbożową INKA Z MLEKIEM i dodajemy na przemian z mlekiem do utartej masy.
    Masę przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez około 35 minut.

    Gotowe ciasto możemy polać polewą z kawy zbożowej INKA Z MLEKIEM (lub innej Inki):
    Mieszamy 3/4 szklanki cukru pudru z 2 łyżkami mleka i łyżką Inki z mlekiem

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzień dobry. Podaję świetny przepis na pyszną kawę z syropem piernikowym i gęstą bitą śmietaną. Mój Mąż twierdził, że nie przepada z kawą zbożową, ale od kiedy przygotowuję ją w ten sposób, nie dość, że zmienił zdanie, to wręcz ją uwielbia.

    Syrop piernikowy ( domowy) :
    syrop piernikowy :
    - miód naturalny spadziowy lub inny 6 łyżek
    - cukier brązowy : 3 łyżki
    - cynamon mielony : 2 łyżki
    - mielony kardamon : 0,5 łyżeczki
    - przyprawa do piernika : 1 łyżeczka
    - woda przegotowana : 200 ml

    W garnuszku z wodą rozpuścić naturalny miód oraz brązowy cukier. Wsypać przyprawy, wymieszać. Gotować do momentu, aż syrop zacznie gęstnieć. Zmniejszyć ogień , gdy syrop zacznie podchodzić do góry. Zdjąć z ognia. Wystudzić. Przelać do szklanej butelki lub szczelnego słoika.

    Ponadto ( na dwie kawy )
    4 łyżeczki rozpuszczalnej kawy zbożowej Inka ( Inka klasyczna)
    300 ml gorącej ( nie wrzącej) wody

    330 ml śmietany 30%

    Śmietanę ubić ( będzie gęsta , dzięki czemu będzie doskonale trzymać się na powierzchni kawy). Nie polecam używania śmietany spray.

    Do dwóch wysokich szklanek wsypać po dwie łyżeczki kawy Inka, zalać gorącą wodą. Wlać 3-4 łyżki syropu piernikowego. Dodać tyle bitej śmietany, ile lubimy. Natychmiast serwować.

    Pozdrawiam serdecznie.
    Joanna Szczepańska

    P.S. Fotkę wrzucam na fb

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. idealna na chłodny, ponury dzień :) zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.1079302005436059.1073741907.272642222768712/1079756088723984/?type=3&theater

      Usuń
  6. Kawowe drożdżowe ślimaki z powidłami śliwkowymi i kruszonką

    325 - 350g mąki pszennej
    65 g margaryny
    50 g cukru
    30 g świeżych drożdży
    1 szkl ciepłego mleka
    1 jajko
    szczypta soli
    2 łyżki kawy INKA

    Kruszonka:

    1/4 szkl cukru
    1/4 szkl mąki
    3-4 łyżki zimnego masła

    Dodatkowo :

    powidła śliwkowe

    Do małej miseczki rozkruszamy drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru i 1/2 szkl ciepłego mleka - rozpuszczamy i odstawiamy.

    W garnuszku rozpuszczamy margarynę z pozostałym mlekiem i cukrem.

    Do dużej miski przesiewamy mąką wraz ze szczyptą soli. Dodajemy jajko, rozpuszczone drożdże i rozpuszczoną margarynę z mlekiem i cukrem raz kawę INKĘ. Wszystkie składniki dobrze zagniatamy do czasu, aż ciasto będzie nam odchodziło od ręki i będzie elastyczne. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (1 -2 godz).

    Po tym czasie wykładamy ciasto na obsypaną mąką stolnicę. Ciasto wałkujemy na cienki placek i smarujemy go powidłami śliwkowymi. Zwijamy w roladę i tniemy ją na kawałki grubości 1- 2 cm, a następnie układamy nasze drożdżowe ślimaki w natłuszczonej formie na tartę, najlepiej nie za ciasno, bo ciasto i tak nam sporo urośnie. Posypujemy przygotowaną kruszonką

    Odkładamy całość na ok 20 - 25 min do wyrośnięcia. Nagrzewamy piekarnik do 200st. C i pieczemy bułeczki ok 20 min (jeżeli za szybko nam się przypiekają z wierzchu to przykrywamy je folią aluminiową.
    Po tym czasie wyciągamy bułeczki i studzimy na kratce

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyzuniu, a ja zapraszam na wyśmienity piernik, który piekłam po raz pierwszy mając 12 lat i który bardzo często towarzyszy nam przy okazji Świąt:). Można go przełoży powidłami czy bitą śmietaną, ale nawet sam smakuje wybornie:)
    Piernik kawowy
    2 szklanki mąki
    3/4 szklanki oleju lub roztopionego masła
    1 szklanka miodu
    1 szklanka cukru
    4 jaja
    1 szklanka gorącej, mocnej Inki
    1 przyprawa do piernika
    3 łyżeczki sody

    Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem na jasną puszystą masę, ciągle ucierając wlewaj cienkim strumieniem miód, kawę, wsyp mąkę wymieszaną z sodą i przyprawą do piernika oraz wlej tłuszcz. Na koniec dodaj pianę ubitą z białek i delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką lub łopatką. Masę przełóż do blaszki (25 x 35 lub 40 cm) i piecz ok. 40 minut w 200 stopniach C.
    Do ciasta można również doda bakalie, jeśli ktoś lubi.

    Smacznego:)
    Pozdrawiam Jola Szyndlarewicz

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. piernikiem nigdy nie pogardzę :)

      Usuń
    2. Iza bardzo sie cieszę:) Ja też nie .... przepraszam tylko, ale błędnie wpisałam temperaturę pieczenia ... dopiero teraz zauważyłam, powinna by 175 - 180 stopni ... nie wiem o czym ja myślałam jak ją wpisywałam:) .... Przepraszam

      Usuń
  8. Rozgrzewająca Inka:
    - 250 ml mleka
    - 2 łyżeczki zbożowej Inki klasyczne
    - imbir
    - cynamon
    - miód, syrop klonowy, stewia.

    Mleko podgrzewamy w rondelku. Do ulubionego kubka wsypujemy 2 łyżeczki kawy zbożowej Inka (w moim przypadku klasyczna ale może być o o dowolnym smaku). Po zagotowaniu się mleka wlewamy je do kubka z kawą. Dodajemy szczyptę cynamony oraz imbiru - najlepiej na czubku małego nożyka aby ich aromat nie przyćmił naturalnego zapachu kawy. Możemy posłodzić łyżeczką miodu naturalnego, syropem klonowym lub stewią.
    Najlepiej smakuje podana na śniadanie do domowego chleba ze świeżym twarożkiem ze szczypiorkiem.

    Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja wypiłabym kubek takiej Inki wieczorem gdy za oknem zawierucha:) pycha!

      Usuń
    2. Oj tak, siedząc wieczorem pod kocykiem, czytając książkę rozgrzewająca Inka byłaby idealnym dodatkiem! Gdyby jeszcze za oknem prószył śnieg za oknem było by wręcz bajkowo! Jednak ja wieczorem wolę gorącą herbatę z dodatkami :)

      annaz20@interia.eu

      Usuń
  9. A mój sposób na kawę to:
    1 szklanka gorącej wody
    1 szklanka spienionego mleka
    4 łyżeczki inki
    3 łyżeczki syropu malinowego
    Pół tabliczki białej czekolady
    4 kostki gorzkiej czekolady
    200ml kremowki

    Wykonanie dwóch dużych porcji:
    Kawę rozpuszczamy w wodzie. Mieszamy z mlekiem.
    Śmietanę ubijamy na sztywno z odrobiną cukru pudru.
    Biała czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Dodajemy do smietany i mieszamy.
    Połowę mieszanki kawy z mlekiem wlewamy do duzego kubka. Dodajemy po 2 kostki gorzkiej czekolady. Szpryca nakladamy śmietanę. Dekorujemy syropem malinowym.

    Idealny deser sam w sobie, na zimowy zimny wieczór.

    OdpowiedzUsuń
  10. Dzień dobry wszystkim:-)
    Podaję przepis na KAWĘ ŚW. MIKOŁAJA :
    -3 łyżeczki zbożowej kawy rozpuszczalnej typu Inka klasyczna
    -200 ml gorącego mleka ( około 80 stopni C)
    -łyżeczka miodu naturalnego
    -2 łyżki kahlua
    -1-2 laski cynamonu

    Kawę Inkę klasyczną zalać gorącym mlekiem, dodać miód i kahlua ( słodki likier kawowy), wymieszać laskami cynamonu. Podawać natychmiast. Najlepiej z dodatkiem pierników.

    Joanna Szczepańska ( Neblina)

    P.S. Fotka leci na fb:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mikołaj byłby przeszczęśliwy! zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.1079302005436059.1073741907.272642222768712/1080053452027581/?type=3&theater

      Usuń
  11. Witam, niedawno popełniłam takie ciasteczka (zdecydowanie dla fanów kawy zbożowej bo mają jej bardzo wyczuwalny aromat)
    140 g miękkiego masła,

    50 g drobnego cukru trzcinowego,

    1 średnie jajka

    100 g jasnego cukru brązowego,

    240 g mąki

    135 g kawy Inki (użyłam wersji karmelowej),

    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,

    100 g gorzkiej czekolady posiekanej

    Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

    Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy jajko, ubijamy. Dodajemy sypkie składniki, miksujemy, dodajemy pokrojoną czekoladę, mieszamy łyżką. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i kładziemy je w sporych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczamy. Pieczemy 10-12 minut. Lekko studzimy, przekładamy na kratkę.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o widzisz! czyli karmelowa Inka będzie do ciasteczek! zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.1079302005436059.1073741907.272642222768712/1080150802017846/?type=3&theater

      Usuń
  12. Kawę INKĘ pijemy od lat. Zawsze jest w domu.
    Nie raz dodawałam ją do babki (dla urozmaicenia), co czynię też w tym prostym przepisie:
    BABKA CYTRYNOWO - KAWOWO - INKOWA
    Składniki:
    1 szklanka cukru
    kostka KASI z nutką masłową
    4 jajka
    130 dkg mąki tortowej
    130 dkg mąki ziemniaczanej
    mały proszek do pieczenia
    2 łyżki kawy INKI "Magne"
    skórka cytrynowa
    sok z 1/2 cytryny
    cukier waniliowy
    Na lukier:
    3 łyżki cukru pudru
    sok z cytryny (do smaku)
    2 łyżki kawy INKI
    2 łyżki gorącej wody
    Do posypania jadalne koraliki
    Wykonanie:
    1 szklankę cukru rozetrzeć z KASIĄ. Dodawać po 1-nym jajku dalej ucierając. Dodać cukier waniliowy. Mąkę (wrocławską i ziemniaczaną) połączyć z proszkiem do pieczenia. Dodawać po 1-2 łyżki dalej ucierając. Wlać sok z 1/2 cytryny, Foremkę do ciasta (podłużną) wysmarować margaryną, wysypać tartą bułką i włożyć ciasto. Na końcu zostawić 3-4 łyżki ciasta. Połączyć je z kawą INKĄ i nałożyć wzdłuż całej foremki. Widelcem "dziobać" ciasto po całej długości co 4-5 cm, aby ciemne ciasto przeszło na dół jasnego. Piec w 180 stopniach Celsjusza 35 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest suche i dopiero wtedy wyjąć. Trochę przestudzić. Wyjąć z foremki, a kiedy ostygnie, polukrować i ozdobić.
    Lukier: cukier puder, sok z cytryny, kawę INKĘ i gorącą wodę połączyć tak, by nie było grudek. Polukrować ciasto. Ozdobić np. jadalnymi koralikami. Smacznego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. lubię takie ucierane babeczki a ta z dodatkiem kawy na pewno jest pyszna :) zdjęcia w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.1079302005436059.1073741907.272642222768712/1080151092017817/?type=3&theater

      Usuń
  13. Kawę Inkę uwielbiam i często piję ją z moją córcią , proponuję pyszny deser z Inką z magnezem :)

    Tiramisu .

    Składniki :

    2 duże paczki podłużnych biszkoptów

    Masa :

    500 g serka mascarpone
    660 ml śmietanki kremówki 30 %
    3 łyżki cukru
    1 cukier waniliowy
    2 łyżki likieru kawowego Sheridan 's
    4 łyżeczki żelatyny
    4 łyżki wody przegotowanej ciepłej

    Do nasączenia biszkoptów

    1 szklanka ciepłej przegotowanej wody
    2 łyżki kawy rozpuszczalnej Inka z magnezem
    1 cukier waniliowy
    2 łyżki likieru kawowego

    Do posypania:

    Kakao gorzkie Holenderskie


    Wykonanie :

    Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie.

    Kremówkę ubić z cukrem i cukrem waniliowym , ciągle mieszając dodawać po łyżce serka mascarpone .
    Następnie wlać likier i wymieszać.
    Do szklanki z żelatyną dodać kilka łyżek śmietany i wymieszać , przelać do masy śmietanowo serkowej i chwilę ubijać mikserem aż lekko zgęstnieje.

    Dno szklanego naczynia wyłożyć biszkoptami nasączonymi w kawie ince (zanurzamy i szybko wyciągamy , nie trzymamy za długo bo biszkopt nam się rozpadnie )
    Na biszkopty trochę masy i tak dalej aż do wykończenia .
    Wierzch posypujemy gorzkim kakao .
    Odstawiamy do lodówki na kilka godzin .
    Mi wyszły 3 warstwy.

    Smacznego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ale apetyczny deser! poproszę dużą porcję :) zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.1079302005436059.1073741907.272642222768712/1081035931929333/?type=3&theater

      Usuń
  14. Owsianka kawowo-kakaowo-bananowa

    W okresie zimowym na śniadanie często jem owsiankę. Staram się aby dostarczała mi dużo składników odżywczych. Lubię dodawać do niej klasyczną kawę Inkę, dzięki której owsianka ma ciekawy aromat.

    Składniki:
    - 3 łyżki płatków owsianych
    - 2 łyżki otrębów pszennych
    - 1 łyżka siemienia lnianego
    - 1/2 łyżki kakao
    - 1 łyżka kawy Inka klasycznej
    - 1/2 szklanka mleka
    - 1/2 szklanka wody
    - 1 łyżka miodu naturalnego
    - 1 banan
    - 1 łyżka rozdrobnionych orzechów

    Przygotowanie:
    W garnuszku podgrzewamy wodę i mleko. Do ciepłego płynu dodajemy płatki owsiane, otręby, siemię lniane, kakako i kawę. Do gotującej się owsianki dodajemy rozdrobnionego banana (ładnie zwiąże owsiankę). Gotujemy chwilę na małym ogniu. Zdejmujemy z ognia, przykrywamy pokrywką i zostawiamy na kilka minut.

    Po tym czasie przekładamy owsiankę do miseczki, dodajemy na wierzch posiekane orzechy i plastry banana.

    Zdjęcie wysyłam przez facebooka.

    Ania
    annaz20@interia.eu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo smakowite śniadanie - zdjęcie w galerii https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.1079302005436059.1073741907.272642222768712/1081059095260350/?type=3&theater

      Usuń
  15. Dzień dobry.
    Trochę z poczuciem humoru, trochę z tradycją, trochę z dobrym smakiem przesyłam mój przepis konkursowy na " piernikowe świnki z dodatkiem Inki".
    Składniki :

    - cukier puder : 220 g
    - masło : 120 g
    - mąka pszenna tortowa : 520 g
    - miód naturalny : 220 g
    - jajko duże : 1 sztuka
    - sól : 1 łyżeczka
    - pomarańczowy aromat do ciast : 0,5 łyżeczki
    - proszek do pieczenia : 15-20 g
    - kawa rozpuszczalna zbożowa Inka klasyczna : 2-3 łyżki
    - przyprawa korzenna : 2 łyżki

    ponadto :
    - mąka do podsypywania blatu : 6 łyżek

    Cukier puder utrzeć z jajkiem. Do miski wsypać mąkę, sól, proszek do pieczenia, rozpuszczalną kawę zbożową typu Inka klasyczna, korzenne przyprawy. Wymieszać.Masło roztopić w małym garnku, dodać miód i aromat pomarańczowy, wymieszać. Połączyć z mieszaniną mąki, korzennych przypraw i proszku do pieczenia. Wlać kogel mogel. Wyrobić ciasto. Uformować kulę, przykryć, przenieść w chłodne miejsce na co najmniej godzinę. Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni C. Blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na 5 części.Blat posypać mąką. Każdą część ciasta ponownie wyrobić, rozwałkować na grubość 4 - 5 mm. Foremkami ( u mnie są to na przykład małe fikuśne świnki) wykrawać pierniki. Układać na blachach. Do piekarnika włożyć jedną blachę z piernikami, piec 13 -14 minut. Wyjąć, wystudzić. Włożyć kolejną blachę, a tę na której piekliśmy wcześniej partię pierników ponownie wykorzystać do pieczenia następnej porcji. Pierniki można ( po całkowitym wystudzeniu) lukrować, dekorować według uznania.

    Pyszne, miękkie już następnego dnia.

    Pozdrawiam Joanna Szczepańska ( Neblina).

    P.S. Pierniki powędrowały do szkoły ( jako poczęstunek dla pierwszoklasitów z grupy mojej córki). Zdążyłam cyknąć zdjęcie.

    OdpowiedzUsuń
  16. Joasiu, piernikowe świnki urocze!!! zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.1079302005436059.1073741907.272642222768712/1081325035233756/?type=3&theater

    OdpowiedzUsuń
  17. KAWOWA MANNA Z CHAŁWĄ I SOSEM WIŚNIOWYM
    składniki:
    - 30 g kaszy manny
    - 1 łyżka kawy Inka klasyczna
    - 250 ml mleka
    - 1 łyżeczka miodu
    dodatkowo:
    - ½ szkl. mrożonych wiśni
    - 1 łyżka cukru trzcinowego
    - 20 g chałwy
    Mleko zagotować, mieszając wsypać kawę i kaszę. Gotować kilka minut, cały czas mieszając. Na koniec dodać miód, wymieszać. Wiśnie wymieszać z cukrem, przykryć, gotować ok.. 10 minut. W szklance ułożyć warstwami kawową kaszę i sos wiśniowy. Wierzch posypać pokruszoną chałwą.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pyszności! zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.1079302005436059.1073741907.272642222768712/1081390105227249/?type=3&theater

      Usuń
  18. Ja uwielbiam Inke od przedszkola :-D piję ją praktycznie codziennie wieczorem. Lubię też dodawać ja do różnych deserów. Zwłaszcza do mojej tarty kawowe. SKŁADNIKI
    1 paczka ciastek digestive i do tego pół kostki masła stopic i wymieszać, wysypac na dno tortownicy i ugniesc.
    Masa :
    200g sera mascarpone
    250ml śmietany kremowki
    1/2 szklanki cukru pudru
    200g białej czekolady
    2 łyżki kawy Inki + jedna do ozdoby
    WYKONANIE MASY:
    Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodne,, ubić śmietanę z cukrem. Lekko przestudzona czekoladę dodać do sera. Potem zmieszac z bitą śmietaną i kawą. Krem wyłożyć na przygotowany spod i do lodówki na min.2 h.
    Po wyjęciu posypać resztą kawy. Szybki łatwo i PRZEPYSZNIE. smacznego ;-)

    OdpowiedzUsuń
  19. A oto przepis:
    Aby zrobic to ciasto potrzebne sa:

    1. Checi :)

    A tak na powaznie to:

    Blat biszkoptowy, (ja upieklam z 4 jajek, alektos lubi moze byc wyzszy),

    Smietana 36% lub 30% - 1 litr,

    Kawa zbozowa "Inka"

    Cukier puder - 2 lyzki (lub troszke wiecej jesli lubicie) na 60 ml smietany, na 40 ml smietany - 1.5 lyzki.

    Cukier waniliowy (z prawdziwa wanilia) lub wanilionowy - mala porcja,

    Czekolada lub inne dodatki jakie lubicie do ozdobienia (polecam rowniez karmel).

    Wykonanie:

    Upiec biszkopt, zostawic w blaszce, w ktorej pieklismy do przestygniecia.

    Kawe rozpuscic w jak najmniejszej ilosci wrzatku i zostawic do calkowitego przestygniecia. Ilosc kawy = 2 szklankom kawy, mozna zrobic slabsza (to zalezy od Waszych upodoban).

    Smietane podzielic na 2 czesci. Jedna czesc 60 ml, druga czesc 40 ml. Do wiekszej czesci smietany wlac zimna schlodzona) kawe i ubic, dodajac cukru. Po ubiciu odstawic do lodowki na 10 min.
    Ubic mniejsza czesc bitej smietany dodajac cukier i cukier waniliowy. Rowniez odstawic do lodowki na 10 min.

    Po tym czasie wylozyc troche kawowj bitej smietany i rozprowadzic na blacie biszkoptu. Nastepnie do woreczkow cukierniczych przelozyc ubite smietany. Do jednego smietane kawowa, a do drugiego, waniliowa.
    Udekorowac biszkopt wedlug wlasnej inwencji, ozdobic czekolada lub karmelem.

    Moja uwaga!
    Polecam smietane 36%. I oczywiscie mozecie zrobic wiecej samku waniliowego niz kawowego, wtedy do miniejszej ilosci smietany dodacie kawy. Mozecie nie rozprowadzac smietany na blacie, tylko udekorowac smiatana od razu, Wasza inwencja. Jesli chodzi o cukier, t sami potrzebujecie dostosowac do waszych upodoban, bo niektorzy lubia mniej cukru, a niektorzy wiecej.

    Ja nie dodaje zelatyny do bitej smietany, gdyz nie ma takiej potrzeby. To ciasto jest bardzo lekkie, jak deser smietanowy i to jest wlasnie jego urok :)

    Na 2--3 godziny wlozyc do lodowki, po tym czasie jest gotowe do papusiania :)

    Powodzenia i smacznego! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto "Mgiełka".

      Wybaczcie, zapomnialam umiescic nazwe ciasta do przepisu.
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
    2. zjadłam wielką porcję takie pysznego ciasta :) zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.1079302005436059.1073741907.272642222768712/1081480328551560/?type=3&theater

      Usuń
  20. Odkąd pamiętam kawa zbożowa była u mnie w domu zawsze. Najpierw taka własnej roboty z żołędziami i jęczmieniem, potem sklepowa, z nazwą kawa zbożowa, potem kawa Turek, aż w końcu kawa Inka. Ale ta była zbyt przypalona, i mnie nie bardzo smakowała. A teraz trafiłam w jakimś sklepie na szarą torebkę z napisem: Kawa Inka z dodatkami. Wybrałam taką z magnezem. I to był strzał w samo sedno. Piję ją od dwóch tygodni, jestem mile zaskoczona smakiem. Nie wymyślam jakichś ekstra sposobów na ni ą, po prostu sypię łyżeczkę proszku, zalewam wrzątkiem, chwilę czekam i dodaję albo mleko, albo bitą śmietankę. Ale wolę z mlekiem. Innych zastosowań w necie też jest dużo, widziałam, że i tu na blogu dużo , ale ja nie jestem zwolenniczką pichcenia. Już się nagotowałam w swoim życiu. Teraz to ciasta najlepiej jeść oczami, ale nie powiem, jak ktoś zaprosi mnie na coś dobrego nie odmówię. A już kawki Inki z mleczkiem tym bardziej nie! Pozdrawiam. Hanka Andrus/czahanka/

    OdpowiedzUsuń
  21. Dzień dobry. Dzisiaj u nas drugie śniadanie z Inką. Przepis jest godny wypróbowania, polecam go z całego serca. Tanio, błyskawicznie i pysznie. Taki posiłek samym już zapachem zwabi do kuchni wszystkich domowników. Przygotujmy zatem moją słodką chałkę z Inką.

    Skłądniki :
    4-5 kromek chałki
    1 łyżka oleju rzepakowego
    1 łyżka masła
    1 łyżeczka cukru pudru
    1 łyżeczka rozpuszczalnej kawy zbożowej typu Inka klasyczna
    jajko

    Jajko roztrzepać energicznie z Inka i cukrem. Można dodać też cynamonu. Na patelni rozgrzać olej i masło, chałkę smażyć z obu stron na ciemno złoty kolor ( nie dopuszczając do zbytniego przysmażenia). Chałkę można jeszcze lekko oprószyć cukrem pudrem, podawać natychmiast.

    To błyskawiczna wersja na coś słodkiego, nie wymagającego dużego nakładu pracy, pachnącego i sycącego.
    Zdjęcie posyłam na fb.Szkoda, że nie mogę przesłać aromatu:-)

    Joanna Szczepańska ( Neblina)

    OdpowiedzUsuń
  22. A może tak pankejki :) albo małe naleśniczki jak mówią moje córeczki
    składniki suche:
    1 i 1/4 szklanki mąki (ja używam pełnoziarnistej żytniej)
    2 łyżki płaskie cukru brązowego lub miodu
    2 łyżeczki Inki klasycznej
    1 łyżeczka płaska sody oczyszczonej
    składniki mokre:
    1 szklanka maślanki
    2 jajka
    1/2 szklanka puree z dyni
    1 łyżka oleju kokosowego (ewentualnie oleju rzepakowego)
    w mniejszej misce wymieszać suche składniki, w większej mokre. Suche wsypać do mokrych i wymieszać do połączenia składników. Smażyć/piec na patelni małe naleśniczki na złoty kolor. Smacznego :)

    Iza Buryło

    OdpowiedzUsuń
  23. Kawowo - orzechowe mini serniczki na krakersowym spodzie.

    Spód:
    - 100 g krakarsów
    - 3 łyżki masła orzechowego.

    Krakersy rozdrobnić w blenderze/malakserze. Następnie dodać masło orzechowe. Wymieszać.

    Masa serowo - kawowo - orzechowa:
    - 1/2 kg twarogu sernikowego ( w moim przypadku z Piątnicy)
    - 2 duże jajka
    - 3/4 szklanki brązowego cukru
    - 150 g masła orzechowego
    - 1/2 szklanki kawy Inka klasycznej
    - 45 ml śmietanki 36 %
    - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    - 1 laska wanilii.

    Wszystkie składniki zmiksować razem.

    Formę do muffinów wyłożyć papilotkami. Na spód wyłożyć krakersy z masłem orzechowym, następnie masę serową. Pozostawić miejsce na polewę czekoladową.
    Piec w temp. 160 stopni ok. 20-30 min, aż góra serniczków będzie ścięta.

    W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę gorzką i mleczną ( łącznie 1 cała). Po wystygnięciu miniserniczków polewamy rozpuszczoną czekoladą. Na wierzch można ułożyć orzeszki solone.

    Zdjęcie miniserniczków przesyłam na fb.

    Anna
    annaz20@interia.eu

    OdpowiedzUsuń
  24. To moja kolejna propozycja
    krem jajeczno-kawowy gotowany na parze.
    Składniki na 3-4 porcje:
    - 2 świeże jajka
    - 3-4 łyżki cukru trzcinowego
    - 1 łyżeczka miodu
    - 2 łyżki rozpuszczalnej kawy zbożowej Inki klasycznej
    - 280-300 ml mleka 3,2 %
    dodatkowo: 1 banan

    Mleko podgrzać do temp. 70 stopni C, rozpuścić w nim kawę. Wystudzić. Jajka energicznie roztrzepać z cukrem, miodem i kawą Inką. Mieszaninę przelać do małych żaroodpornych naczyń. Przykryć papierem do pieczenia, obwiązać sznurkiem. Gotować na parze 25 minut ( parowar). Wyjąć, zdjąć papier. Na wierzchu ułożyć plasterki banana. Udekorować według uznania. Ja polewam deser miodem i posypuję ozdobami cukrowymi.

    Pozdrawiam. Joanna Szczepańska ( Neblina)
    Fota pędzi na fb.

    OdpowiedzUsuń
  25. Witam serdecznie! Moja propozycja to deser - krem do pucharków
    250 dag twarożku
    1/2 szkl śmietany
    1/2 szkl naparu z kawy Inki (klasycznej)
    łyżeczka cukru waniliowego, cukier do smaku
    Przygotować kawę,ostudzić. Twaróg,śmietanę,napar z kawy,cukier,cukier waniliowy miksować jakieś 2 minuty. Przełożyć do pucharków schłodzić i podawać, można serwować z bitą śmietaną, bakaliami lub posypką czekoladową ;) Krem jest bardzo smaczny i prosty musicie spróbować !
    Pozdrawiam Krysia

    OdpowiedzUsuń
  26. Makarony na amory

    250 g makaronu farfalle
    200 g serka typu włoskiego
    1 mocno dojrzały czerwony grejpfrut
    2 łyżeczki wiórków kokosowych
    2 paski startej czekolady
    1,5 łyżki kawy inka (smak czekoladowy)
    1,5 l wody
    płaska łyżka soli
    kropla oleju
    opcjonalnie łyżeczka cukru trzcinowego (wedle uznania)

    Przygotowanie romantycznej kolacji zaczynamy od końca, w niżej opisanych krokach:
    1. na tarce o małych oczkach ścieramy czekoladę na wiórki,
    2. obieramy owoc ze wszystkich, nawet najmniejszych błonek, bezwzględnie!
    3. kroimy każdy płatek na 3 cząstki,
    4. rozdrabniamy ser na małe kawałeczki,
    5. do rondla wlewamy wodę, olej, wsypujemy sól,
    6. po zagotowaniu dosypujemy kawę i makaron.
    7. gotujemy al dente; odcedzamy, ale nie przelewamy zimną wodą !
    8 .letni makaron posypujemy grejpfrutem, serem, wiórkami kokosowymi i czekoladą. Ewentualnie doprawiamy cukrem.

    Jest smacznie, zdrowo, kolorowo, krejzolsko,a przede wszystkim szybko. W sam raz jak przystało na młodą i zabieganą mężatkę!
    Słodkości :)
    Autor: annap_19@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  27. Racuszki kawowe na ostro!

    -1 jajo
    -500 g mąki
    -40 g drożdży
    -3 łyżki stołowe kawy Inka Czekoladowa
    -1 łyżka stołowa cukru
    -1 pomarańcza
    -1,5 szklanki mleka
    -0,75 szklanki suszonej żurawiny
    -3 papryczki piri-piri
    -szczypta soli
    -olej do smażenia
    -cukier puder

    Przepis jak na racuchy jest całkiem prosty. Do podgrzanego mleka dodajemy kawę (2 łyżki na szklankę- wychodzi intensywny smak, jeśli ktoś preferuje słabsze doznania proponuję zmniejszyć dawkę). W szklance rozrabiamy drożdże z cukrem i zalewamy podgrzaną 0,5 szklanki kawy- czekamy około 10 minut aż drożdże "ruszą". W misce mieszamy jajko, mąkę, odrobinę soli i zalewamy to pozostałą szklanką kawy. Dodajemy drożdżowy zaczyn i odstawiamy przykryte suchą ściereczką ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godzinę (proponuję grzejnik ;)).
    W tym czasie kroimy drobno papryczki, wsypujemy do szklanki z żurawiną i zalewamy wrzątkiem. Pomarańcza obieramy i kroimy w drobne kawałki.
    Wyrośnięte ciasto (zwiększy swoją objętość ok 2 razy) mieszamy z odcedzoną żurawiną z papryczkami i kawałeczkami pomarańcza.
    Na rozgrzaną patelnię kładziemy łyżką ciasto formując placuszki. Smażymy z obu stron i odkładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Do smaku posypujemy cukrem pudrem.

    Grzejemy kubek mleka, bierzemy racuchy- kawuchy i zajadamy:) Smacznego

    Nie, papryczki nie palą:D

    Autor: Michał K. (Kumcio)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger