Zielony koktajl z kiwi i kalerosse
Zdrowy koktajl z samego rana i to właśnie dzisiaj? Ależ tak! Będę przekorna bo dzisiaj Tłusty czwartek czyli święto pączków i innych słodkości a ja wyskakuję z zielonym, zdrowym koktajlem. Ale to wcale nie znaczy, że nie będę jadła dzisiaj pączków! Wręcz przeciwnie, teraz coś lekkiego a potem później poświętuję bo przecież w ten dzień chociaż jednego pączka trzeba zjeść, na szczęście.
O kalerosse już Wam pisałam. To smaczne warzywo, które polubiłam. Jeśli gdzieś na nie natraficie to spróbujcie koniecznie. Póki go nie ma na rynku możecie zastąpić je jarmużem bo te dwa warzywa są do siebie bardzo podobne pod różnymi względami.
Zielony koktajl z kiwi i kalerosse
czas przygotowania: kilka minut
składniki na 2 porcje:
Jak zrobić koktajl z kalerosse i kiwi?
Kiwi i kalerosse umyłam, osuszyłam dokładnie. Owoce cieniutko obrałam, pokroiłam. Z kalerosse odcięłam głąbik. Oba składniki wrzuciłam do pojemnika blendera. Dolałam wodę i olej, zmiksowałam na gładki, gęsty napój. Doprawiłam do smaku odrobiną miodu, ponownie zmiksowałam.
Podałam do wypicia zaraz po przygotowaniu.
Słodzenie nie jest konieczne, ale moje kiwi było dość kwaśne więc dodałam miód dla przełamania smaku.
O kalerosse już Wam pisałam. To smaczne warzywo, które polubiłam. Jeśli gdzieś na nie natraficie to spróbujcie koniecznie. Póki go nie ma na rynku możecie zastąpić je jarmużem bo te dwa warzywa są do siebie bardzo podobne pod różnymi względami.
Zielony koktajl z kiwi i kalerosse
czas przygotowania: kilka minut
składniki na 2 porcje:
- 2-3 owoce kiwi
- 1 duża garść kalerosse
- 200 ml zimnej wody
- 1 łyżeczka oleju lnianego
- 1/2-1 łyżeczka miodu naturalnego
Jak zrobić koktajl z kalerosse i kiwi?
Kiwi i kalerosse umyłam, osuszyłam dokładnie. Owoce cieniutko obrałam, pokroiłam. Z kalerosse odcięłam głąbik. Oba składniki wrzuciłam do pojemnika blendera. Dolałam wodę i olej, zmiksowałam na gładki, gęsty napój. Doprawiłam do smaku odrobiną miodu, ponownie zmiksowałam.
Podałam do wypicia zaraz po przygotowaniu.
Słodzenie nie jest konieczne, ale moje kiwi było dość kwaśne więc dodałam miód dla przełamania smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.