wpisz czego szukasz

Wpisz czego szukasz

Ładowanie...

niedziela, 24 stycznia 2016

Shakshouka. Szakszuka na bogato - jajka w pomidorach z kalerosse i serem kozim

Szakszuka "chodziła" za mną już od jakiegoś czasu.  Czasami tak mam, że jakieś danie przyczepi się do mnie i nie odpuszcza zanim go nie zrobię. Tak właśnie było w tym przypadku. Zima to nie najlepszy na nią czas bo pomidory są tylko szklarniowe i niezbyt smaczne. Ale po pierwsze można wziąć małe, koktajlowe, bo teraz są chyba najlepsze a po drugie można użyć pomidorów z puszki czy słoika. Dla chcącego nic trudnego, prawda?

To śniadanie to propozycja w cotygodniowej akcji "Wypiekanie na śniadanie" i chociaż tym razem nic nie pieczemy to mamy pyszne śniadanie!

Swoją szakszukę zrobiłam w wersji "na bogato" bo dodałam do niej też trochę papryki a także kozi ser i kalerosse. Ta ostatnia, dziwna nazwa, to bardzo świeże na polskim rynku warzywo. Tak świeże, że dopiero pojawi się w sprzedaży a ja dostałam dużą torbę po prostu w prezencie podczas konferencji prasowej, bezpośrednio od producenta, marki Fit&Easy. Tak mi zasmakowało, że po prostu muszę pokazać je Wam już teraz.

shakshouka , jajka na pomidorach , pomidory duszone ,  kozi ser , kalerosse , śniadanie , z patelni , domowe jedzenie , jaja , najlepsze przepisy


Co to jest kalerosse?

Kalerosse to zupełnie nowe na naszym rynku warzywo zielone, krzyżówka brukselki i jarmużu. Przedstawiciel producenta opowiedział mi jak wygląda w całości. Otóż na wysokiej łodydze, tak jak w przypadku brukselki, rosną gęsto nie malutkie, kuliste kapustki, ale rozetki małych, zielono fioletowych listków, bardziej podobnych w kształcie do jarmużu niż kapusty. Zbiera się je ręcznie odcinając od łodygi. W smaku brukselki nie wyczułam wcale a liście są delikatniejsze niż jarmuż. Kalerosse zawiera mnóstwo witamin, bardzo dużo wapnia i kwasu foliowego. Można ją jeść na surowo w sałatkach czy zmiksowaną w koktajlach. Można ją dusić, smażyć, gotować, zapiekać - tam gdzie używa się jarmużu kalerosse będzie też świetnie pasować. Kalerosse zalicza się już do grupy produktów żywnościowych nazywanych super food. W Polsce jest dopiero jedna jej plantacja i niedługo pierwsze kalerosse powinny trafić do sklepów. Niżej możecie zobaczyć na zdjęciach jak wyglądają te małe zielone warzywa.

super food , brukselka , jarmuż , krzyżówka , warzywo , samo zdrowie , nowość , kapusta , fit&easy
super food , brukselka , jarmuż , krzyżówka , warzywo , samo zdrowie , nowość , kapusta , fit&easy
super food , brukselka , jarmuż , krzyżówka , warzywo , samo zdrowie , nowość , kapusta , fit&easy


Szakszuka - jajka na duszonych pomidorach, z kozim serem i kalerosse

czas przygotowania: 25 minut
składniki na 2-3 porcje:
  • 500 g dojrzałych pomidorków koktajlowych 
  • 1 średnia cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1/3-1/2 strąka czerwonej słodkiej papryki
  • 1 garść kalerosse
  • garść liści natki pietruszki
  • kawałek sera koziego - użyłam roladki pleśniowej
  • 3-4 jajka 
  • 2 łyżki oleju roslinnego 
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1/5 łyżeczki mielonego chili 
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
  • 1/2 łyżeczki cukru 
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego


shakshouka , jajka na pomidorach , pomidory duszone ,  kozi ser , kalerosse , śniadanie , z patelni , domowe jedzenie , jaja , najlepsze przepisy
shakshouka , jajka na pomidorach , pomidory duszone ,  kozi ser , kalerosse , śniadanie , z patelni , domowe jedzenie , jaja , najlepsze przepisy
shakshouka , jajka na pomidorach , pomidory duszone ,  kozi ser , kalerosse , śniadanie , z patelni , domowe jedzenie , jaja , najlepsze przepisy
shakshouka , jajka na pomidorach , pomidory duszone ,  kozi ser , kalerosse , śniadanie , z patelni , domowe jedzenie , jaja , najlepsze przepisy
shakshouka , jajka na pomidorach , pomidory duszone ,  kozi ser , kalerosse , śniadanie , z patelni , domowe jedzenie , jaja , najlepsze przepisy
shakshouka , jajka na pomidorach , pomidory duszone ,  kozi ser , kalerosse , śniadanie , z patelni , domowe jedzenie , jaja , najlepsze przepisy

Jak zrobić szakszukę? 

Pomidorki sparzyłam, przelałam zimną wodą i obrałam ze skórki. Każdy przekroiłam na ćwiartki. Cebulę i czosnek obrałam, posiekałam. Paprykę oczyściłam z pestek, pokroiłam w kostkę. Ser kozi rozdrobniłam na nieduże kawałki. Kalerosse przycięłam głąbiki. Natkę posiekałam dość grubo.

Na patelnię wlałam olej. Kiedy lekko się podgrzał wrzuciłam cebulę i czosnek. Oprószyłam kminem rzymskim, papryką słodką i chili, smażyłam razem przez kilka chwil, mieszając, aż cebula się zeszkliła a przyprawy zaczęły mocno pachnieć. Wrzuciłam paprykę i pomidory, dodałam cukier i sól. Dusiłam pod przykryciem ok. 10 minut aż pomidory zmiękły a następnie smażyłam jeszcze chwilę bez pokrywki żeby odparował nadmiar płynu.

Między pomidory powkładałam rozetki kalerosse i znowu chwilę dusiłam, dosłownie ze 2 minuty. Rozgarnęłam pomidory w 3 miejscach i w te zagłębienia wbiłam jajka. Na powierzchni rozrzuciłam pokruszony ser. Patelnię przykryłam i podgrzewałam na małym ogniu aż białka jajek się ścięły. Zestawiłam patelnię z ognia i gotowe! Ważne żeby uchwycić właściwy moment bo żółtka powinny pozostać płynne.

Szakszukę podałam stawiając patelnię na stół a potrawę posypując obficie natką pietruszki. Zjedliśmy ją na śniadanie z dodatkiem razowego chleba. Pysznie i rozgrzewająco.

Zamiast kalerosse możecie użyć porwanego na nieduże kawałki jarmużu.


shakshouka , jajka na pomidorach , pomidory duszone ,  kozi ser , kalerosse , śniadanie , z patelni , domowe jedzenie , jaja , najlepsze przepisy

Na wspólne, wirtualne śniadanie szakszukę zjedli:
Iza - Smaczna Pyza
Dorota - Moje małe czarowanie
Insulina - zdjęcie na FB
Misiek Misiak - zdjęcie na FB
Małgosia - Smaki Alzacji i nie tylko
Wiosenka - Eksplozja smaku
Agata - Kulinarne przygody Gatity
Monika - Z chaty na końcu wsi
Bernadetta - Prawo do gotowania z pasją  
Magda - Kulinarna piniata
Laura - Cafe babilon
Anna - Teatr gotowania
Monika - Niezapomniane smaki

8 komentarzy:

  1. Ładne wyszły Ci te jajka ..u mnie zbyt spieczone ale ja nie umiem robić jajek więc jadłam takie jakie zrobiłam..u Ciebie delikatne! dzięki za wspólne smażenie:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu, z jajami mam wprawę bo u nas wszyscy bardzo lubią :) mogę tylko poradzić, że kiedy jajka już lądują na patelni to musi być najmniejsze grzanie i trzeba pilnować pamiętając, że zdejmujemy kiedy jeszcze nie są dobrze ścięte bo przecież naczynie gorące i pomidory pod jajkami też więc proces gotowania nadal trwa kiedy patelnia ląduje na stole

      Usuń
  2. Iza, dzięki za wspólne śniadanko :-). Było pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Kalerosse zakupie tylko jak się pojawi na rynku bo wygląda zachęcająco a że i brukselke i jarmuż uwielbiam to musze i tego spróbować.
    Iza a szakszuka wyszła Ci znakomita :-) Fajnie się razem smażyło :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za pierwsze wspólne wirtualne śniadanie, kalerosse nie znam ale na pewno się skuszę.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wypasiona ta Twoja szakszuka :) Fajnie było znowu zjeść wspólnie śniadanko. Do następnego razu !

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo dziękuję za wspólną zabawę w odkrywanie smaków szakszuki :).
    Fajnie będzie do Was sięgnąć aby pokombinować z innymi dodatkami.

    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam i dziękuję za wspólne przepyszne śniadanko☺

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się ten post zostaw pod nim swój komentarz, ale nie dodawaj w nim linku do swojej strony. Polub profil mojego bloga na kanałach społecznościowych - FB, Google+, Instragram, Twitter a także Pinterest. Będzie mi bardzo miło gościć Cię znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...