Ketchup bananowy

Kiedy usłyszałam o ketchupie z bananów mina mi zrzedła. Lubię banany na surowo, ale jakoś nie przepadam za ich smakiem w potrawach na gorąco. Ale podjęłam wyzwanie i od razu powiem, że ten pikantny sos z bananów mnie zauroczył. Jest po prostu pyszny! Świetnie smakuje jako dodatek do wszelkiego rodzaju mięs i warzyw pieczonych, smażonych czy grillowanych. Ja wykorzystałam go do grillowanych krewetek i to był doskonały pomysł.

Taki ketchup najlepiej zrobić i zjeść od razu po ostudzeniu. Ewentualnie można go przechować kilka dni w lodówce. Jeśli Wam przypadnie do gustu to możecie zrobić go więcej, z wielokrotnej ilości składników, przełożyć do małych słoiczków i zapasteryzować.

sos bananowy, chutney, banany, owoce, sos owocowy, domowe przetwory, dodatek do mies, do sloikow
Ostry i aromatyczny sos będzie doskonałym dodatkiem do pieczonych mięs lub warzyw


Ketchup z bananów

czas przygotowania: ok. 30 minut
składniki na ok. 0,5l:
  • 3-4 dojrzałe banany, raczej większe
  • 1 duża biała cebula 
  • 2 duże ząbki czosnku 
  • 2 łyżki oleju roślinnego 
  • 6 dużych ziarenek ziela angielskiego 
  • 2-3 łyżki cukru trzcinowego demerara
  • 1/2 łyżeczki kurkumy w proszku 
  • 1/2 łyżeczki chili w proszku 
  • 50 ml białego octu winnego 
  • 50-100 ml wody  
  • 2-3 łyżki sosu sojowego jasnego

  • do smaku - sól, pieprz czarny świeżo mielony

chutney bananowy, ketchup owocowy, banany, sosy, dodatek do mies, owoce, pikantnie, na ostro
Piękny, żółty kolor sos zyskał dzięki kurkumie

Jak zrobić ketchup bananowy?

Cebulę i czosnek obrałam, pokroiłam bardzo drobno. W rondlu lekko rozgrzałam olej, wrzuciłam posiekane składniki i smażyłam kilka chwil aż cebula się zeszkliła, pilnując żeby nic się nie zrumieniło. Ziele angielskie utarłam w moździerzu na proszek i wsypałam go do podsmażonej cebuli. Dodałam też kurkumę i chili. Smażyłam razem 2-3 minuty.

Banany obrałam, pokroiłam w grube plasterki, wsypałam do rondla. Dodałam ocet winny, cukier, sos sojowy i wodę. Gotowałam na małym ogniu aż banany prawie się rozpadły i sos zgęstniał. Gęstość sosu zależy od Was - jeśli wolicie rzadszy odparujcie go mniej, jeśli gęściejszy to mocniej. Na koniec doprawiłam odrobiną soli i świeżo zmielonym pieprzem, do smaku. Można dosypać garść drobniutko posiekanej natki pietruszki albo świeżej kolendry.

Gotowy sos można zblendować jeżeli wolicie gładki. Ja tego nie robię bo banany i tak się rozpadają w czasie gotowania.

ketchup z bananow, z owocow, chutney bananowy, banany, dodatek do mies, grill, do grillowanych krewetek
ketchup z bananów bardzo dobrze pasuje do dań z grilla np. grillowanych krewetek
ketchup z bananow, chutney bananowy, sos owocowy, banany, pikantny, dodatek do mies
Taki sos najlepiej zrobić i wykorzystać na bieżąco, ale jeżeli Wam zasmakuje to możecie zrobić kilka porcji i zapasteryzować w słoiczkach

Przepis na ten ketchup poznałam i gotowałam na warsztatach kulinarnych z marką Galeo, prowadzonych przez Macieja Wawryniuka. Tak mi zasmakował, że trochę zmodyfikowaną na własne potrzeby wersją postanowiłam podzielić się z Wami. Zróbcie go koniecznie i napiszcie jak Wam smakuje! 

4 komentarze:

  1. Śliczne słoiczki:) Gdzie takie można kupić?:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja dostałam, ale poszukaj w sklepach internetowych

      Usuń
  2. Pierwsze zdanie i musiałam zajrzeć do przepisu... tez nie lubię bananów na ciepło "jakoś mi staja kolkiem w gardle", ale skoro piszesz, że pyszny to i ja spróbuję i opinia się podzielę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten sos mnie bardzo pasuje, mam nadzieję, że Tobie też będzie smakował

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger