Jajeczka z sałatką

Lubię postarać się ładnie podać nawet najzwyklejsze danie. Może czasami ktoś powie, że to przerost formy nad treścią, ale przecież je się najpierw oczami i bardzo przyjemnie jak potrawa ładnie się prezentuje. Oczywiście musi przede wszystkim dobrze smakować bo to najważniejsze, ale wygląd jest dla mnie bardzo istotny.


składniki:
  • 8 jaj na twardo
  • 1 mała marchewka
  • kawałek selera korzeniowego
  • 1 - 2 ogórki kiszone
  • 1/2 cebuli cukrowej
  • 3-4 łyżki groszku konserwowego
  • 2 ząbki kiszonego czosnku (ze słoika z ogórkami)
  • 2 łyżki siekanej zieleniny - koperek, szczypior, bluszczyk kurdybanek
  • 2 - 3 łyżki majonezu
  • do smaku: sól, pieprz ziołowy, suszone pomidory z czosnkiem i bazylią

  • do przybrania: liście sałaty i zielenina

sposób przygotowania:
marchewkę i selera obrałam, ugotowałam, po ostudzeniu pokroiłam w kosteczkę. Tak samo pokroiłam ogórki kiszone, czosnek, cebulę i 1 jajko. Składniki wymieszałam, doprawiłam, dodałam zieleninę, groszek i majonez, wymieszałam ponownie. Pozostałe jajka po obraniu przekroiłam wzdłuż na pół. Na każdą połówkę nakładałam kopiasto sałatkę. Posypałam suszonymi pomidorami, ułożyłam na półmisku wyłożonym sałatą i zieleniną. Pyszne i ładnie wyglądają, prawda?

4 komentarze:

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger