Muffinki wytrawne orkiszowe z marchewką i kukurydzą

Czasami jak mnie najdzie to piekę bez opamiętania....  A muffinki to takie coś co lubię bo robi się szybciutko. Wytrawne, takie jak te, są doskonała przekąską na piknik czy wycieczkę.




składniki na 6 sztuk:
  • 1 szkl. mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1 jajko
  • 6 łyżek rozpuszczonego, ciepłego masła
  • 1/2 szkl. maślanki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki cukru
  • 1/2 szkl. drobno startej surowej marchewki
  • 4 czubate łyżki kukurydzy konserwowej
  • 1 łyżeczka mielonych, suszonych pomidorów
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1/4 łyżeczki mielonej papryki ostrej
  • 1 duży ząbek czosnku

  • dodatkowo: 100g serka śmietankowego
  • 3 plasterki szynki gotowanej
  • 2 -3 łyżeczki jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • do smaku: sól i pieprz mielony
sposób przygotowania: naszykowałam formę do muffinek, wyłożyłam papilotkami. Mąkę wymieszałam z sodą, cukrem, solą, mielonymi pomidorami i papryką. W drugiej miseczce roztrzepałam jajko z maślanką, dodałam musztardę i startą marchewkę razem z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, osączoną kukurydzę oraz ciepłe, rozpuszczone masło, wymieszałam dokładnie. Do składników suchych dołożyłam mokre, lekko przemieszałam. Łyżką nakładałam porcje ciasta do foremek. Piekłam ok. 20 min. w piekarniku nagrzanym do 200 st.C, po upieczeniu przestudziłam.
Szynkę bardzo drobno posiekałam, utarłam z serkiem, jogurtem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawiłam do smaku, nakładałam na ciepłe muffinki.


Jeśli muffinki mają jechać na wycieczkę to nie nakładajcie na nie serka, ale ew. weźcie go w pojemniczku albo słoiczku ze sobą i dodajcie bezpośrednio przed jedzeniem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger