Muffinki wytrawne orkiszowe z marchewką i kukurydzą
Czasami jak mnie najdzie to piekę bez opamiętania.... A muffinki to takie coś co lubię bo robi się szybciutko. Wytrawne, takie jak te, są doskonała przekąską na piknik czy wycieczkę.
składniki na 6 sztuk:
Szynkę bardzo drobno posiekałam, utarłam z serkiem, jogurtem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawiłam do smaku, nakładałam na ciepłe muffinki.
Jeśli muffinki mają jechać na wycieczkę to nie nakładajcie na nie serka, ale ew. weźcie go w pojemniczku albo słoiczku ze sobą i dodajcie bezpośrednio przed jedzeniem.
składniki na 6 sztuk:
- 1 szkl. mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 1 jajko
- 6 łyżek rozpuszczonego, ciepłego masła
- 1/2 szkl. maślanki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki cukru
- 1/2 szkl. drobno startej surowej marchewki
- 4 czubate łyżki kukurydzy konserwowej
- 1 łyżeczka mielonych, suszonych pomidorów
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1/4 łyżeczki mielonej papryki ostrej
- 1 duży ząbek czosnku
- dodatkowo: 100g serka śmietankowego
- 3 plasterki szynki gotowanej
- 2 -3 łyżeczki jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- do smaku: sól i pieprz mielony
Szynkę bardzo drobno posiekałam, utarłam z serkiem, jogurtem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawiłam do smaku, nakładałam na ciepłe muffinki.
Jeśli muffinki mają jechać na wycieczkę to nie nakładajcie na nie serka, ale ew. weźcie go w pojemniczku albo słoiczku ze sobą i dodajcie bezpośrednio przed jedzeniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.