Babeczka z kureczką
Nic wyszukanego bo tylko ziemniaki, grzyby, kawałek boczku. To taka trochę inna wersja placków ziemniaczanych w grzybami bo różnicę robi forma.
składniki:
sposób przygotowania: metalowe foremki do babeczek natłuściłam lekko olejem i obsypałam tartą bułką. Kurki dokładnie oczyściłam, opłukałam, osączyłam i pokroiłam na mniejsze kawałki. Ziemniaki obrałam, starłam na tarce jarzynowej, nieco odcisnęłam z soku, dodałam mąkę, trochę soli i pieprzu, wymieszałam. Boczek pokroiłam w drobną kostkę, cebulę drobno posiekałam.
Na patelni rozgrzałam łyżkę oleju, podsmażyłam boczek i cebulkę na złoto, 1/3 dodać do ziemniaków a do reszty dorzuciłam grzyby i smażyłam razem aż odparowała woda. czyli ok. 10 min.. Na koniec dodałam ser, zieleninę i przyprawiłam do smaku. Do każdej foremki nałożyłam po czubatej łyżce masy ziemniaczanej i docisnęłam równo palcami do ścianek tak żeby powstała miseczka. Wstawiłam foremki do nagrzanego piekarnika i piekłam ok. 10 - 15 min. w temp. 170 st. C aż ziemniaki się zrumieniły. Następnie napełniłam miseczki farszem grzybowym i zapiekałam kolejne 10 - 15 min.. Po upieczeniu dobrze jest babeczki zostawić do przestygnięcia zanim wyjmiemy je z foremek. Podałam jeszcze dobrze ciepłe.
składniki:
- 3 dość duże ziemniaki
- 1 cebula
- 10 dkg wędzonego, chudego boczku
- 25 dkg świeżych kurek
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 - 2 łyżki drobno startego żółtego sera
- 1 czubata łyżeczka mąki
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 - 2 łyżki bułki tartej
- do smaku: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, tymianek
sposób przygotowania: metalowe foremki do babeczek natłuściłam lekko olejem i obsypałam tartą bułką. Kurki dokładnie oczyściłam, opłukałam, osączyłam i pokroiłam na mniejsze kawałki. Ziemniaki obrałam, starłam na tarce jarzynowej, nieco odcisnęłam z soku, dodałam mąkę, trochę soli i pieprzu, wymieszałam. Boczek pokroiłam w drobną kostkę, cebulę drobno posiekałam.
Na patelni rozgrzałam łyżkę oleju, podsmażyłam boczek i cebulkę na złoto, 1/3 dodać do ziemniaków a do reszty dorzuciłam grzyby i smażyłam razem aż odparowała woda. czyli ok. 10 min.. Na koniec dodałam ser, zieleninę i przyprawiłam do smaku. Do każdej foremki nałożyłam po czubatej łyżce masy ziemniaczanej i docisnęłam równo palcami do ścianek tak żeby powstała miseczka. Wstawiłam foremki do nagrzanego piekarnika i piekłam ok. 10 - 15 min. w temp. 170 st. C aż ziemniaki się zrumieniły. Następnie napełniłam miseczki farszem grzybowym i zapiekałam kolejne 10 - 15 min.. Po upieczeniu dobrze jest babeczki zostawić do przestygnięcia zanim wyjmiemy je z foremek. Podałam jeszcze dobrze ciepłe.
Dla mnie - bomba! Uwielbiam takie wytrawne babeczki!
OdpowiedzUsuńDla mnie też bomba - wytrawne wypieki lubię o wiele bardziej od słodkich.
OdpowiedzUsuńno to cieszę się, że trafiłam w gusta :-)
OdpowiedzUsuńale ta wersja o wiele bardziej do mnie trafia ;) świetny pomysł na smaczne danie :) albo przekąskę ;) pozdrawiam i zapraszam do wzięcia konkursu na moim blogu: konkurs z Dilmah - klik :) :)
OdpowiedzUsuńKasiu, dzięki za zaproszenie!
OdpowiedzUsuń