Ciasto gryczane z nektarynkami

Ciasto z mąki gryczanej miałam już dawno gdzieś w głowie, bałam się tylko spróbować bo czy w ogóle wyjdzie? W blinach zawsze mieszałam pół na pół gryczaną z pszenną bo ta pierwsza mniej kleista . . . Ale jak to mówią - raz kozie wio więc koza o wdzięcznym imieniu Pyzula ukręciła placuszek i jest nim zachwycona. Jest po prostu pyszny.


składniki:
  • 180 g masła albo margaryny - ja jednak wolę masło :-)
  • 150 g cukru
  • skórka starta z jednej dużej cytryny
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 4 jajka , rozdzielone na żółtko i białko
  • 210 g mąki gryczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 3 łyżeczki miodu gryczanego
  • 3 duże nektarynki

  • dodatkowo: 3/4 szkl. grubo pokruszonych orzechów włoskich
  • 4 łyżki słodkiej śmietanki kremówki
  • 4 łyżki miodu gryczanego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka masła

sposób przygotowania: Nektarynki sparzyłam, obrałam ze skórki i pokroiłam na ćwiartki usuwając pestki. Białka ubiłam na sztywno dodając sól, odstawiłam. Bardzo miękkie masło utarłam z cukrem na puszystą, białawą masę. Dodałam skórkę, esencję i cały czas miksując dodawałam stopniowo po jednym żółtku a następnie po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Na koniec wmieszałam delikatnie, ale dokładnie pianę z białek. Masę przełożyłam do tortownicy śr. 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Koliście ułożyłam kawałki owoców wciskając je lekko w ciasto. Formę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 170 st. C i piekłam ok. 50 min. - trzeba sprawdzić patyczkiem zanim wyjmiemy. Wierzch mi się mocno rumienił więc przykryłam go arkuszem papieru d/pieczenia.

Na patelni podprażyłam orzechy a kiedy zaczęły się rumienić dodałam miód, śmietankę, masło i sok z cytryny. Całość gotowałam kilka minut aż masa nieco zgęstniała i wtedy wylałam ją na przestudzone ciasto i odstawiłam.

Ciasto wyszło super - pulchniutkie, delikatne i bardzo smaczne. Na pewno będę je piekła jeszcze wiele razy i pewnie w różnych wersjach.

9 komentarzy:

  1. No, nie powiem, całkiem interesujące to ciasto... Podobno mąka gryczana ma słodki i orzechowy posmaczek, prawda to?
    Pozdrawiam serdecznie
    Asiek

    OdpowiedzUsuń
  2. Asiek, troszkę tak, dodatek miodu też bardzo pasuje - mnie smakuje bardzo

    OdpowiedzUsuń
  3. Ostatnio pierwszy raz wypróbowałam mąkę gryczaną w wypieku śniadaniowym i dosyć mi smakowała, ciasto też musi ciekawie smakować

    OdpowiedzUsuń
  4. kikimora, bardzo ciekawie, ale w pozytywnym znaczeniu - polecam wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  5. Twoje ciasto wygląda super, ale ja z tą mąką nie wiem, do blinów się nie przekonałam, niezbyt mi podeszły... Nie wiem, czy bym się odważyła na ciasto, choć mąka mi została po tych blinach jeszcze... ;)))) Tak zachwalacie... Te brzoskwinie mnie nęcą za to! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kasiu, szkoda, że jesteś tak daleko i nie mogę Cię poczęstować tym ciastem....Faktycznie mąka gryczana nie każdemu smakuje, tak jak wszystko - są gusta i guściki - mój mąż za blinami nie przepada, ale ciasto bardzo chwalił i zjadł od razu 3 kawałki

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobiłam to ciasto z malutkimi modyfikacjami (dałam brązowy cukier i 30 g mąki zastąpiła mielonymi orzechami). Jest przepyszne!!!!!!!!!!!
    Gośka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. fajne modyfikacje - ciasto pewnie wyszło jeszcze lepsze ! dzięki :)

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger