wpisz czego szukasz

Wpisz czego szukasz

Ładowanie...

czwartek, 25 sierpnia 2011

Kotleciki mielone ze szpinakiem, fetą i papryką

Dziś kolejna odsłona wspólnego gotowania. Razem ze mną kotlety smażyły: Prezydentowa, BaBka, Kaja i Kasia.

Czyj był pomysł na pyszny obiad możecie zgadywać 3 razy :-))) No oczywiście, że Prezydentowej :D



składniki:
  • KOTLECIKI - 500g łopatki wieprzowej b/k
  • 1 duże jajko
  • 1 sucha bułka typu kajzerka
  • ok. 3/4 szkl. mleka
  • 1 średnia cebula
  • 1 , 5 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 0 , 5 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku

  • FARSZ - 150 g szpinaku, ja miałam mrożony, ale taki grubo siekany
  • 1 bardzo duży ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
  • 3 łyżki śmietany - dałam słodką kremówkę
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • do smaku: sól, pieprz mielony
  • ok. 100 g sera typu feta, u mnie kremowo-kanapkowy Attikos
  • papryka - wzięłam po kawałku świeżej czerwonej i żółtej, ale można dodać konserwową

  • kilka łyżek otrąb pszennych prażonych do obtoczenia kotlecików
  • olej do smażenia

sposób przygotowania:
bułkę namoczyłam w mleku, odcisnęłam, zmieliłam razem z mięsem. Dodałam drobniutko posiekaną cebulę, jajko i przyprawy, wyrobiłam masę dokładnie, odstawiłam do lodówki na ok. 30 min..

Szpinak zostawiłam na talerzyku żeby się rozmroził i odcisnęłam z wody. Na patelni rozgrzałam masło, podsmażyłam posiekany czosnek, dodałam szpinak i suszone zioła, smażyłam na niedużym ogniu ok. 5 minut. Dodałam śmietankę, mąkę i doprawiła do smaku solą oraz pieprzem - soli odrobinę bo do środka kotletów dodajemy słony ser. Podsmażony szpinak zostawiłam żeby wystygł.

Ser  powinnam pokroić w słupki, ale mój był zbyt miękki :-) Paprykę za to pokroiłam w cienkie paseczki. Masę mięsną podzieliłam na 6 części. Każdą rozpłaszczyłam na dłoni na placuszek. Na środek nałożyłam po łyżce szpinaku, czubatej łyżeczce sera i kilka paseczków papryki - ostrożnie zlepiłam brzegi formując owalne kotleciki. Obtoczyłam je w otrębach. Smażyłam na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony aż ładnie się zrumieniły. Na koniec przykryłam patelnię na jakieś 2 - 3 minuty i dosmażyłam je na malutkim ogniu.

Podałam z ziemniakami i surówką z ogórka.

Kotleciki wyszły bardzo smaczne - ja nie przepadam za szpinakiem, ale całość ładnie się komponowała i zjedliśmy je z przyjemnością.

20 komentarzy:

  1. ;) Piękne, idealne! Kolejny raz nie zawiodłaś, uwielbiam z Tobą gotować! Dziękuję! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. No świetne ci wyszły..ty to masz zdolności:)rewelka:)

    OdpowiedzUsuń
  3. sorry Pyza, możesz nawet nie zaakceptowac tego komentarza ale zdecydowanie wolę Twoje pomysly a ten jakos nie wygląda na Twój:)Trzymaj sie swojej kuchni i swoich pomysłow bo tylko dzieki nim zaczelam czytać Twojego bloga.

    OdpowiedzUsuń
  4. kokosowa, nie będę kasować bo przecież wyrażasz tylko swoje zdanie :-)
    I uwierz mi, że takie kotleciki bardzo nam smakowały - wcześniej nie robiłam nic ze szpinakiem bo od dziecka go nie lubią, ale teraz? kto wie? może się przekonałam dzięki Kasi Prezydentowej?
    A poza tym trzeba próbować nowych rzeczy, innych smaków, rozwijać się - na tym to wszystko polega a takie wspólne gotowanie jest świetną zabawą :-)
    Wpadaj co mnie kiedy tylko chcesz i komentuj, wcale nie oczekuję samych pochwał! Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo, bardzo apetycznie!! Jak zwykle u Ciebie! Aż przez monitor pachnie:)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Kokosowa, następnym razem zapraszamy do gotowania z nami! Super zabawa przy tym jest ;D

    OdpowiedzUsuń
  7. też nie lubię szpinaku ale te bym spróbowała :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. kasandraa6, zapewniam Cię, że duża ilość przypraw oraz ser i papryka spowodowały, że szpinak wcale nie smakuje tutaj jak szpinak a wiem co mówię bo przecież go nie lubię! a może już właśnie lubię? :)))

    OdpowiedzUsuń
  9. Tradycyjnych mielonych nie lubię, ale na takie bym się skusiła, bo mają same smaczne rzeczy w środku :)

    OdpowiedzUsuń
  10. kikimora, farszu było w sumie chyba więcej niż mięsa :-) i pysznie wyszło, polecam!

    OdpowiedzUsuń
  11. Iza super !przepis wydrukowałam wisi na lodówce i czeka w kolejce!:):)

    OdpowiedzUsuń
  12. Piekne i do tego smaczniutkie :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. kotleciki są rewelacyjne! jeszcze nie jedłam nic z mięsa mielonego co by im dorównało! a panierka z otrębów - myyyy... wspaniały pomysł! Gratuluje i przesyłam owacje na stojąco :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam bo chociaż sam pomysł nie jest mój to jednak rzeczywiście kotleciki są przepyszne :) dzięki za miłe słowa :)

      Usuń
  14. Pani Izo, jestem pod wrazeniem Pani przepisow! To wlasnie byl pierwszy przepis, dzieki ktoremu natknelam sie na Pani bloga. Jestem tu stalym bywalcem razem z moja cora - tez Iza :))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo mnie cieszą takie słowa - dziękuję i zapraszam po nowe inspiracje :) Pozdrawiam Was, kochane !

      Usuń
  15. a ja właśnie zaczynam je robić, z efektów pochwale się po spróbowaniu, pozdrawiam


    OdpowiedzUsuń
  16. witam ponownie, zachęcam wszystkich do zrobienia tych pysznych kotlecików , wszyscy co je jedli byli zachwyceni są po prostu pyszne - polecam i smacznego

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się ten post zostaw pod nim swój komentarz, ale nie dodawaj w nim linku do swojej strony. Polub profil mojego bloga na kanałach społecznościowych - FB, Google+, Instragram, Twitter a także Pinterest. Będzie mi bardzo miło gościć Cię znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...