Kotleto-placki drobiowe z papryką

Leń nie odpuszcza skoczyłam więc do sklepu i nabyłam po prostu pierś z kurczaka. Pomyślałam, że rzuci się to to na patelnię z głowy, ale diabełek znów podkusił, znów podszepnął żeby zamieszać . . . I tak powstało coś innego chociaż też w formie smażonej jak kotlety :-)


składniki:
  • 1 podwójna, ale niezbyt duża, pierś z kurczaka, bez skóry
  • po 1/2 strąka papryki czerwonej i żółtej
  • 1 duże jajko
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej (może troszkę więcej)
  • 1 czubata łyżka drobno posiekanego pora
  • 2 łyżki pokrojonej zieleniny - natki pietruszki, szczypiorku, koperku
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • do smaku: sól, pieprz mielony, chili mielone
  • do smażenia: olej

sposób przygotowania: Pierś z kurczaka opłukałam i dobrze osuszyłam na ręcznikach papierowych. Pokroimy w niedużą kostkę, przełożyłam do miski i skropiłam sosem sojowym, wymieszałam. Paprykę, umytą i bez pestek, także pokroiłam w kostkę, dodałam do mięsa razem z porem i zieleniną. Wbiłam jajko, dosypałam mąkę i wymieszałam masę dokładnie - jeśli masą wyda Wam się zbyt rzadka ew. można dodać troszkę więcej mąki kartoflanej albo 1 łyżkę pszennej. Masę doprawiłam pieprzem, chili i solą pamiętając, że sos sojowy jest słony. Nakładałam łyżką na rozgrzaną patelnię z olejem i smażyłam do zrumienienia z obu stron. Przewracać trzeba ostrożnie łopatką dopiero wtedy gdy spód dobrze się przyrumieni. Na koniec smażenia dobrze jest przykryć patelnię i na malutkim ogniu jeszcze chwilę poddusić kotleciki. Podałam z pokrojonymi warzywami i jogurtem naturalnym oraz ziemniakami. Dobre są też na zimno z pieczywem.

8 komentarzy:

  1. Kolorowe i apetyczne. Świetny pomysł na obiad dla mojego malucha.

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię podobne,sa pycha mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Widzę, że na podobny pomysł wpadłyśmy

    OdpowiedzUsuń
  4. Olu, tak?! a to ci heca! zaraz pójdę zobaczyć :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Iza :)odkryłam u Ciebie te kotleciki i je usmażę dla córki, która zakuwa do egzaminów.uwielbia je.Do tej pory robiłam z pieczarkami.będzie pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. są pyszne a z pieczarkami też robiłam kiedyś, dobre były

      Usuń
    2. dziękujemy Ci rodzinnie za pyszny podszept na obiad - kotleciki rewelacyjne, posmakowały córce bardziej niż pieczarkowe a mojemu A. absolutnie nie przeszkadzał nadmiar zieleniny :por, szczypiorek natka i koperek :)

      Usuń
    3. Maryniu, bardzo się cieszę, że smakowały :)

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger