Placki z wątróbki
Trochę znudziła mi się smażona wątróbka i chciałam coś pokombinować. Z tych kombinacji wyszły bardzo dobre placki, które z powodzeniem można podać na obiad czy kolację, z dodatkiem sezonowej surówki.
składniki:
sposób przygotowania: wątróbkę opłukałam, dobrze osuszyłam, usunęłam żyłki. Przełożyłam do miski, wbiłam jaja, dodałam masło i grubo pokrojony opłukany koperek, zmiksowałam blenderem na gładką masę. Następnie mieszając stopniowo dodawałam mąkę, kilka łyżek - masa powinna być gęsta ale nie sztywna - mniej więcej taka jak na racuchy. Dodałam posiekaną drobno czerwoną cebulę, sezam, doprawiłam do smaku solą, pieprzem i papryką. Smażyłam placuszki nakładając je łyżką na rozgrzaną patelnię z olejem. Gdy zrumieniły się z jednej strony przewracałam na drugą i dosmażałam. Osączyłam z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podałam z pieczywem - mnie smakowały z dodatkiem pomidora.
składniki:
- 500 g wątróbki drobiowej
- 2 jajka
- 1 czerwona cebula
- kilka łyżek mąki pszennej
- 2 łyżki miękkiego masła
- 3 łyżeczki ziaren sezamu - następnym razem dodam więcej :-)
- 1/2 pęczka koperku
- do smaku: sól, pieprz ziołowy, papryka mielona słodka
- olej do smażenia
sposób przygotowania: wątróbkę opłukałam, dobrze osuszyłam, usunęłam żyłki. Przełożyłam do miski, wbiłam jaja, dodałam masło i grubo pokrojony opłukany koperek, zmiksowałam blenderem na gładką masę. Następnie mieszając stopniowo dodawałam mąkę, kilka łyżek - masa powinna być gęsta ale nie sztywna - mniej więcej taka jak na racuchy. Dodałam posiekaną drobno czerwoną cebulę, sezam, doprawiłam do smaku solą, pieprzem i papryką. Smażyłam placuszki nakładając je łyżką na rozgrzaną patelnię z olejem. Gdy zrumieniły się z jednej strony przewracałam na drugą i dosmażałam. Osączyłam z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podałam z pieczywem - mnie smakowały z dodatkiem pomidora.
Smażonej wątróbki nie lubię, zdecydowanie wolę gotowaną, ale takich placków bardzo chętnie bym spróbowała. Świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńWypróbowałam i są pyszne...zapraszam
OdpowiedzUsuńhttp://doowa.blogspot.com/2011/09/placuszki-z-watrobki.html
O! To też wypróbuję! :)
OdpowiedzUsuńTo musi być coś pysznego! Zaraz takie placki zrobię :D
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł, też spróbuję.
OdpowiedzUsuńPrzepis wypróbowany na kaczej wątróbce. Zgodnie z sugestią zwiększyłam ilość sezamu do 4 łyżek. Wyszło świetnie.
OdpowiedzUsuńcieszę się, że smakowało
UsuńCzy wieprzowa wątróbka też się nada?
OdpowiedzUsuńMyślę że tak
Usuń