Placki z wątróbki

Trochę znudziła mi się smażona wątróbka i chciałam coś pokombinować. Z tych kombinacji wyszły bardzo dobre placki, które z powodzeniem można podać na obiad czy kolację, z dodatkiem sezonowej surówki.


składniki:
  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 2 jajka
  • 1 czerwona cebula
  • kilka łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 3 łyżeczki ziaren sezamu - następnym razem dodam więcej :-)
  • 1/2 pęczka koperku
  • do smaku: sól, pieprz ziołowy, papryka mielona słodka
  • olej do smażenia

sposób przygotowania: wątróbkę opłukałam, dobrze osuszyłam, usunęłam żyłki. Przełożyłam do miski, wbiłam jaja, dodałam masło i grubo pokrojony opłukany koperek, zmiksowałam blenderem na gładką masę. Następnie mieszając stopniowo dodawałam mąkę, kilka łyżek - masa powinna być gęsta ale nie sztywna - mniej więcej taka jak na racuchy. Dodałam posiekaną drobno czerwoną cebulę, sezam, doprawiłam do smaku solą, pieprzem i papryką. Smażyłam placuszki nakładając je łyżką na rozgrzaną patelnię z olejem. Gdy zrumieniły się z jednej strony przewracałam na drugą i dosmażałam. Osączyłam z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podałam z pieczywem - mnie smakowały z dodatkiem pomidora.

9 komentarzy:

  1. Smażonej wątróbki nie lubię, zdecydowanie wolę gotowaną, ale takich placków bardzo chętnie bym spróbowała. Świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wypróbowałam i są pyszne...zapraszam
    http://doowa.blogspot.com/2011/09/placuszki-z-watrobki.html

    OdpowiedzUsuń
  3. To musi być coś pysznego! Zaraz takie placki zrobię :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawy pomysł, też spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepis wypróbowany na kaczej wątróbce. Zgodnie z sugestią zwiększyłam ilość sezamu do 4 łyżek. Wyszło świetnie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy wieprzowa wątróbka też się nada?

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger