Bułeczki murarki - pszenne, pełnoziarniste, na serku

U nas takie przecięte przez środek duże, okrągłe bułki nazywają się murarki. Tylko, że są to białe  bułki, lekko omączone, ale kształt bardzo podobny więc wybaczcie mi taką nazwę, tak mi się skojarzyły. 


składniki:
  • 8 g suchych drożdży
  • ok. 100 ml lekko ciepłej wody
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oleju
  • 1 duże jajko
  • 150 g bardzo miękkiego białego sera maślankowego
  • 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 i 1/3 szkl. mąki pszennej luksusowej
  • do posmarowania: 3-4 łyżki mleka
  • do posypania: 3 łyżki otrąb pszennych prażonych

sposób przygotowania:
ser biały zmiksowałam z cukrem, olejem, jajkiem i solą. Drożdże rozmieszałam w letniej wodzie aż się rozpuściły. Do miski wsypałam obie mąki, dolałam masę serową i drożdże, wymieszałam dokładnie łyżką. I właściwie nic więcej robić nie trzeba. Wystarczy przykryć miskę czystą ściereczką i odstawić żeby ciasto rosło. Po ok. godzinie powinno podwoić swoją objętość.


Zagniotłam je lekko, podzieliłam na 4 części, każdą z nich znów na 4 i powstało 16 kawałków. Każdy uformowałam w kulkę. Ułożyłam je luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczyłam. Odstawiłam do napuszenia znów przykrywając ściereczka. Po ok. 15 min. na każdej zrobiłam wcięcie tępą stroną noża prawie do samego spodu - nóż dobrze jest oprószać mąką żeby się nie przyklejał. Posmarowałam bułeczki mlekiem za pomocą pędzelka i oprószyłam otrębami i jeszcze na chwilę odłożyłam. Po 15 minutach wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 170 st. C i piekłam ok. 15 minut. Gorące przełożyłam na kratkę żeby swobodnie ostygły.

Poszczególne etapy wyrastania mogą być różne czasowo w zależności od temperatury pomieszczenia.

1 komentarz:

  1. Ach jak lubię takie bułeczki... Hmm... coś dawno nie piekłam. Czas to nadrobić ;-)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger