Sałatka z mamutem
Fasolka to pyszne i wdzięczne warzywo, ale nie musi być tylko dodatkiem do obiadu. Świetnie się komponuje nie tylko z bułką tartą i masłem, ale także z innymi warzywami np. w słonecznej sałatce.
składniki:
sposób przygotowania: olej wymieszałam z octem i cukrem, dodałam po szczypcie soli i pieprzu. Fasolkę opłukałam, przycięłam końcówki. Zalałam lekko osolonym i posłodzonym wrzątkiem, ugotowałam al'dente, odcedziłam. Jeszcze ciepłe strąki pokroiłam na 3 części i polałam sosem, wymieszałam, odstawiłam na 30 min.. Papryki pokroiłam w kostkę, cebulę posiekałam i sparzyłam na sitku. Papryki, kukurydzę, koperek i osączoną cebulkę dodałam do fasolki, oprószyć całość solą, pieprzem i dokładnie wymieszałam.
Sałatka jest lepsza gdy odstawimy ją na trochę aby smaki się przegryzły.
Cebulę sparzam bo taka jest lżej strawna.
składniki:
- 30 dkg fasoli mamut
- 1/2 cebuli czerwonej
- 1/2 strąka papryki czerwonej
- 1/2 strąka papryki żółtej
- 1/2 szkl. kukurydzy konserwowej
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 3 łyżki oleju słonecznikowego
- 3 łyżki posiekanego koperku
- do smaku: sól i pieprz mielony
sposób przygotowania: olej wymieszałam z octem i cukrem, dodałam po szczypcie soli i pieprzu. Fasolkę opłukałam, przycięłam końcówki. Zalałam lekko osolonym i posłodzonym wrzątkiem, ugotowałam al'dente, odcedziłam. Jeszcze ciepłe strąki pokroiłam na 3 części i polałam sosem, wymieszałam, odstawiłam na 30 min.. Papryki pokroiłam w kostkę, cebulę posiekałam i sparzyłam na sitku. Papryki, kukurydzę, koperek i osączoną cebulkę dodałam do fasolki, oprószyć całość solą, pieprzem i dokładnie wymieszałam.
Sałatka jest lepsza gdy odstawimy ją na trochę aby smaki się przegryzły.
Cebulę sparzam bo taka jest lżej strawna.
Super sałatka :-)
OdpowiedzUsuń