Sałatka z mamutem

Fasolka to pyszne i wdzięczne warzywo, ale nie musi być tylko dodatkiem do obiadu. Świetnie się komponuje nie tylko z bułką tartą i masłem, ale także z innymi warzywami np. w słonecznej sałatce.


składniki:
  • 30 dkg fasoli mamut
  • 1/2 cebuli czerwonej
  • 1/2 strąka papryki czerwonej
  • 1/2 strąka papryki żółtej
  • 1/2 szkl. kukurydzy konserwowej
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • do smaku: sól i pieprz mielony

sposób przygotowania:
olej wymieszałam z octem i cukrem, dodałam po szczypcie soli i pieprzu. Fasolkę opłukałam, przycięłam końcówki. Zalałam lekko osolonym i posłodzonym wrzątkiem, ugotowałam al'dente, odcedziłam. Jeszcze ciepłe strąki pokroiłam na 3 części i polałam sosem, wymieszałam, odstawiłam na 30 min.. Papryki pokroiłam w kostkę, cebulę posiekałam i sparzyłam na sitku. Papryki, kukurydzę, koperek i osączoną cebulkę dodałam do fasolki, oprószyć całość solą, pieprzem i dokładnie wymieszałam.

Sałatka jest lepsza gdy odstawimy ją na trochę aby smaki się przegryzły.

Cebulę sparzam bo taka jest lżej strawna. 

1 komentarz:

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger