wpisz czego szukasz

Wpisz czego szukasz

Ładowanie...

środa, 31 sierpnia 2011

Sałatka z mamutem

Fasolka to pyszne i wdzięczne warzywo, ale nie musi być tylko dodatkiem do obiadu. Świetnie się komponuje nie tylko z bułką tartą i masłem, ale także z innymi warzywami np. w słonecznej sałatce.


składniki:
  • 30 dkg fasoli mamut
  • 1/2 cebuli czerwonej
  • 1/2 strąka papryki czerwonej
  • 1/2 strąka papryki żółtej
  • 1/2 szkl. kukurydzy konserwowej
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • do smaku: sól i pieprz mielony

sposób przygotowania:
olej wymieszałam z octem i cukrem, dodałam po szczypcie soli i pieprzu. Fasolkę opłukałam, przycięłam końcówki. Zalałam lekko osolonym i posłodzonym wrzątkiem, ugotowałam al'dente, odcedziłam. Jeszcze ciepłe strąki pokroiłam na 3 części i polałam sosem, wymieszałam, odstawiłam na 30 min.. Papryki pokroiłam w kostkę, cebulę posiekałam i sparzyłam na sitku. Papryki, kukurydzę, koperek i osączoną cebulkę dodałam do fasolki, oprószyć całość solą, pieprzem i dokładnie wymieszałam.

Sałatka jest lepsza gdy odstawimy ją na trochę aby smaki się przegryzły.

Cebulę sparzam bo taka jest lżej strawna. 

1 komentarz:

Jeśli spodobał Ci się ten post zostaw pod nim swój komentarz, ale nie dodawaj w nim linku do swojej strony. Polub profil mojego bloga na kanałach społecznościowych - FB, Google+, Instragram, Twitter a także Pinterest. Będzie mi bardzo miło gościć Cię znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...