Żytnie grzanki z zieloną pastą
Lubicie pastę z jajek? Na pewno bo chyba wszyscy lubią :-) Zwykle robię ją po prostu z samych jaj dodając tylko majonez i przyprawy, ale dzisiaj wrzuciłam prawie całe zielsko jakie miałam w domu a nawet trochę rzeżuchy. Sieję ją dość często bo lubię.
Pasta z jajek i zielonego groszku
składniki:
sposób przygotowania: Jaja ugotowałam na twardo, ostudziłam, obrałam ze skorupek. Zieleninę opłukałam i dokładnie osuszyłam. Groszek mrożony wsypałam do rondelka. Wlałam 3-4 łyżeczki wody, dusiłam aż groszek zmiękł, odstawiłam do ostudzenia. Opcjonalnie groszek konserwowy (puszka 400g) osączyłam z zalewy.
Przygotowane składniki umieściłam w misce, oprószyłam przyprawami, dodałam majonez i zmiksowałam dokładnie na gładką masę - ja zrobiłam to blenderem. Spróbowałam i jeszcze odrobinę doprawiłam.
Taka pasta doskonale smakuje ze świeżym pieczywem, ale ja podałam ją na grzankach z razowego, żytniego chleba posypując jeszcze zieleniną.
Pasta z jajek i zielonego groszku
składniki:
- 6 jajek
- 300 g zielonego groszku mrożonego lub ew. puszka groszku konserwowego
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 1/2 pęczka koperku
- 6 czubatych łyżek rzeżuchy
- 3 - 5 łyżek majonezu
- do smaku: pieprz ziołowy, sól
sposób przygotowania: Jaja ugotowałam na twardo, ostudziłam, obrałam ze skorupek. Zieleninę opłukałam i dokładnie osuszyłam. Groszek mrożony wsypałam do rondelka. Wlałam 3-4 łyżeczki wody, dusiłam aż groszek zmiękł, odstawiłam do ostudzenia. Opcjonalnie groszek konserwowy (puszka 400g) osączyłam z zalewy.
Przygotowane składniki umieściłam w misce, oprószyłam przyprawami, dodałam majonez i zmiksowałam dokładnie na gładką masę - ja zrobiłam to blenderem. Spróbowałam i jeszcze odrobinę doprawiłam.
Taka pasta doskonale smakuje ze świeżym pieczywem, ale ja podałam ją na grzankach z razowego, żytniego chleba posypując jeszcze zieleniną.
Ojej.. jak ja dawno nie robiłam pasty z jajek. Muszę zrobić :) Narobiłas mi smaku :)
OdpowiedzUsuń