Żytnie grzanki z zieloną pastą

Lubicie pastę z jajek? Na pewno bo chyba wszyscy lubią :-) Zwykle robię ją po prostu z samych jaj dodając tylko majonez i przyprawy, ale dzisiaj wrzuciłam prawie całe zielsko jakie miałam w domu a nawet trochę rzeżuchy. Sieję ją dość często bo lubię.



Pasta z jajek i zielonego groszku 

składniki:
  • 6 jajek
  • 300 g zielonego groszku mrożonego lub ew. puszka groszku konserwowego
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1/2 pęczka koperku
  • 6 czubatych łyżek rzeżuchy
  • 3 - 5 łyżek majonezu
  • do smaku: pieprz ziołowy, sól

sposób przygotowania:
Jaja ugotowałam na twardo, ostudziłam, obrałam ze skorupek. Zieleninę opłukałam i dokładnie osuszyłam. Groszek mrożony wsypałam do rondelka. Wlałam 3-4 łyżeczki wody, dusiłam aż groszek zmiękł, odstawiłam do ostudzenia. Opcjonalnie groszek konserwowy (puszka 400g) osączyłam z zalewy.

Przygotowane składniki umieściłam w misce, oprószyłam przyprawami, dodałam majonez i zmiksowałam dokładnie na gładką masę - ja zrobiłam to blenderem. Spróbowałam i jeszcze odrobinę doprawiłam.

Taka pasta doskonale smakuje ze świeżym pieczywem, ale ja podałam ją na grzankach z razowego, żytniego chleba posypując jeszcze zieleniną.

1 komentarz:

  1. Ojej.. jak ja dawno nie robiłam pasty z jajek. Muszę zrobić :) Narobiłas mi smaku :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger