wpisz czego szukasz

Wpisz czego szukasz

Ładowanie...

czwartek, 1 września 2011

Gołąbki prosto z patelni

Gołąbki są bardzo pospolicie występującymi w naszych lasach grzybami. Jednak żeby je zbierać potrzeba nieco doświadczenia bo wśród nich są gatunki zarówno jadalne jak i te, których jeść nie wolno. A eksperymentować na własnym zdrowiu nie warto.

Gołąbki zielonawe, których użyłam do tego dania są dość charakterystyczne bo mają ładnie zielone kapelusze, których powierzchnia jest zwykle spękana tworząc jakby wzór skórki wężowej. Ale jeśli ich nie znacie nie zbierajcie sami.



składniki:
  • kilka / kilkanaście gołąbków zielonych
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 cebula
  • do smaku: sól, pieprz mielony

sposób przygotowania:
Gołąbki oczyściłam z resztek ściółki i opłukałam. Z kapeluszy ściągnęłam skórkę prawie do samego środka a trzonki przycięłam przy samych blaszkach, oprószyłam z obu stron solą i pieprzem. Cebulę obrałam i pokroiłam w cienkie pół plasterki. Na patelni rozpuściłam masło o dobrze je rozgrzałam. Układałam gołąbki blaszkami do dołu i smażyłam na bardzo ostrym ogniu aż się zezłociły po czym odwróciłam i przysmażyłam też z drugiej strony. Kiedy były już prawie gotowe dorzuciłam cebulkę i pozwoliłam jej także się zrumienić. Przełożyłam grzyby na talerz. Zjadłam z ciemnym chlebem - było pysznie.

Gołąbki zielonawe to te zielone grzyby na zdjęciu - prawda, że ładne? I do tego bardzo smaczne.



1 komentarz:

Jeśli spodobał Ci się ten post zostaw pod nim swój komentarz, ale nie dodawaj w nim linku do swojej strony. Polub profil mojego bloga na kanałach społecznościowych - FB, Google+, Instragram, Twitter a także Pinterest. Będzie mi bardzo miło gościć Cię znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...