Pierogi jak kogucie grzebyki
Lubię bawić się barwieniem ciasta na pierogi, kluski czy makaron. Efekty są kolorowe i smaczne. I mina domowników kiedy podaję im coś niecodziennie wyglądającego - bezcenna :-)
składniki:
sposób przygotowania: Koncentrat wymieszałam z solą, jajkiem i wodą. Mieszając dosypywałam stopniowo mąkę i zagniotłam elastyczne ciasto. Odłożyłam je na ok. 30 min. pod przykryciem. Kaszankę (miałam taką grubą, wiejską) obrałam z osłonki, pokroiłam w kostkę. Cebulę posiekałam. Na gorącą suchą patelnię wrzuciłam kaszankę a gdy lekko się zagrzała i wytopił tłuszcz dodałam cebulę i smażyłam razem ok. 2 - 3 min. mieszając żeby się nie przypaliło. Następnie dodałam sos meksykański (użyłam takiego ze słoika f-my Łowicz) i dalej smażyłam odparowując nieco masę żeby zgęstniała. Odstawiłam do przestudzenia. Jeśli będzie Wam się wydawać, że jest zbyt rzadka można dodać troszkę suchej kaszy manny.
Ciasto rozwałkowywałam niezbyt cienko, wykrawałam duże koła. Na każde nałożyłam łyżkę farszu i zlepiłam dokładnie brzegi tworząc dość szeroki rant. Nożyczkami nacięłam go w ząbki - ostrożnie, żeby nie przeciąć ciasta aż do farszu. Pierogi gotowałam w osolonym wrzątku przez ok. 10 min., ale woda ma tylko lekko wrzeć. Sos podgrzałam, wyłożyłam na talerze i posypałam kukurydzą. Ułożyłam po 3 - 4 pierogi i udekorowałam talerz zieleniną dla kontrastu. Podałam na gorąco.
Z tej ilości składników zrobiłam 10 dużych pierogów.
składniki:
- CIASTO - 1 jajko
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego dobrej jakości
- 3 łyżki gorącej wody
- ok. 1 , 5 szklanki mąki pszennej wrocławskiej
- 1/4 łyżeczki soli
- FARSZ - 1/2 cebuli
- kawałek 10 cm grubej kaszanki wiejskiej
- 5 łyżek sosu meksykańskiego ze słoika
- 1 łyżeczka kasza manny
- DODATKOWO - kukurydza konserwowa
- 1 , 5 szklanki sosu meksykańskiego
sposób przygotowania: Koncentrat wymieszałam z solą, jajkiem i wodą. Mieszając dosypywałam stopniowo mąkę i zagniotłam elastyczne ciasto. Odłożyłam je na ok. 30 min. pod przykryciem. Kaszankę (miałam taką grubą, wiejską) obrałam z osłonki, pokroiłam w kostkę. Cebulę posiekałam. Na gorącą suchą patelnię wrzuciłam kaszankę a gdy lekko się zagrzała i wytopił tłuszcz dodałam cebulę i smażyłam razem ok. 2 - 3 min. mieszając żeby się nie przypaliło. Następnie dodałam sos meksykański (użyłam takiego ze słoika f-my Łowicz) i dalej smażyłam odparowując nieco masę żeby zgęstniała. Odstawiłam do przestudzenia. Jeśli będzie Wam się wydawać, że jest zbyt rzadka można dodać troszkę suchej kaszy manny.
Ciasto rozwałkowywałam niezbyt cienko, wykrawałam duże koła. Na każde nałożyłam łyżkę farszu i zlepiłam dokładnie brzegi tworząc dość szeroki rant. Nożyczkami nacięłam go w ząbki - ostrożnie, żeby nie przeciąć ciasta aż do farszu. Pierogi gotowałam w osolonym wrzątku przez ok. 10 min., ale woda ma tylko lekko wrzeć. Sos podgrzałam, wyłożyłam na talerze i posypałam kukurydzą. Ułożyłam po 3 - 4 pierogi i udekorowałam talerz zieleniną dla kontrastu. Podałam na gorąco.
Z tej ilości składników zrobiłam 10 dużych pierogów.
Jakie to sliczne Pyzo:-)
OdpowiedzUsuńciekawa propozycja pierogów, i piękne Ci wyszły :-)
OdpowiedzUsuńFajne grzebyki Pyzo :) Przekonują pewnie niejednego niejadka!
OdpowiedzUsuńPrześliczne! :) Muszę zrobić takie mojemu synkowi to na pewno go zachęci do jedzenia :))
OdpowiedzUsuńa gdzie pierogi z kaszanką? kliknęłam na nie a nie wyskakują...
OdpowiedzUsuńNo przecież właśnie pod przepisem na te pierogi pytasz o nie 😊
Usuń