Pieróg z sowy

Grzyby z grzybami czyli ten duży nafaszerowany małymi - sowa i kurki świetnie się dogadały.


składniki:
  • 2 duże kapelusze czubajki kani
  • ok. 25 dkg świeżych kurek
  • 1 cebulka
  • 1/3 - 1/2 krążka sera camembert
  • 1 jajko
  • 3 - 4 łyżki mleka
  • kilka łyżek mąki razowej pełnoziarnistej
  • 2 łyżeczki masła
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżka sosu śliwkowego
  • do smażenia: olej do smażenia
  • do smaku: sól, pieprz mielony, papryka słodka mielona

sposób przygotowania:
Grzyby dobrze oczyściłam - kanie tylko pędzelkiem z wierzchu a kurki wypłukałam bo były trochę zapiaszczone.
Na patelni rozpuściłam masło, zeszkliłam posiekaną cebulkę i dodałam do niej kurki. Smażyłam ok. 2 - 3 min. na ostrym ogniu po czym dodałam sos sojowy i śliwkowy oraz trochę papryki do smaku. Smażąc jeszcze chwilę odparowałam nadmiar płynu. Ser pokroiłam w plastry. Jajko roztrzepałam z mlekiem i niewielką ilością papryki. Kapelusze kani oprószyłam od strony blaszek solą i wyłożyłam na nie po połowie podsmażonych kurek - pod nie i na wierzch dodałam po trochu sera. Kapelusze złożyłam delikatnie na pół i lekko przygniotłam. Panierowałam kolejno w jajku i mące pełnoziarnistej - szczególnie dokładnie dociskając panierkę przy brzegach. Smażyłam na rozgrzanym oleju aż się dobrze zrumieniły - pod koniec smażenia zmniejszyłam ogień i przykryłam patelnię żeby w środku ser się rozpuścił. Podałam z duszonymi śliwkami.

5 komentarzy:

  1. bardzo lubie kanie, nie jadlam ich chyba od dziecinstwa, a Twoja wersja jest pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ależ to musiało smakować bo wygląda pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. O! świetnie to wygląda! zjadłabym z wielką ochotą, a kanie są pyszne:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. O rety, ależ to musi być dobre

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jest pyszne! jak będą kanie w sezonie to spróbuj

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger