wpisz czego szukasz

Wpisz czego szukasz

Ładowanie...

wtorek, 18 października 2011

Schabowe kieszonki z borowikowym farszem

Dobrze, że jestem chomik. I jak to chomik chomikuję. Akurat w tym przypadku chowam grzyby wtedy gdy są a potem gdy w lesie pustki wyciągam z zakamarków zamrażarki czy spiżarki leśne skarby. Tak mi się chciało prawdziwego grzyba, że musiałam naruszyć zapasy na zimę. Ale co tam, zimą najwyżej będę jeść pieczarki :-)))

Niewiele narodów Europy jest miłośnikami grzybów a właściwie ich samodzielnego zbierania w lasach. Wielu ludzi już nie umie tego robić więc boi się - i właściwie słusznie bo nie warto narażać swojego życia i zdrowia. We Włoszech jednak nadal zbiera się grzyby na dość masową skalę. My kojarzymy ich kuchnię pod względem grzybowym przede wszystkim z truflami, ale dorodne borowiki mają wielu amatorów.



składniki:

  • 4 grube na 2 - 3 cm kotlety ze schabu środkowego
  • 4 - 5 borowików,  prawdziwków
  • 1 kawałek pora ok. 15 cm
  • 4 - 5 łyżek masła
  • 3 - 4 łyżki oleju albo oliwy
  • do smaku: sól, pieprz mielony
  • 1/2 kieliszka wina białego, wytrawnego

sposób przygotowania: Kotlety nacięłam bardzo ostrym nożem z jednej strony, poziomo, tworząc kieszeń w plastrze. Przykryłam folią spożywczą i lekko rozbiłam tłuczkiem. Oprószyłam solą oraz pieprzem, zarówno z wierzchu jak i od środka. Pora wypłukałam dokładnie, pokroiłam w półplasterki. Grzyby (surowe, ale zamrożone) pokroiłam w cienkie plasterki gdy tylko lekko odtajały. Na patelni rozpuściłam 2  łyżki masła, wrzuciłam pora a po chwili dodałam grzyby. Smażyłam na silnym ogniu mieszając aż zmiękły i odparował nadmiar wody. Każdą mięsną kieszonkę napełniłam farszem i spięłam wykałaczkami. Kładłam na mocno rozgrzaną mieszankę masła i oleju, smażyłam do zrumienienia z obu stron. Na koniec podlałam winem i dusiłam jakieś 5 min. pod przykryciem. Podawałam z ziemniakami i groszkiem.

Przepis do dodaję do akcji Viva Italia! do działu "secondi piatti"

1 komentarz:

  1. O! mi też się chciało grzybków i zeżarłam słoiczek marynowanych prawdziwków... pyszne byl:)
    A Twój schabik... ślinka leci!

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się ten post zostaw pod nim swój komentarz, ale nie dodawaj w nim linku do swojej strony. Polub profil mojego bloga na kanałach społecznościowych - FB, Google+, Instragram, Twitter a także Pinterest. Będzie mi bardzo miło gościć Cię znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...