Surówka z dyni i kapusty
Taka mi wyszła piegowata ta surówka :-) Eksperymentując z różnymi warzywami i przyprawami można czasami wpaść na coś dość niecodziennego i jednocześnie bardzo smacznego. Polecam.
składniki:
sposób przygotowania: Dynię oczyściłam z pestek i włókien, obrałam ze skórki. Starłam na dużych oczkach tarki jarzynowej. Kapustę, bez wierzchnich liści, poszatkowałam cieniutko na mandolinie. Kapustę lekko posoliłam i wygniotłam ręką, dodałam dynię. Oprószyłam lekko papryką, polałam sokiem wyciśniętym z pomarańczy, miodem i olejem, wymieszałam i posypałam czarnuszką. Dobrze odstawić ją na trochę żeby smaki się przeniknęły.
składniki:
- 1/4 niedużej główki kapusty
- kawałek dyni
- 1 pomarańcza
- 2 łyżeczki miodu
- 1 - 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 - 2 łyżeczki czarnuszki
- do smaku: sól, papryka słodka
sposób przygotowania: Dynię oczyściłam z pestek i włókien, obrałam ze skórki. Starłam na dużych oczkach tarki jarzynowej. Kapustę, bez wierzchnich liści, poszatkowałam cieniutko na mandolinie. Kapustę lekko posoliłam i wygniotłam ręką, dodałam dynię. Oprószyłam lekko papryką, polałam sokiem wyciśniętym z pomarańczy, miodem i olejem, wymieszałam i posypałam czarnuszką. Dobrze odstawić ją na trochę żeby smaki się przeniknęły.
Czarnuszka dodaje uroku:)
OdpowiedzUsuńbardzo apetycznie wygląda, dynie w surówkach już przetestowałam więc na pewno jest pysznie :)
OdpowiedzUsuńDynia w surówce bardzo mi pasuje, zwłaszcza w towarzystwie owoców. Myślę, że i taka by mi zasmakowała :)
OdpowiedzUsuńgenialny pomysł na surówkę! wygląda malowniczo i z pewnoscia smakuje ciekawie :) Muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńsuuuuper!
OdpowiedzUsuń