Leszcz pieczony z grzybami
Rybka dzisiaj czyli ja jestem bardzo zadowolona a chłopaki kręcą nosem. Ty razem zapiekłam filety pod pierzynką z grzybów i sera żeby nie marudzili aż tak strasznie i udało się - nawet im smakowało. Moja rada - kupując leszcza, całego albo filety, wybierajcie duże okazy bo ta ryba ma dość dużo ości a z dużych sztuk łatwiej je usunąć.
składniki:
sposób przygotowania: Filety podzieliłam na mniejsze kawałki usuwając przy tym większość ości - czyli wszystkie, które zauważyłam. Sok z cytryny zmieszałam z 3 łyżkami sosu sojowego i 1 łyżką sosu chili - mieszanką skropiłam rybę - odstawiłam na bok, na czas przygotowania grzybów. Pieczarki oczyściłam, pokroiłam w ćwierć plasterki. Pora, tylko białą część, posiekałam. Na patelni rozpuściłam 2 łyżki masła a gdy się podgrzało podsmażyłam na nim pieczarki z porem aż odparował nadmiar wody - doprawiłam sosem sojowym i papryką. Mąkę zmieszałam z resztą papryki i lekko oprószyłam nią kawałki ryby. Od razu kładłam je na mocno rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju. Smażyłam tylko do lekkiego zrumienienia i przekładałam od razu na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdy kawałek ryby położyłam porcję grzybów i posypałam startym grubo serem. Blachę wstawiłam na 20 min. do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Podałam na sałacie oprószając leciutko papryką w proszku.
składniki:
- 2 duże filety z leszcza, bez skóry
- sok z połowy dużej cytryny
- kilka łyżek mąki
- 3 - 4 łyżeczki papryki mielonej słodkiej
- ok. 500 g pieczarek polnych, ew. hodowlanych
- kawałek pora
- 200 g sera żółtego
- do smażenia: olej, masło
- do smaku: sos sojowy jasny, sos chili, sól
sposób przygotowania: Filety podzieliłam na mniejsze kawałki usuwając przy tym większość ości - czyli wszystkie, które zauważyłam. Sok z cytryny zmieszałam z 3 łyżkami sosu sojowego i 1 łyżką sosu chili - mieszanką skropiłam rybę - odstawiłam na bok, na czas przygotowania grzybów. Pieczarki oczyściłam, pokroiłam w ćwierć plasterki. Pora, tylko białą część, posiekałam. Na patelni rozpuściłam 2 łyżki masła a gdy się podgrzało podsmażyłam na nim pieczarki z porem aż odparował nadmiar wody - doprawiłam sosem sojowym i papryką. Mąkę zmieszałam z resztą papryki i lekko oprószyłam nią kawałki ryby. Od razu kładłam je na mocno rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju. Smażyłam tylko do lekkiego zrumienienia i przekładałam od razu na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdy kawałek ryby położyłam porcję grzybów i posypałam startym grubo serem. Blachę wstawiłam na 20 min. do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Podałam na sałacie oprószając leciutko papryką w proszku.
matko jakie pyszności!!!!
OdpowiedzUsuńdobra była rybka :-)
OdpowiedzUsuńGwarantuję Tobie, że ja zjadłabym bez najmniejszego poruszenia nosem :D Bardzo lubię się z wszystkimi rybami!
OdpowiedzUsuń