Zapiekanka z makaronu ryżowego z klopsikami
To mi się jakoś tak makaronowy tydzień zrobił! Czasami jak złapię fazę na coś to nie ma zmiłuj. Ale panowie bardzo zadowoleni bo kluchy kochają.
składniki:
sposób przygotowania: Mięso wymieszałam z jajkiem i kaszą, dodałam startą drobno cebulę, przyprawiłam solą i pieprzem. Uformowałam klopsiki wielkości orzechów włoskich, obsmażyłam je na oleju ze wszystkich stron. Formę ( ja użyłam tortownicy średnicy 22 cm) wysmarowałam masłem i obsypałam grubo bułką, resztek bułki nie wysypywałam tylko zostawiłam na dnie formy.
Makaron zalałam wrzątkiem i zostawiłam na 2 min. a potem dokładnie odcedziłam. Gdy lekko przestygł oprószyłam go solą i ułożyłam w formie ugniatając ręką.
Fasolkę zblanszowałam, pokroiłam strąki na nieco mniejsze kawałki (można użyć fasolki mrożonej i wtedy wsypujemy zamrożoną na patelnię). Pora dokładnie oczyściłam, posiekałam. Posiekałam także obrane ząbki czosnku. Na patelni rozpuściłam masło, podsmażyłam pora z czosnkiem. Dodałam chili, fasolkę, wlałam mleko rozrobione z mąką. Zagotowałam mieszając. Doprawiłam solą, pieprzem i tymiankiem. Gęsty sos warzywny wylałam na makaron, na to ułożyłam klopsiki lekko je wciskając między makaron, posypałam całość posiekaną bazylią i startym serem. Zapiekałam ok. 30 - 40 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
składniki:
- 300 g makaronu ryżowego wstążka
- 300 g mięsa mielonego
- 1 jajko
- 4 - 5 łyżek kaszy manny
- 1/2 cebuli
- 1 łyżka oleju
- do smaku: sól, pieprz mielony, tymianek suszony
- 1/2 pora, jasna część
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 250 g zielonej fasolki szparagowej
- 1/2 szkl. mleka
- 1 łyżeczka mąki
- 1/2 łyżeczki płatków chili
- 1 garść listków bazylii
- 10 - 15 dkg sera żółtego
- do formy: 1 łyżka masła + 3 łyżki bułki tartej
sposób przygotowania: Mięso wymieszałam z jajkiem i kaszą, dodałam startą drobno cebulę, przyprawiłam solą i pieprzem. Uformowałam klopsiki wielkości orzechów włoskich, obsmażyłam je na oleju ze wszystkich stron. Formę ( ja użyłam tortownicy średnicy 22 cm) wysmarowałam masłem i obsypałam grubo bułką, resztek bułki nie wysypywałam tylko zostawiłam na dnie formy.
Makaron zalałam wrzątkiem i zostawiłam na 2 min. a potem dokładnie odcedziłam. Gdy lekko przestygł oprószyłam go solą i ułożyłam w formie ugniatając ręką.
Fasolkę zblanszowałam, pokroiłam strąki na nieco mniejsze kawałki (można użyć fasolki mrożonej i wtedy wsypujemy zamrożoną na patelnię). Pora dokładnie oczyściłam, posiekałam. Posiekałam także obrane ząbki czosnku. Na patelni rozpuściłam masło, podsmażyłam pora z czosnkiem. Dodałam chili, fasolkę, wlałam mleko rozrobione z mąką. Zagotowałam mieszając. Doprawiłam solą, pieprzem i tymiankiem. Gęsty sos warzywny wylałam na makaron, na to ułożyłam klopsiki lekko je wciskając między makaron, posypałam całość posiekaną bazylią i startym serem. Zapiekałam ok. 30 - 40 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Bardzo mi się podoba ten pomysł. Ślinka mi cieknie na klawisze :)
OdpowiedzUsuńpożywne i fajnie wygląda
OdpowiedzUsuń