Zapiekanka z makaronu ryżowego z klopsikami

To mi się jakoś tak makaronowy tydzień zrobił! Czasami jak złapię fazę na coś to nie ma zmiłuj. Ale panowie bardzo zadowoleni bo kluchy kochają.


składniki:

  • 300 g makaronu ryżowego wstążka
  • 300 g mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 4 - 5 łyżek kaszy manny
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżka oleju
  • do smaku: sól, pieprz mielony, tymianek suszony

  • 1/2 pora, jasna część
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 250 g zielonej fasolki szparagowej
  • 1/2 szkl. mleka
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1/2 łyżeczki płatków chili
  • 1 garść listków bazylii
  • 10 - 15 dkg sera żółtego

  • do formy: 1 łyżka masła + 3 łyżki bułki tartej

sposób przygotowania: Mięso wymieszałam z jajkiem i kaszą, dodałam startą drobno cebulę, przyprawiłam solą i pieprzem. Uformowałam klopsiki wielkości  orzechów włoskich, obsmażyłam je na oleju ze wszystkich stron. Formę ( ja użyłam tortownicy średnicy 22 cm) wysmarowałam masłem i obsypałam grubo bułką, resztek bułki nie wysypywałam tylko zostawiłam na dnie formy.

Makaron zalałam wrzątkiem i zostawiłam na 2 min. a potem dokładnie odcedziłam. Gdy lekko przestygł oprószyłam go solą i ułożyłam w formie ugniatając ręką.


Fasolkę zblanszowałam, pokroiłam strąki na nieco mniejsze kawałki (można użyć fasolki mrożonej i wtedy wsypujemy zamrożoną na patelnię). Pora dokładnie oczyściłam, posiekałam. Posiekałam także obrane ząbki czosnku. Na patelni rozpuściłam masło, podsmażyłam pora z czosnkiem. Dodałam chili, fasolkę, wlałam mleko rozrobione z mąką. Zagotowałam mieszając. Doprawiłam solą, pieprzem i tymiankiem. Gęsty sos warzywny wylałam na makaron, na to ułożyłam klopsiki lekko je wciskając między makaron, posypałam całość posiekaną bazylią i startym serem. Zapiekałam ok. 30 - 40 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

2 komentarze:

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger