wpisz czego szukasz

Wpisz czego szukasz

Ładowanie...

wtorek, 22 listopada 2011

Rolada z indyka

Już kiedyś pisałam, że pieczona pierś z indyka jakoś mi nie pasuje - zdecydowanie wolę mięso z udźca ptaszyska. Jest bardziej wyraziste w smaku i świetnie nadaje się do różnych potraw.


składniki:
  • 2 filety z udźca indyka, bez skóry, razem jakieś 1,20 kg

  • MARYNATA: 6 łyżek oliwy
  • sok i skórka z połowy cytryny
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 ząbek czosnku

  • FARSZ - 1 duży filet z piersi kurczaka
  • 80 ml śmietanki kremówki
  • 125 g mozarelli 
  • kilka suszonych pomidorów z oliwy ziołowej
  • 2 łyżki tartej bułki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1/2 strączka papryczki chili
  • duża garść liści bazylii

  • do smaku: sól morska prowansalska, pieprz kolorowy mielony



sposób przygotowania: Filety z udźca indyka opłukałam i dobrze osuszyłam. Rozłożyłam na płasko, lekko rozklepałam tłuczkiem - części grubsze można przeciąć poziomo o rozłożyć tak żeby otrzymać płat mięsa. Nie martwcie się ew. dziurkami bo gdy mięso i farsz się zetną to będą właściwie niewidoczne.

MARYNATA - czosnek roztarłam z odrobiną soli, dodałam do oliwy. Dolałam sos sojowy, sok z cytryny i otartą skórkę, wymieszałam. Posmarowałam marynatą płaty mięsa z obu stron i odłożyłam do lodówki na kilka godzin.

FARSZ - filet z kurczaka pokroiłam na mniejsze kawałki, wrzuciłam do malaksera razem z bułką tartą, śmietaną i czosnkiem, zmiksowałam na gładką masę. Dodałam zieleninę i posiekane chili, jeszcze chwilę miksowałam, ale tak żeby kawałeczki ziół były widoczne. Przełożyłam masę do miski, dodałam pokrojoną w drobną kostkę mozarellę, posiekane pomidory suszone i doprawiłam do smaku solą prowansalską oraz pieprzem.

Filety wyjęłam, ułożyłam na dużym arkuszu folii aluminiowej tak żeby zachodziły na siebie tworząc jedną dużą powierzchnię. Wzdłuż jednego dłuższego boku nałożyłam farsz i pomagając sobie folią zwinęłam delikatnie całość w roladę. Boki dokładnie zacisnęłam. Tak przygotowaną paczuszkę ułożyłam na blasze i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na godzinę. Po tym czasie bardzo delikatnie rozcięłam/rozerwałam folię z wierzchu żeby rolada lekko się przyrumieniła i zostawiłam ją w piecu jeszcze na jakieś 20 min.. Po wyjęciu z pieca a przed podaniem trzeba koniecznie odczekać jakieś 20 - 30 minut żeby całość odrobinę stężała i soki równomiernie się rozeszły.

Kroiłam w grube plastry, podałam ze świeżą sałatą.

Mięsne rolowanie - konkurs!

7 komentarzy:

  1. PYZA! to jest PYCHA! :) czy za Tobą też wciąż "chodzą" włoskie smaczki?...suszone pomidory, mozarella, bazylia...? no za mną w każdym razie wciąż łażą :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciągle sobie obiecuję, że zrobię indyczą roladę i wciąż jakoś nie mogę oswoić indora... ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aniu, czy ciągle to nie wiem, ale lubię czasami pójść w tę stronę :-)

    Kasia, mam nadzieję, że się w końcu zdecydujesz

    OdpowiedzUsuń
  4. Roladki prezentują się bosko i zapowiadają się przepysznie, szczególnie przemawiają do mnie suszone pomidory, za którymi szaleję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszności... suszone pomidory, mozzarella... Moje smaki :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. o rany jakie to ładne :) Zapisuję koniecznie bo chyba przepyszne są :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękne jest Twoje danie:) Smakowicie wygląda:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się ten post zostaw pod nim swój komentarz, ale nie dodawaj w nim linku do swojej strony. Polub profil mojego bloga na kanałach społecznościowych - FB, Google+, Instragram, Twitter a także Pinterest. Będzie mi bardzo miło gościć Cię znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...