wpisz czego szukasz

Wpisz czego szukasz

Ładowanie...

.

Instagram

sobota, 19 listopada 2011

Surówka z czerwonej cebuli i pomarańczy

Gdy pierwszy raz spotkałam się z tym połączeniem składników zaskoczyło mnie. Wydało mi się dziwne i jakoś nie mogłam sobie wyobrazić smaku. A okazało się pyszne i bardzo smaczne choć takie proste.


składniki:
  • 2 duże czerwone cebule
  • 2 duże pomarańcze
  • 2 - 3 łyżki oleju albo oliwy
  • 1/2 łyżeczki posiekanego chili,
  • 1 łyżeczka sosu sojowego jasnego
  • 3 łyżki ziarna słonecznika
  • kilka listków sałaty



sposób przygotowania: Pomarańcze wyszorowałam, sparzyłam. Przycięłam na obu końcach aby owoc stał na talerzu i bardzo ostrym nożem okroiłam dookoła skórkę aż do miąższu. Następnie położyłam pomarańczę na lewej dłoni a nożem trzymanym w prawej nacinałam cząstki tuż przy łączącej je błonce aby wyciąć filety miąższu. Kiedy wycięłam wszystkie z reszty owocu dokładnie wycisnęłam cały sok. Cebule obrałam i pokroiłam w cienkie plasterki. Zalałam je wyciśniętym sokiem na kilkanaście minut. aby się zamarynowała. W między czasie opłukałam i dobrze osączyłam liście sałaty, posiekałam drobniusieńko chili i podprażyłam na suchej patelni ziarno słonecznika. Osączyłam cebulę z soku i dodałam do niego sos sojowy, chili i oliwę, wymieszałam. Na talerzykach ułożyłam porcje sałaty, na nich po trochu marynowanej cebuli, cząsteczki pomarańczy, znów cebulkę. Całość skropiłam sosem i posypałam ziarnem słonecznika.

8 komentarzy:

  1. prześlicznie się prezentuje ta sałatka

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie słodko-wytrawne połączenia smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie wiem jak smakuje, ale wygląda przepięknie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię takie nietypowe połączenia i wierzę, że sałatka jest pyszna :-) No i tak pięknie kolorowo wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. To coś dla mnie, przepadam za czerwoną cebulą! ;)A do jakich dań najlepiej pasuje, wg Ciebie? ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kasiu, ja podałam ją po grillowanej piersi z kurczaka

    OdpowiedzUsuń
  7. Moi znajomi wiedzą, że uwielbiam słonecznik jako dodatek do dań. Dzisiaj natrafiłam na Pani przepis, choć zauważyłam, że wpis był dość dawno.
    Jutro próbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. witaj, lubię ziarno słonecznika więc pojawia się jeszcze w kilku przepisach

      Usuń

Dziękuję za pozostawienie komentarza. Będzie mi bardzo miło gościć Cię znowu na moim blogu. Ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj ? Zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izakulinska@o2.pl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...