wpisz czego szukasz

Wpisz czego szukasz

Ładowanie...

środa, 23 listopada 2011

Ziemniaki zapiekane z serem

Widziałam takie ziemniaki kiedyś w programie Nigelli. To proste danie więc nie notowałam przepisu i teraz pewnie zastosowałam nieco inne proporcje, ale to nie ma aż takiego znaczenia czy np. sera będzie kilka deko w jedną czy drugą stronę. Zróbcie sobie takie w domu bo są na prawdę pyszne.


składniki:

  • 10 średniej wielkości ziemniaków
  • ok. 250 - 300 g sera żółtego
  • 4 - 6 łyżek ketchupu, łagodny albo ostry
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • do smaku: pieprz mielony, papryka słodka mielona




sposób przygotowania: Ziemniaki wyszorowałam pod bieżącą wodą – wybrałam bulwy m/w równej wielkości. Zalałam je w garnku zimną wodą tak żeby były przykryte i ugotowałam – trwało to ok. 20 min.. Następnie odcedziłam i zostawiłam żeby przestygły. Każdego ziemniaka przekroiłam poziomo na pół i przy pomocy łyżeczki wybrałam miąższ ze skórki – nie musi być bardzo dokładnie, ale trzeba uważać żeby łupinki nie popękały a są cienkie! Wydrążony miąższ przełożyłam do miski i rozgniotłam widelcem. Dodałam sos sojowy, starty na wiórki ser i ketchup oraz trochę papryki i pieprzu do smaku, wymieszałam. W każdą łupinkę nałożyłam czubato masy ziemniaczano – serowej i ułożyłam ziemniaki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200st.C i piekłam ok. 30 min.. Podałam gorące, pycha!

Ketchupu użyjcie takiego jaki lubicie - łagodnego albo ostrego, ale ostrym doprawiajcie ostrożnie!

19 komentarzy:

  1. Oj do tego nie trzeba mnie namawiać:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie proste, a takie pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam ziemniaczki, pyry, jak każda poznanianka ale takiego przepisu jeszcze nie widziałam, naprawdę smakowicie to wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale pyszności, ja co prawda nie z Poznania, ale też z fanklubu kartofla! ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kasia, ja też całe życie z dala od Poznania, ale kartofle, pyry, ziemniaki i grule lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  6. zapraszamy! stworzymy Klub Kartofla :)

    OdpowiedzUsuń
  7. O rany..aż ślinka cieknie...

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszne:) Jadałam takie w dzieciństwie, może pora do nich wrócić!

    OdpowiedzUsuń
  9. o jaaaaaa!!!! to musi być pyszne!!!!! Nawet nie przyszło by mi do głowy że można tak zrobić :) super!! Zapisuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Napiszcie prosze co do tego mozna podac do picia,co pasuje?Cos na ciepło

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. do picia podałabym chyba herbatę, zwykłą albo ziołową, bo to dość ciężkie danie ze względu na ser... mogłoby być takę grzane wino albo piwo

      Usuń
  11. Super, dziękuję za poradę,przepis na pewno wypróbuję.Ogólnie świetny blog,własnie na niego natrafiłam i dodałam do ulubionych.Super przepisy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam się :) bardzo miło mi Cię gościć :)

      Usuń
  12. Ziemniaczki również dziś skosztujemy :)

    OdpowiedzUsuń
  13. O Boziu jak sie objadlam,pyyyszne!!! Piweczko przy nich obowiazkowe!!

    OdpowiedzUsuń
  14. Nie mogę się oderwać od czytania Pani przepisów. Trochę już zastosowałam i jestem pełna podziwu, obecnie przestawiłam się całkowicie na Pani kuchnię. Ten przepis jest fantastyczny bo przydatny gdy ma się mało czasu, niewiele w lodówce a chce się zjeść coś pysznego, niespodziewany gość już zawsze mile widziany. Czytam dalej ...

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się ten post zostaw pod nim swój komentarz, ale nie dodawaj w nim linku do swojej strony. Polub profil mojego bloga na kanałach społecznościowych - FB, Google+, Instragram, Twitter a także Pinterest. Będzie mi bardzo miło gościć Cię znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...