Ziemniaki zapiekane z serem
Widziałam takie ziemniaki kiedyś w programie Nigelli. To proste danie więc nie notowałam przepisu i teraz pewnie zastosowałam nieco inne proporcje, ale to nie ma aż takiego znaczenia czy np. sera będzie kilka deko w jedną czy drugą stronę. Zróbcie sobie takie w domu bo są na prawdę pyszne.
składniki:
sposób przygotowania: Ziemniaki wyszorowałam pod bieżącą wodą – wybrałam bulwy m/w równej wielkości. Zalałam je w garnku zimną wodą tak żeby były przykryte i ugotowałam – trwało to ok. 20 min.. Następnie odcedziłam i zostawiłam żeby przestygły. Każdego ziemniaka przekroiłam poziomo na pół i przy pomocy łyżeczki wybrałam miąższ ze skórki – nie musi być bardzo dokładnie, ale trzeba uważać żeby łupinki nie popękały a są cienkie! Wydrążony miąższ przełożyłam do miski i rozgniotłam widelcem. Dodałam sos sojowy, starty na wiórki ser i ketchup oraz trochę papryki i pieprzu do smaku, wymieszałam. W każdą łupinkę nałożyłam czubato masy ziemniaczano – serowej i ułożyłam ziemniaki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200st.C i piekłam ok. 30 min.. Podałam gorące, pycha!
Ketchupu użyjcie takiego jaki lubicie - łagodnego albo ostrego, ale ostrym doprawiajcie ostrożnie!
składniki:
- 10 średniej wielkości ziemniaków
- ok. 250 - 300 g sera żółtego
- 4 - 6 łyżek ketchupu, łagodny albo ostry
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- do smaku: pieprz mielony, papryka słodka mielona
sposób przygotowania: Ziemniaki wyszorowałam pod bieżącą wodą – wybrałam bulwy m/w równej wielkości. Zalałam je w garnku zimną wodą tak żeby były przykryte i ugotowałam – trwało to ok. 20 min.. Następnie odcedziłam i zostawiłam żeby przestygły. Każdego ziemniaka przekroiłam poziomo na pół i przy pomocy łyżeczki wybrałam miąższ ze skórki – nie musi być bardzo dokładnie, ale trzeba uważać żeby łupinki nie popękały a są cienkie! Wydrążony miąższ przełożyłam do miski i rozgniotłam widelcem. Dodałam sos sojowy, starty na wiórki ser i ketchup oraz trochę papryki i pieprzu do smaku, wymieszałam. W każdą łupinkę nałożyłam czubato masy ziemniaczano – serowej i ułożyłam ziemniaki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200st.C i piekłam ok. 30 min.. Podałam gorące, pycha!
Ketchupu użyjcie takiego jaki lubicie - łagodnego albo ostrego, ale ostrym doprawiajcie ostrożnie!
Oj do tego nie trzeba mnie namawiać:)
OdpowiedzUsuńTakie proste, a takie pyszne!
OdpowiedzUsuńUwielbiam ziemniaczki, pyry, jak każda poznanianka ale takiego przepisu jeszcze nie widziałam, naprawdę smakowicie to wygląda.
OdpowiedzUsuńAle pyszności, ja co prawda nie z Poznania, ale też z fanklubu kartofla! ;)
OdpowiedzUsuńKasia, ja też całe życie z dala od Poznania, ale kartofle, pyry, ziemniaki i grule lubię :)
OdpowiedzUsuńja tez ja tez chce do fanklubu!
OdpowiedzUsuńzapraszamy! stworzymy Klub Kartofla :)
OdpowiedzUsuńO rany..aż ślinka cieknie...
OdpowiedzUsuńPyszne:) Jadałam takie w dzieciństwie, może pora do nich wrócić!
OdpowiedzUsuńo jaaaaaa!!!! to musi być pyszne!!!!! Nawet nie przyszło by mi do głowy że można tak zrobić :) super!! Zapisuję ;)
OdpowiedzUsuńNapiszcie prosze co do tego mozna podac do picia,co pasuje?Cos na ciepło
OdpowiedzUsuńdo picia podałabym chyba herbatę, zwykłą albo ziołową, bo to dość ciężkie danie ze względu na ser... mogłoby być takę grzane wino albo piwo
UsuńSuper, dziękuję za poradę,przepis na pewno wypróbuję.Ogólnie świetny blog,własnie na niego natrafiłam i dodałam do ulubionych.Super przepisy
OdpowiedzUsuńpolecam się :) bardzo miło mi Cię gościć :)
UsuńZiemniaczki również dziś skosztujemy :)
OdpowiedzUsuńcieszę się :)
UsuńO Boziu jak sie objadlam,pyyyszne!!! Piweczko przy nich obowiazkowe!!
OdpowiedzUsuńfajnie, że smakowało :)
UsuńNie mogę się oderwać od czytania Pani przepisów. Trochę już zastosowałam i jestem pełna podziwu, obecnie przestawiłam się całkowicie na Pani kuchnię. Ten przepis jest fantastyczny bo przydatny gdy ma się mało czasu, niewiele w lodówce a chce się zjeść coś pysznego, niespodziewany gość już zawsze mile widziany. Czytam dalej ...
OdpowiedzUsuńRewelacja!!!!! Żałuję tylko, że tak późno wpadła mi strona z Pani przepisami.Zdecydowanie wyróżnia się spośród wszystkich innych blogów o gotowaniu. Przepisy na pyszne i na prawdę do przejścia dla nawet niedoświadczonej Pani domu.
OdpowiedzUsuńDziękuję
przepisów 2 tysiące, jest z czego wybierać, zapraszam
Usuń