wpisz czego szukasz

Wpisz czego szukasz

Ładowanie...

wtorek, 13 grudnia 2011

Ciasteczka miodowo-cynamonowe

Już kiedyś robiłam te proste ciasteczka, ale są tak pyszne, że wracam do nich co jakiś czas i Was też namawiam do ich zrobienia. Przepis pochodzący ze strony Mojeciasto.pl podam ponownie bo jest wart rozpowszechnienia. Tym razem nieco inaczej je ozdobiłam a Wy zrobicie sobie tak będziecie woleli.



składniki:
  • 50 g masła albo margaryny
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 2 , 5 - 3 szkl. mąki pszennej luksusowej
  • 2 szczypty soli
  • 3/4 szkl. cukru pudru
  • 4 łyżki miodu akacjowego
  • 1 , 5 łyżeczki cynamonu mielonego
  • 1/2 szkl. śmietany kremówki
  • 1 , 5 łyżeczki sody oczyszczonej

  • do wykończenia: 1 białko
  • cukier zmieszany z cynamonem


sposób przygotowania: Masło, miód i śmietankę przełożyłam do wysokiego garnuszka, zagotowałam - dosypałam sodę i energicznie wymieszałam - UWAGA - masa się mocno pieni, ale tak właśnie ma być.
Mąkę przesiałam z solą, cynamonem i cukrem pudrem. Wlałam do niej mieszankę z garnka, dodałam jajko i żółtko, szybko zagniotłam ciasto - powinno być jak miękka plastelina - ew. można podsypać więcej mąki. Ciasto rozwałkowałam na grubość ok. 3 - 5 mm i foremkami wykrawałam ciasteczka. Układałam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarowałam lekko roztrzepanym białkiem i posypałam cukrem cynamonowym. Piekłam ok. 10 min. w piekarniku nagrzanym do 180st.C

Ciasteczka po upieczeniu są miękkie, ale stygnąc twardnieją. Dobrze jest upiec je nieco wcześniej i przechowywać w szczelnie zamykanym pudełku. Jeśli po kilku dniach nadal będą zbyt twarde można do pudełka włożyć ćwiartkę jabłka - trzeba tylko pamiętać o tym kawałku i wymieniać go co 1 - 2 dni żeby nie spleśniało :)

12 komentarzy:

  1. Witam:) Jak długo można przechowywać te ciasteczka w pudełku? zastanawiam się czy nie upiec ich wcześniej na Święta- do czterech tygodni powinny być dobre?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to suche ciasteczka i spokojnie wytrzymają w szczelnym pudełku do świąt - tylko sprawdź je na 3-4 dni przed świętami i jeśli będą zbyt twarde to wykorzystaj pomysł z jabłkiem

      Usuń
  2. czy musi to być miód akacjowy??? Zuzanna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie, może być inny - lipowy, wielokwiatowy itp. - mój był płynny i nie polecam gryczanego bo jest do tych ciastek zbyt intensywny w smaku

      Usuń
  3. Czy ta masa elewacja do mąki ma być goraca czy lekko przestudzona?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wlewałam lekko przestudzoną, ale jeszcze gorącą

      Usuń
  4. Można zastąpic śmietane jugurtem naturalnym ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. szczerze mówiąc nie bardzo bo jogurt po zagotowaniu może się zwarzyć - jeśli chcesz to najpierw podgrzej mocno sam jogurt i zobaczysz - jeśli zrobią się twardsze grudki to przynajmniej nie zmarnujesz innych składników. Niektóre jogurty dobrze znoszą wysoką temperaturę i tak jakby topią się

      Usuń
  5. Witam Pani Izo ciasteczka same w sobie są smaczne tylko mam jeden problem strasznie wyczuwalny w nich jest smak sody widocznie wsypałam więcej niż w przepisie...Czy da się je jeszcze jakoś uratować???

    OdpowiedzUsuń
  6. Te ciasteczka są przepyszne. Piekłam drugi raz i wyszły idealne. Super przepis.

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się ten post zostaw pod nim swój komentarz, ale nie dodawaj w nim linku do swojej strony. Polub profil mojego bloga na kanałach społecznościowych - FB, Google+, Instragram, Twitter a także Pinterest. Będzie mi bardzo miło gościć Cię znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...