Ciasteczka miodowo-cynamonowe
Już kiedyś robiłam te proste ciasteczka, ale są tak pyszne, że wracam do nich co jakiś czas i Was też namawiam do ich zrobienia. Przepis pochodzący ze strony Mojeciasto.pl podam ponownie bo jest wart rozpowszechnienia. Tym razem nieco inaczej je ozdobiłam a Wy zrobicie sobie tak będziecie woleli.
składniki:
sposób przygotowania: Masło, miód i śmietankę przełożyłam do wysokiego garnuszka, zagotowałam - dosypałam sodę i energicznie wymieszałam - UWAGA - masa się mocno pieni, ale tak właśnie ma być.
Mąkę przesiałam z solą, cynamonem i cukrem pudrem. Wlałam do niej mieszankę z garnka, dodałam jajko i żółtko, szybko zagniotłam ciasto - powinno być jak miękka plastelina - ew. można podsypać więcej mąki. Ciasto rozwałkowałam na grubość ok. 3 - 5 mm i foremkami wykrawałam ciasteczka. Układałam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarowałam lekko roztrzepanym białkiem i posypałam cukrem cynamonowym. Piekłam ok. 10 min. w piekarniku nagrzanym do 180st.C
Ciasteczka po upieczeniu są miękkie, ale stygnąc twardnieją. Dobrze jest upiec je nieco wcześniej i przechowywać w szczelnie zamykanym pudełku. Jeśli po kilku dniach nadal będą zbyt twarde można do pudełka włożyć ćwiartkę jabłka - trzeba tylko pamiętać o tym kawałku i wymieniać go co 1 - 2 dni żeby nie spleśniało :)
składniki:
- 50 g masła albo margaryny
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 2 , 5 - 3 szkl. mąki pszennej luksusowej
- 2 szczypty soli
- 3/4 szkl. cukru pudru
- 4 łyżki miodu akacjowego
- 1 , 5 łyżeczki cynamonu mielonego
- 1/2 szkl. śmietany kremówki
- 1 , 5 łyżeczki sody oczyszczonej
- do wykończenia: 1 białko
- cukier zmieszany z cynamonem
sposób przygotowania: Masło, miód i śmietankę przełożyłam do wysokiego garnuszka, zagotowałam - dosypałam sodę i energicznie wymieszałam - UWAGA - masa się mocno pieni, ale tak właśnie ma być.
Mąkę przesiałam z solą, cynamonem i cukrem pudrem. Wlałam do niej mieszankę z garnka, dodałam jajko i żółtko, szybko zagniotłam ciasto - powinno być jak miękka plastelina - ew. można podsypać więcej mąki. Ciasto rozwałkowałam na grubość ok. 3 - 5 mm i foremkami wykrawałam ciasteczka. Układałam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarowałam lekko roztrzepanym białkiem i posypałam cukrem cynamonowym. Piekłam ok. 10 min. w piekarniku nagrzanym do 180st.C
Ciasteczka po upieczeniu są miękkie, ale stygnąc twardnieją. Dobrze jest upiec je nieco wcześniej i przechowywać w szczelnie zamykanym pudełku. Jeśli po kilku dniach nadal będą zbyt twarde można do pudełka włożyć ćwiartkę jabłka - trzeba tylko pamiętać o tym kawałku i wymieniać go co 1 - 2 dni żeby nie spleśniało :)
cudne.....
OdpowiedzUsuńWitam:) Jak długo można przechowywać te ciasteczka w pudełku? zastanawiam się czy nie upiec ich wcześniej na Święta- do czterech tygodni powinny być dobre?
OdpowiedzUsuńto suche ciasteczka i spokojnie wytrzymają w szczelnym pudełku do świąt - tylko sprawdź je na 3-4 dni przed świętami i jeśli będą zbyt twarde to wykorzystaj pomysł z jabłkiem
Usuńczy musi to być miód akacjowy??? Zuzanna
OdpowiedzUsuńnie, może być inny - lipowy, wielokwiatowy itp. - mój był płynny i nie polecam gryczanego bo jest do tych ciastek zbyt intensywny w smaku
UsuńCzy ta masa elewacja do mąki ma być goraca czy lekko przestudzona?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
wlewałam lekko przestudzoną, ale jeszcze gorącą
UsuńMożna zastąpic śmietane jugurtem naturalnym ?
OdpowiedzUsuńszczerze mówiąc nie bardzo bo jogurt po zagotowaniu może się zwarzyć - jeśli chcesz to najpierw podgrzej mocno sam jogurt i zobaczysz - jeśli zrobią się twardsze grudki to przynajmniej nie zmarnujesz innych składników. Niektóre jogurty dobrze znoszą wysoką temperaturę i tak jakby topią się
UsuńWitam Pani Izo ciasteczka same w sobie są smaczne tylko mam jeden problem strasznie wyczuwalny w nich jest smak sody widocznie wsypałam więcej niż w przepisie...Czy da się je jeszcze jakoś uratować???
OdpowiedzUsuńjak poleżą to powinno być lepiej
UsuńTe ciasteczka są przepyszne. Piekłam drugi raz i wyszły idealne. Super przepis.
OdpowiedzUsuń