Zupa krem z borowików
Za czystą, postną zupą grzybową nie przepadam, ale zjem - zdecydowanie wolę taką kremową albo z kawałkami warzyw. Ponieważ sama zbieram grzyby więc susz mam właściwie za darmo :) Zupa, a właściwe dwie zupy, wyszły mi bardzo aromatyczne i gęste - wedle własnego gustu można je rozrzedzić, ja lubię właśnie takie.
składniki:
sposób przygotowania: Grzybki pokruszyłam i zalałam w dwóch, oddzielnych garnuszkach, gorącą wodą (ok. 3 szkl. do jednego gatunku) Moczyły się pod przykryciem ok. 1 godziny po czym postawiłam garnki na gazie i gotowałam ok. 1 godziny na małym ogniu. Ziemniaki i warzywa oczyściłam, obrałam i pokroiłam - ziemniaki w dużą kostkę, marchewkę w drobną, pietruszkę i selera też drobno, pora posiekałam. Gdy grzyby zmiękły do poćców (borowiki ceglastopore) dodałam połowę ziemniaków i marchewkę a do prawdziwków resztę ziemniaków oraz pietruszkę i selera. Gotowałam aż ziemniaki zaczęły się rozpadać. Pora podsmażyłam na maśle i rozdzieliłam sprawiedliwie do obu porcji. Do zupy z prawdziwkami dolałam sos sojowy jasny, doprawiłam pieprzem. Do zupy z poćcami dolałam sos sojowy grzybowy i również doprawiłam pieprzem. Obie zupy zmiksowałam przy pomocy blendera - jeśli czujecie, że zupa jest za gęsta do dolejcie przegotowanej wody albo gorącego wywaru jarzynowego. Pod koniec miksowania poćcową doprawiłam jeszcze octem balsamicznym ciemnym a do prawdziwkowej dolałam śmietanę (miałam lekko kwaśną 22%). Nalewałam na talerze przy pomocy dwóch chochelek, z obu brzegów talerza. Posypałam drobno posiekaną natką pietruszki.
Na zdjęciu widać zupę bardzo gęstą, na sporym talerzu, ale można jak najbardziej podać ją w niedużych miseczkach albo kokilkach - jest syta więc nie da się jej zjeść dużo.
składniki:
- 1 - 2 garstki suszonych prawdziwków - borowików szlachetnych
- 1 - 2 garstki suszonych poćców - borowików ceglastoporych
- 6 średnich ziemniaków
- 1 nieduża marchewka
- po 1 małym kawałku korzenia selera i pietruszki
- 1 kawałek pora, biała część
- 3 łyżki masła
- 1 - 2 łyżeczki octu balsamicznego,
- 2 - 3 łyżeczki sosu sojowego grzybowego,
- 2 - 3 łyżeczki sosu sojowego jasnego
- ok. 100 ml śmietany
- do przybrania: natka pietruszki
- do smaku: pieprz biały mielony
sposób przygotowania: Grzybki pokruszyłam i zalałam w dwóch, oddzielnych garnuszkach, gorącą wodą (ok. 3 szkl. do jednego gatunku) Moczyły się pod przykryciem ok. 1 godziny po czym postawiłam garnki na gazie i gotowałam ok. 1 godziny na małym ogniu. Ziemniaki i warzywa oczyściłam, obrałam i pokroiłam - ziemniaki w dużą kostkę, marchewkę w drobną, pietruszkę i selera też drobno, pora posiekałam. Gdy grzyby zmiękły do poćców (borowiki ceglastopore) dodałam połowę ziemniaków i marchewkę a do prawdziwków resztę ziemniaków oraz pietruszkę i selera. Gotowałam aż ziemniaki zaczęły się rozpadać. Pora podsmażyłam na maśle i rozdzieliłam sprawiedliwie do obu porcji. Do zupy z prawdziwkami dolałam sos sojowy jasny, doprawiłam pieprzem. Do zupy z poćcami dolałam sos sojowy grzybowy i również doprawiłam pieprzem. Obie zupy zmiksowałam przy pomocy blendera - jeśli czujecie, że zupa jest za gęsta do dolejcie przegotowanej wody albo gorącego wywaru jarzynowego. Pod koniec miksowania poćcową doprawiłam jeszcze octem balsamicznym ciemnym a do prawdziwkowej dolałam śmietanę (miałam lekko kwaśną 22%). Nalewałam na talerze przy pomocy dwóch chochelek, z obu brzegów talerza. Posypałam drobno posiekaną natką pietruszki.
Na zdjęciu widać zupę bardzo gęstą, na sporym talerzu, ale można jak najbardziej podać ją w niedużych miseczkach albo kokilkach - jest syta więc nie da się jej zjeść dużo.
Jejku, jaka piękna ta zupa! Takie prawie jin jang wyczarowałaś ;)
OdpowiedzUsuńMagda, prawie robi wielką różnicę :)))
OdpowiedzUsuńnie wiem jak smakuje,ale wygląda pięknie:)
OdpowiedzUsuńja tez kocham grzyby... ale nie zbieram :( Szkoda bo jako dziecko uwielbiałam z tata na grzyby chodzic :) Zjadłabym taka zupkę :)
OdpowiedzUsuńWspaniale smakuje, jestem przekonana! ;) A tak na marginesie, to nigdy nie jadłam zużpy czystej grzybowej... Ciekawe, jak smakuje... (chyba teś bym wolała taką!) :D
OdpowiedzUsuń