wpisz czego szukasz

Wpisz czego szukasz

Ładowanie...

niedziela, 18 grudnia 2011

Roladki rybne zapiekane z grzybami

Nie każdy lubi smażoną rybę więc robię też takie zapiekane zwijane filety żeby urozmaicić wigilijne menu. 

 Jako żem grzybnięta to farsz grzybowy w nich się znajduje. Można wykorzystać dowolne filety z białej ryby - np. dorsza, karpia czy ew. pangi jeśli ktoś ją jada. Jeśli użyjecie filetów mrożonych to trzeba je wcześniej rozmrozić i dobrze osączyć z wody.



składniki:
  • 5 szt. (ok. 3/4 kg) szerokich filetów rybnych b/skóry
  • ok. 1 szkl. suszonych podgrzybków, krajanki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • 1 duża cebula
  • kawałek pora 5 - 8 cm (biała część)
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżeczki przyprawy do ryb
  • 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
  • sok z jednej cytryny
  • ok. 0,5 szkl. słodkiej śmietany, użyłam  kremówki 30 %
  • do smaku: sól

sposób przygotowania: grzyby zalałam ok. 1 szkl. gorącej wody, moczyłam przez 15 min. a następnie gotowałam ok. 15 min.. Odcedziłam i drobniutko posiekałam, wywaru nie wylewałam. Rybę oprószyłam przyprawą do ryb, solą i skropiłam sokiem z cytryny, odstawiłam na 30 min. w chłodne miejsce.

Warzywa oczyściłam, obrałam, 1/2 jednej marchewki i 1/2 pietruszki pokroiłam w krążki i wycięłam kwiatki, resztę starłam na średnich oczkach tarki jarzynowej. Pora posiekałam w cienki półplasterki. Cebulę obrałam, posiekałam w drobniutką kostkę.

Na patelni rozgrzałam 2 łyżki masła, dodać połowę cebuli, pora i starte warzywa, podsmażyłam, dodać posiekane grzyby (1 łyżeczkę odłożyłam), smażyłam razem mieszając aż warzywa zmiękły i odparowały, doprawiłam solą i pieprzem cytrynowym, przestudziłam, dodać natkę, wymieszałam. Filety smarowałam dość grubo pastą grzybowo - jarzynową i zwijałam w roladki, każdą przecięłam na pół. Naczynie żaroodporne posmarowałam 1 łyżką masła, ułożyłam pionowo roladki, ciasno jedna przy drugiej, na każdej położyłam odrobinę masła. Piekłam 15 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Po wyjęciu z piekarnika przykryłam folią aluminiową i odstawiłam na 10 min..

W rondelku roztopiłam 1 łyżkę masła, zeszkliłam pozostałą cebulę, dodałam krążki marchewki i pietruszki, wlać 3 - 4 łyżki wody i poddusiłam aż warzywa nieco zmiękły, następnie dodałam wywar z grzybów i śmietankę, gotowałam aż sos nieco zredukował i zgęstniał. Przed podaniem rybę polałam sosem - można też sos podać osobno, w sosjerce.

6 komentarzy:

  1. Mniam, grzyby są zawsze dobrym pomysłem :-) taki jeden kawałeczek to bym zjadła sobie...

    OdpowiedzUsuń
  2. Proste, a jakie efektowne. Chyba ukradnę na swój stół wigilijny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis genialny :D Rodzinka i goście zadowoleni ! Dziękuję za rybę " inaczej"

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję za miłe słowa, cieszę się, że smakowało

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się ten post zostaw pod nim swój komentarz, ale nie dodawaj w nim linku do swojej strony. Polub profil mojego bloga na kanałach społecznościowych - FB, Google+, Instragram, Twitter a także Pinterest. Będzie mi bardzo miło gościć Cię znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...