Śledzie w oleju z cebulą i żurawiną
Zdecydowanie bardziej pasują mi smakowo śledzie najpierw marynowane a potem dopiero zalane olejem. Pasują do nich różne dodatki, także owoce. Są doskonałe nie tylko na Święta, ale także po prostu jako przekąska. Zobaczcie sami jak ładnie wyglądają z żurawiną a smakują jeszcze lepiej :)
składniki:
sposób przygotowania: filety śledziowe lekko osuszyłam i obdarłam ze skórki. Pokroiłam na mniejsze kawałki. Cebulę obrałam i drobno posiekałam. Żurawinę zalałam wrzątkiem i odstawiłam na 5 min. a następnie osączyłam dokładnie.
W słoju układałam kawałki śledzia przesypując je cebulą, żurawiną i sporą ilością pieprzu. Zalałam olejem słonecznikowym tak żeby wszystkie składniki były przykryte. Odstawiłam do lodówki na min. 2 - 3 dni. Żurawina nadała lekkiej słodyczy i całość wyszła pysznie.
Mnie najbardziej smakują z grzankami ciemnego chleba.
składniki:
- 6 filetów śledziowych z zalewy octowej
- 1 duża cebula cukrowa
- ok. 100 g żurawiny suszonej
- pieprz czarny albo kolorowy, świeżo mielony
- olej słonecznikowy
sposób przygotowania: filety śledziowe lekko osuszyłam i obdarłam ze skórki. Pokroiłam na mniejsze kawałki. Cebulę obrałam i drobno posiekałam. Żurawinę zalałam wrzątkiem i odstawiłam na 5 min. a następnie osączyłam dokładnie.
W słoju układałam kawałki śledzia przesypując je cebulą, żurawiną i sporą ilością pieprzu. Zalałam olejem słonecznikowym tak żeby wszystkie składniki były przykryte. Odstawiłam do lodówki na min. 2 - 3 dni. Żurawina nadała lekkiej słodyczy i całość wyszła pysznie.
Mnie najbardziej smakują z grzankami ciemnego chleba.
śledzik to ja zawsze i wszędzie :)
OdpowiedzUsuńno wiem :)))
OdpowiedzUsuńA ja właśnie szukam nowych przepisów ze sledzia na Wigilię i te na pewno zrobie.
OdpowiedzUsuńBożena, polecam bo świetnie wyglądają i pyszne są :)
OdpowiedzUsuńaaach, śledzia z żurawiną jeszcze nie jadłam, ale jestem skłonna zaryzykować :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam śledzie z żurawiną.
OdpowiedzUsuńMmmmm.... pysznie się prezentują :)
Jak pisałam wcześniej ,że na święta zrobię..i właśnie dziś zrobiłam..
OdpowiedzUsuńja zaryzykowałam na przyjecie je zrobiłam i ..................... odnioslam sukces kulinarny :):):) wszystkie śledzie zjedzone w perwszej kolejności :) są pyszne to mało powiedziane
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę, że smakowały :) pozdrawiam !
Usuńczy swieza zurawine mozna dodac ?
OdpowiedzUsuńświeża żurawina jest bardzo kwaśna, to co innego
UsuńA ostatnio zastanawiałam się, do czego można jeszcze dodać żurawinę :) a tu proszę, do śledzi! :) Śledzie należą do moich ulubionych ryb, a zważywszy na zbliżający się okres świąteczny, każdy pretekst będzie dobry, żeby je zjeść :) bardzo dziękuję za przepis, na pewno z niego skorzystam i popiszę się kolejnym przepisem przed mamą :)
OdpowiedzUsuńmam nadzieję, że będą smakowały :)
UsuńŚledzie z żurawiną są przepyszne, moja teściowa bardzo często je robi i znikają zazwyczaj w ciągu jednego dnia. Zabrałam się do nich dzisiaj, jednak okazało się, że żurawiny została mi tylko garstka, myśli Pani, że można dodać też trochę rodzynek?
OdpowiedzUsuńrodzynki są słodsze więc będzie nieco inny smak, ale możesz ich dodać :)
UsuńJadłam kupne, sama jeszcze nie robiłam. Mimo tego, że kupne, ale z małej garmażerni są przepyszne moje ulubione. Tylko nie wiem co jeszcze oprócz w/w składników było do nich dodane. To takie drobne paproszki jakby majeranek. Nie wiem czy mam rację?
OdpowiedzUsuńOlej musi być słonecznikowy? kujawski nie będzie?
OdpowiedzUsuńmożesz użyć kujawskiego, ale mnie tutaj bardziej pasował słonecznikowy
UsuńDziękuję za odpowiedz.
OdpowiedzUsuńA te śledzie to matiasy mogą być?takie na tackach ze sklepu?
OdpowiedzUsuńtak, mogą być takie
UsuńMam matiasy w oleju,to trzeba ich moczyć? i czy wogóle to takie się nadają?
OdpowiedzUsuńja taki olej wylewam a śledzie płuczę i kawałek próbuję - jeśli są dobre to doprawiam po swojemu i zalewam świeżym oleje a jeśli są mocno słone to moczę je chociaż pół godziny. Do tego przepisu używam śledzi marynowanych w occie
UsuńWitam czy mogę dać zwykła cebulę bo nigdzie nie mogę kupić cukrowej? I czym się różnią?
OdpowiedzUsuńcukrowa jest delikatniejsza i słodsza w smaku, możesz użyć zwykłej
UsuńCzy może być zwykła cebula do tych śledzi?
OdpowiedzUsuńmoże być zwykła
Usuńte sledzie sa po prostu doskonale!
OdpowiedzUsuńCzy te śledzie można zrobić już teraz.
OdpowiedzUsuńtak, przechowywać w lodówce
UsuńCzy mogą być śledzie tylko solone
Usuńmogą być, ale całość będzie smakowała inaczej
UsuńA czy może być żurawina ze słoika,domowa?
OdpowiedzUsuńtaka ze słoika to ma konsystencję dżemu a owoce w niej są mniej lub więcej rozgotowane więc połączona oleje zmiesza się z nim barwiąc wszystko na różowo - nie będzie to raczej dobrze wyglądało
Usuń