wpisz czego szukasz

Wpisz czego szukasz

Ładowanie...

.

Instagram

niedziela, 18 grudnia 2011

Śledzie w oleju z cebulą i żurawiną

Zdecydowanie bardziej pasują mi smakowo śledzie najpierw marynowane a potem dopiero zalane olejem. Pasują do nich różne dodatki, także owoce. Są doskonałe nie tylko na Święta, ale także po prostu jako przekąska. Zobaczcie sami jak ładnie wyglądają z żurawiną a smakują jeszcze lepiej :)



składniki:
  • 6 filetów śledziowych z zalewy octowej
  • 1 duża cebula cukrowa
  • ok. 100 g żurawiny suszonej
  • pieprz czarny albo kolorowy, świeżo mielony
  • olej słonecznikowy

sposób przygotowania:
filety śledziowe lekko osuszyłam i obdarłam ze skórki. Pokroiłam na mniejsze kawałki. Cebulę obrałam i drobno posiekałam. Żurawinę zalałam wrzątkiem i odstawiłam na 5 min. a następnie osączyłam dokładnie.

W słoju układałam kawałki śledzia przesypując je cebulą, żurawiną i sporą ilością pieprzu. Zalałam olejem słonecznikowym tak żeby wszystkie składniki były przykryte. Odstawiłam do lodówki na min. 2 - 3 dni. Żurawina nadała lekkiej słodyczy i całość wyszła pysznie.

Mnie najbardziej smakują z grzankami ciemnego chleba.

15 komentarzy:

  1. śledzik to ja zawsze i wszędzie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja właśnie szukam nowych przepisów ze sledzia na Wigilię i te na pewno zrobie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bożena, polecam bo świetnie wyglądają i pyszne są :)

    OdpowiedzUsuń
  4. aaach, śledzia z żurawiną jeszcze nie jadłam, ale jestem skłonna zaryzykować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam śledzie z żurawiną.
    Mmmmm.... pysznie się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak pisałam wcześniej ,że na święta zrobię..i właśnie dziś zrobiłam..

    OdpowiedzUsuń
  7. ja zaryzykowałam na przyjecie je zrobiłam i ..................... odnioslam sukces kulinarny :):):) wszystkie śledzie zjedzone w perwszej kolejności :) są pyszne to mało powiedziane

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo się cieszę, że smakowały :) pozdrawiam !

      Usuń
  8. czy swieza zurawine mozna dodac ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. świeża żurawina jest bardzo kwaśna, to co innego

      Usuń
  9. A ostatnio zastanawiałam się, do czego można jeszcze dodać żurawinę :) a tu proszę, do śledzi! :) Śledzie należą do moich ulubionych ryb, a zważywszy na zbliżający się okres świąteczny, każdy pretekst będzie dobry, żeby je zjeść :) bardzo dziękuję za przepis, na pewno z niego skorzystam i popiszę się kolejnym przepisem przed mamą :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mam nadzieję, że będą smakowały :)

      Usuń
  10. Śledzie z żurawiną są przepyszne, moja teściowa bardzo często je robi i znikają zazwyczaj w ciągu jednego dnia. Zabrałam się do nich dzisiaj, jednak okazało się, że żurawiny została mi tylko garstka, myśli Pani, że można dodać też trochę rodzynek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. rodzynki są słodsze więc będzie nieco inny smak, ale możesz ich dodać :)

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się ten post zostaw pod nim swój komentarz. Polub profil mojego bloga na FB i w Google+. Będzie mi bardzo miło gościć Cię znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...