Śledzie z cebulą i jabłkiem, w sosie śmietanowo-majonezowym
Jedne z niewielu śledzi, która na prawdę lubię. Na Wigilii do tego ziemniak gotowany w mundurku i już jest pysznie. Ponieważ będzie kilka rodzajów śledzików więc każdego szykuję po trochu, z niewielkiej ilości składników, ale można oczywiście ilości zwielokrotnić.
składniki:
sposób przygotowania: ze śledzi ściągnęłam skórę, pokroiłam na kawałki. Cebulę i jabłko obrałam i pokroiłam w drobną kostkę, wymieszałam z sokiem cytrynowym. Dodałam majonez i śmietanę oraz sporo pieprzu, wymieszałam - trzeba spróbować i ew. dodać szczyptę cukru czy soli. Sos wyłożyłam na śledzie, lekko ugniotłam i odstawiłam pod przykryciem, do lodówki, na min. 12 godzin żeby smaki się przegryzły.
składniki:
- 2 filety śledzia marynowanego w occie
- 1/2 jabłka, użyłam Golden Delicius
- 1 nieduża cebulka
- 2 łyżki majonezu
- 3 - 4 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- świeżo mielony pieprz kolorowy
- ew. odrobina soli i cukru do smaku
sposób przygotowania: ze śledzi ściągnęłam skórę, pokroiłam na kawałki. Cebulę i jabłko obrałam i pokroiłam w drobną kostkę, wymieszałam z sokiem cytrynowym. Dodałam majonez i śmietanę oraz sporo pieprzu, wymieszałam - trzeba spróbować i ew. dodać szczyptę cukru czy soli. Sos wyłożyłam na śledzie, lekko ugniotłam i odstawiłam pod przykryciem, do lodówki, na min. 12 godzin żeby smaki się przegryzły.
Ja tez robię kilka rodzajów po trochu..a Twoje śledziki wyglądają pysznie..
OdpowiedzUsuńO tak, to moja najulubieńsza wersja śledzia!
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda, dobrze, że już za kilka dni święta, bo bym leciała do sklepu, żeby ja zrobić!
Pozdrawiam cieplutko!
Wpraszam się ;P
OdpowiedzUsuńUwielbiam śledzie. W takiej postaci też bardzo lubię. Im więcej, tym lepiej, szczególnie gdy są tak pięknie podane :)
Ja z reguły robiłam solone śledzie z cebulą i jabłkiem,ale ostatnio wypróbowałam Twoje i smakują równie pysznie a nie trzeba ich moczyć,więc szybciej się robi. Na pewno będę do nich wracać co jakiś czas.
OdpowiedzUsuńmsewka
Oj Pyzko! Same cudowności u Ciebie, nie omieszkam kilka przepisów zwinąć na swój stół ;)
OdpowiedzUsuńA Dla Ciebie mam taki przepis, proszę oto link:
http://smaker.pl/przepis-salatka-sledziowa-z-curry,29309.html
Basia Popko
dziękuję, Basiu, chociaż przyznam, że jakoś curry ze śledziami nie bardzo mi pasuje :)
OdpowiedzUsuńIle moga stac w lodówce?
OdpowiedzUsuńnajwyżej kilka dni
UsuńTwoje przepisy sa takie pyszne i potrawy piekne, co tam ja...ale chcialam sie podzielic przepisem na sledzie w cebuli duszonej. Pierwszy raz zobaczylam to u szwagra na imieninach, wygladaly na polmisku jak bigos:-) Przygladalam sie temu podejrzliwie czy oni zwariowali-bigos na zimno na stole,dopoki nie sprobowalam!Proporcje wygladaja mn.wiec.tak drugie tyle cebuli co marynowanych sledzi.Cebulke udusic na oleju prawie do miekkosci,ostudzic.Wymieszac z kilkoma lyzkami majonezu(ja daje kielecki,innego nie lubie a sama nie umiem zrobic)i bardzo duza iloscia papryki slodkiej i szczypta ostrej,az bedzie prawie bordowe w kolorze.Ukladac pokrojone dzwonka sledzia naprzemian z masa cebulowa.Nie doprawiam bo kielecki ostry i slony i cebulke leciutko sole przy duszeniu.Ja robie przewaznie z kg cebuli i 1/2 kg sledzia.Najlepsze nazajutrz,bardzo je lubie.Pozdrawiam cieplutko!
OdpowiedzUsuńCebulę lubię i ten przepis zapowiada się fajnie :-) dziękuję, że podzieliłaś się nim ze mną :-)
Usuń